Politic

Înțelegere de cooperare între Cluj-Napoca și Ungheni (Republica Moldova)

ungheni

Municipiul Cluj-Napoca și orașul Ungheni din Republica Moldova au încheiat astăzi o înțelegere de cooperare. Bazele acestei colaborări au fost puse încă din luna iunie a acestui an, în urma unei vizite a reperezentanților municipiului Ungheni la Primăria Cluj-Napoca.

Cu acesta ocazie, a fost înaintată primarului Emil Boc propunerea ca între cele două orașe să existe o înțelegere de cooperare, în scopul dezvoltării relațiilor dintre cele două comunități, mai ales în ceea ce privește transferul de bune practici, al schimbului de expertiză în domeniul economic, administrativ și cultural.

Primarul Emil Boc a semnat înțelegerea de cooperare cu orașul Ungheni din Republica Moldova, reprezentat de primarul Alexandru Ambros. Un pas important în procesul de înfrățire al celor două comunități îl reprezintă semnarea acestei înțelegeri de cooperare.

”E un moment de istorie, de suflet și de viitor pentru România și Republica Moldova și pentru orașele noastre, Cluj-Napoca și Ungheni. Sper să concretizăm cât mai multe proiecte comune între orașele noastre, iar relațiile noastre de colaborare să continue pe un nivel ascendent”, a subliniat primarul Emil Boc.

Primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a condus delegația din Republica Moldova, care a fost prezentă în această săptămână la Cluj-Napoca. La rândul său, acesta a precizat faptul că apreciază evoluția municipiului Cluj-Napoca din ultimii ani.

”Ne-am dorit foarte mult să se întâmple evenimentul de astăzi. Orașul Ungheni este al 3-lea  ca mărime din Republica Moldova, oraș distinct, cu tradiție. Am reușit să facem multe proiecte frumoase împreună cu echipa de acolo. Mă bucur că începând de astăzi vom scrie o pagină nouă în relațiile dintre Cluj-Napoca și Ungheni”, a precizat  Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.

De asemenea, primarul Emil Boc a afirmat faptul că ”obiectivul nostru este ca în perioada imediat următoare, având în vedere faptul ca deja există cadrul juridic care să permită colaborarea instituțională, să dezvoltăm câteva proiecte bilaterale, proiecte comune, pe care municipalitatea clujeană să le implementeze în Ungheni, cum ar fi, de exemplu, posibilitatea modernizării Parcului Central din orașul Ungheni, parc care să se numească Parc Cluj-Napoca, printr-o susținere financiară și de infrastructură sau prin contribuția Primăriei Cluj-Napoca, ca o primă formă de colaborare directă între cele două municipalități. De asemenea, vom extinde colaborarea la nivel cultural între cele două municipalități și nu în ultimul rând orașul nostru va avea în continuare poarta deschisă pentru tinerii moldoveni care doresc să studieze în România și în Cluj-Napoca”.

În prezent, la Cluj-Napoca învață aproximativ 1500 de studenți moldoveni.

Un rol strategic în dezvoltarea relațiilor româno-moldovene îl reprezintă Grupul de Inițiativă Basarabeană, format din studenți și foști studenți care acționează ca ambasadori ai valorilor europene și furnizori de schimb de bune practici.



Lasă un răspuns

Site creat de