Din Oras, Important, Social & Cultura

Astăzi se anunță Capitala Europeană a Culturii în 2021: Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca ori Timişoara

"La Operă" - concert în aer liber în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca

ACTUALIZARE: Cluj-Napoca a pierdut titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 în faţa municipiului Timişoara



Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara sunt cele patru oraşe dintre care se va decide Capitala Culturală Europeană (CEaC) 2021.

Cluj-Napoca se axează pe conexiunea dintre Est şi Vest, iar unul dintre sloganurile principale este ”Cultura Conectează”.

Din perspectiva numărului de manifestări artistice, Cluj-Napoca este un oraş în plin de viata. Numai in 2015, aici au avut loc mai bine de 2.000 de evenimente culturale. Peisajul cultural e completat şi de cel puţin 100 de festivaluri din domeniul teatrului, literaturii, al dansului, al muzicii, al artelor vizuale – atât tradiţionale, cât şi contemporane.

Conceptul candidaturii noastre este «East of West»”, scrie în dosarul de candidatură, formulă susţinută de ”conceptul candidaturii noastre, East of West, exprimă ideea că suntem în egală măsură un oraş cosmopolit şi occidental în estul Europei şi un oraş estic mijlociu, de provincie, în vestul continentului”.

Artele spectacolului, artele vizuale, Arte New-Media sunt bine reprezentate.

”Remake” este proiectul prin care sunt onorate fostele Capitale Europene ale Culturii. Constă în repunerea în scenă a unei serii de producţii culturale şi artistice emblematice din istoria fostelor Capitale Europene ale Culturii.

”Integram” este un proiect care pune în valoare diversitatea culturală bogată a oraşului Cluj-Napoca şi a Europei şi contribuie la integrarea interculturalităţii în experienţele cotidiene ale comunităţii.

Proiectul ”Transylvania Myths Europe” va include festivaluri ce vor adopta comunităţi rurale; vânători de mituri faimoşi sau de rând, ce vor căuta legendele vampirilor; trasee culinare prin bucătăriile a cinci comunităţi etnice din zonă şi un program de experienţe transilvănene pentru europeni.

O altă propunere a clujenilor este legată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Vom realiza o extindere a Muzeului Etnografic al Transilvaniei înspre pădurea Hoia-Baciu, despre care se spune că ar fi bântuită. Aici vom recontextualiza mituri din Transilvania sau alte mituri contemporane. Vizitatorii europeni vor putea vedea lucrări de artă etnografice despre lumi imaginare şi vor putea traversa spre alte lumi cele 12 ţinuturi de dincolo de pădure, în cadrul unor ateliere, expoziţii şi vizite ghidate”. Potrivit BBC, Pădurea Hoia-Baciu este unul dintre cele mai bântuite locuri din Europa.

Pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (CEaC) 2021 a municipiului Cluj-Napoca, 60% din bugetul total este deja asigurat din fonduri locale şi regionale, publice şi private.

Numele oraşului câştigător va fi anunţat, astăzi, la sediul Bibliotecii Naționale a României, la ora 17.15.



Echipa #cluj2021 care s-a ocupat de proiectul Cluj-Napoca 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

14364913_1264272453591332_6031955072099299742_n



Lasă un răspuns

Site creat de