Liceu

ARTmania – un proiect eTwinning inedit desfășurat la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca

AFIS ART MANIA 02 vizualizare

ARTmania – un proiect eTwinning inedit desfășurat la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca

Elevii clasei a III-a A de la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca, coordonați de învățătoarea Rodica Gavriș-Pascu, au fost implicați în proiecte eTwinning încă din clasa pregătitoare. În urmă cu trei ani au studiat viața animalelor, jucând un ”Șotron” provocator împreună cu alte școli partenere din România, Portugalia și Bulgaria. Acest proiect (”Hopscotch with Animals” – ”Șotron cu animale”) s-a calificat în 2014 la faza națională a competiției Made 4 Europe, unde a fost apreciat cu premiul I. În clasa a II-a elevii au învățat să-și exprime emoțiile prin muzică, desfășurând activități deosebit de interesante în cadrul celui de-al doilea proiect european, e(Twinn)live – SOUNDMania.

Clasa a III-a a debutat cu o provocare inedită. Proiectul eTwinning ARTmania, și-a propus să le ofere elevilor oportunitatea de a-și exprima emoțiile, stările, gândurile, trăirile cotidiene prin intermediul creațiilor plastice, alături de elevi din alte școli partenere din România, Polonia, Turcia. Strategiile utilizate pentru a transmite noile cunoștințe au fost de asemenea inedite.

 

Flipped classroom (predarea inversată) este o strategie de instruire de tip  blended learning, care inversează ordinea existentă în învățământul tradițional prin furnizarea de conținut instrucțional, de multe ori online, în afara sălii de clasă. Profesorul de desen Adrian Bîlcu de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, Turda – școală parteneră în acest proiect – a prezentat în cadrul unor tutoriale (audio-video) specificul și tehnicile utilizate de reprezentanții a trei mari curente artistice din pictură: impresionismul, cubismul și expresionismul.

Elevii au avut ocazia să vizioneze aceste tutoriale acasă, de câte ori au dorit, până le-au înțeles. La orele de arte, având déjà lecția învățată de acasă, s-au mai făcut câteva clarificări, după care fiecare elev a realizat lucrări și studii, îndrumat fiind la nevoie, de către profesorul de la clasă.

Proiectat într-o manieră integrată, acest proiect a reunit competențe, cunoștințe, atitudini și valori specifice și altor discipline: Matematică și explorarea mediului, Dezvoltare personală, Comunicare în limba română. Proiectul și-a stabilit ca scop îmbunătățirea performanțelor elevilor de vârstă școlară mică în ceea ce privește comunicarea prin creații plastice, exprimarea sentimentelor prin intermediul culorilor si formelor, colaborarea și sporirea motivației învățării. Elevilor le-a plăcut foarte mult să se exprime prin culoare. Mai mult decât atât, în luna martie și-au surprins mămicile cu portrete realizate de ei în manieră impresionistă și cubistă. Aceste portrete, precum și alte desene deosebite, fac obiectul Expoziției ARTmania, găzduită de Galeriile Diverta-Hubertus, în perioada 2 – 5 iunie 2016. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 2 iunie, la orele 18.



Lasă un răspuns

Site creat de