Social & Cultura, Important

INTERVIU: De vorbă cu Dana Eliza Șerdean – unul din cei mai cunoscuţi make-up artişti din Cluj

Dana Eliza Șerdean

Dana Eliza Șerdean, o clujeancă ambițioasă care a reușit să pășească la numai 26 de ani în lumea antreprenoriatului, se clasează în topul celor mai renumiți make-up artiști din spațiul clujean.

Cu toate acestea, succesul dobândit nu i-a înlăturat modestia descriindu-se ca fiind “un om ca toți oamenii, un om cu calități și defecte în armonie, un om cu greșeli omenești, cu experiențe de viață frumoase dar și urâte, care crede obește în oameni, în fericire și în iubire în ciuda tuturor eșecurilor și dezamăgirilor”.

Fire artistică și spontană, Dana vede frumosul în tot ceea ce o înconjoară și trăiește fiecare clipă la intensitate maximă “întotdeauna voi admira soarele, luna, stelele și toată frumusețea naturii și universului ce ne înconjoară; iubesc să fiu în continuă mișcare, să călătoresc, să mă urc în mașină la 12 noaptea și să conduc până  la mare”, adaugă ea. Găsește inspirație în orice, începând din momentul în care clienta se așează pe scaun “mă inspiră trasăturile ei, caracterul, ținuta care va urma să o poarte, coafura, accesoriile, din fiecare îmi iau câte puțin pentru a crea sinergie între toate”, astfel încât rezultatul să fie uimitor, neașteptat.

Mai multe despre Dana Eliza Șerdean, drumul de la vis la materializare și sfaturi utile în materie de make-up, puteți descoperi în interviul acordat pentru www.cluju.ro:

  • Te numeri printre cele mai tinere antreprenoare din Cluj. Cât de greu ți-a fost să îți dezvolți o afacere în oraș, unde competitivitatea e atât de ridicată în domeniul make-up ului?

Da, într-adevar sunt destul de tânără, am 26 de ani și iată că în acest an am reușit împreună cu amicul meu, Alin Cireș, să ne îndeplinim visul și să punem bazele propriului salon de înfrumusețare, Molécule. Acest proiect a pornit dintr-o dorință imensă din partea amândurora de a ne crea propriul spațiu, propriul mediu de lucru, în care să ne regăsim complet și unde clienții să ne simtă si mai autentici. Într-adevar competivitatea în domeniul beauty a luat amploare și s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, dar asta nu înseamna că e epuizată; încă se mai poate veni cu ceva nou. Cred că este loc și clienți pentru toată lumea. Fiecare din noi are ca target alt segment de clienți, alt stil, alte abordări și cu perseverență, răbdare și implicare 100% cu siguranță lucrurile se așează în favoarea fiecăruia.

  • Cum s-a născut pasiunea ta pentru machiaj?

Întotdeauna aș putea zice că am fost pasionată de culori sub varii forme (pictură, desen, fotografie, handmade etc.) Îmi plăcea să umblu prin trusele mamei mele, după aceea am descoperit faimosul creion dermatograf negru, Ada, care era nelipsit pe toata perioada liceului dar efectiv ca o pasiune aș putea spune că am descoperit machiajul în ultimul an de facultate, când, răsfoind o revistă fashion am dat peste niște machiaje de pe catwalk-uri și spontan am decis să mă înscriu la un curs.

dana-serdean-1

  • În ce moment ai realizat că pasiunea ta poate deveni o meserie?

În prima zi, la prima oră a acestui prim curs la care am participat mi-am dat seama că mi-am găsit meseria visurilor, mi-am dat seama că nu am mai simțit față de nimic ce lucrasem până atunci ce simțeam în acel moment. Nu cred că se poate descrie în cuvinte acest lucru, dar pur și simplu am simțit. Am știut că va urma un drum lung, un drum care necesita ambiție, perseverență și dedicare 100% dar pe care doream să mi-l asum. Nu știam ce voi face după terminarea cursului, cu cât se apropia mai tare momentul cu atât eram mai speriată și mai nesigură, dar pentru că nimic nu e întâmplător și universul complotează când faci alegerile potrivite sufletului tău, au apărut oportunități care să mă motiveze să merg înainte.

Prima oportunitate a fost un workshop de fotografie organizat de Claudiu Guraliuc. A pus un anunț pe Facebook și am zis hai să mă înscriu, poate am noroc și am avut. Țin să îi mulțumesc că a fost unul dintre primii oameni care au avut încredere în mine și mi-a dat ocazia să experimentez prima mea sedință foto profesională.

A doua care merită amintită e participarea mea la prima ediție Make-up Fest, The New Talent, concurs organizat la Bucuresti. Văzând tot pe facebook anunțul concursului am decis fără să mă gândesc de două ori să mă înscriu. Țin să menționez faptul că nu eram deloc pregătită pentru asta nu aveam produse profesionale, nu aveam pensule de bună calitate, nu aveam nici mcar o geantă pentru machiaj, aveam o punga, mai fancy, dar tot o punga era. Dar aveam ambiția că voi reuși să câștig ce mi-am propus. A fost primul concurs pe care l-am câștigat, și mai presus de valoarea premiului (cursul cu Mirela Vescan) am câștigat încredere în mine și în potențialul meu, am primit o validare de la oameni pe care eu îi urmăream și apreciam.

  • Ce cursuri ai urmat în acest domeniu și ce te-a ajutat să te dezvolți?

În prima faza, am urmat cursul de mchiaj de 6 luni, organizat de Metropolitan Beauty, în Cluj-Napoca, mai apoi la București am urmat cursul d-nei Mirela Vescan la Intact Media Academy, din nou la Cluj am urmat un curs individual și unul de perfecționare cu Romana Oaneș și multe masterclassuri susținute de traineri pe care îi apreciez (Iuliana Sandu, Natalia Clima, Alexandru Abagiu, etc.). Este vital să ne perfecționam în permanență pentru că domeniul este într-o continuă mișcare, în fiecare moment apare ceva nou, se schimbă ceva și mergând la astfel de traininguri putem fi la curent cu aceste noutăți, putem vedea o altă perspectivă, un nou stil, ne putem îmbunătăți tehnicile și viziunile.

Pe lângă cursuri și perfecționări, personal îmi place foarte mult să particip la concursuri. Poate și datorită faptului că mi-am câștigat încrederea câștigând primul concurs în 2012, în fiecare an am participat. Anul trecut am câștigat locul 2 la concursul organizat de Revista Estetica, categoria machiaj salon, iar anul acesta am câștigat locul 1 la aceeasi categorie. Cu siguranță nu mă voi opri din participarea la astfel de evenimente și voi căuta poate și unele internaționale.

Cât despre propria-mi dezvoltare, pot spune sincer, că eu personal m-am ajutat cel mai mult să mă dezvolt în acest domeniu, având curaj, perseverență și implicându-mă total. Bineînteles cred că pentru a te dezvolta profesional este nevoie și de talent. Totul se poate învăța tehnic dar pentru a face performanță, pentru a crea stiluri și pentru a avea o viziune amplă e nevoie de talent și creativitate. De când am fost la primul curs și până în momentul de față nu m-am oprit din a absorbi tot ce mi se părea că se mulează cu ceea ce vreau să fac, cariera a devenit prioritatea mea numarul unu și cred că asta se vede. De asemenea, m-au ajutat toți oamenii cu care am intrat în contact, fiecare trainer mi-a oferit o altă perspectivă și m-a ajutat să cresc și să mă dezvolt. M-au ajutat prietenii, părinții, oameni pe care poate i-am cunoscut întamplator, toți m-au ajutat să nu mă las și oricât de greu ar fi fost uneori să merg înainte și să nu uit unde vreau să ajung.”

dana-serdean-3

  • De ce ar trebui să aleagă clientele noul tău salon? Ce aduci nou în arta machiajului?

Molécule se adresează tuturor, atât femeilor cât si barbatilor, oamenilor care apreciază calitatea, rafinamentul și bunul gust în materie de stil. Oferim servicii de coafor, machiaj, cosmetică, extensii de gene și manichiură-pedichiură. Odată ce au pășit la noi în salon cu siguranță vor ieși mai încrezători, mai eleganți și mai fericiți. Și eu, și Alin cred că avem o altfel de viziune în materie de beauty și ne place să scoatem în evidență tot ce e mai frumos din persoana care ne calcă pragul. Noutatea care se regăsește la noi, în materie de beauty, este eleganța, bunul gust și profesionalismul.

  • Care sunt avantajele și dezavantajele practicării acestei meserii?

Meseria de make-up artist nu este așa simplă precum pare la prima vedere pentru că, pe lângă îndemânare, presupune şi simţ artistic, cine o practică, trebuie să aibă simţul esteticului şi să fie creativ, să stăpânească bine cunoştinţele în cromatică, pentru a ști care sunt nuanțele potrivite în funcție de culoarea ochilor sau a fizionomiei și să cunoască tehnici de machiaj, fiind la curent în permanență cu noile tendințe în lumea modei. Un make-up artist bun ar trebui să fie și un fin observator, să fie atent la detalii, să comunice bine cu ceilalți, să aibă răbdare, să fie pasionat de arta frumosului și să empatizeze cu clientul.

Pe scurt, profesioniștii care lucrează în industria frumuseții sunt un fel de magicieni: pot scoate la iveală frumosul pe fața oricărei persoane prin tehnică și talent.

Avantajele ar fi că suntem înconjurați de o lume magică, o lume a frumosului, a culorilor, a inovațiilor în care nu avem limite. Este un domeniu în continuă perfecționare și din care avem ce învăța toată viața, totul depinde doar de noi. Avem o arie largă de profesare (televiziune, film, salon, sedințe foto, consultant de vânzări etc).

Ca dezavantaje aș putea aminti doar ceea ce ține de munca în salon și faptul că depindem de sezoane în care avem de lucru și sezoane în care nu (post); trezitul extrem de devreme dimineața în weekenduri (uneori chiar 02:30), faptul că nu ai weekenduri libere în sezonul de nunți și poate nu reusești să pleci în concediu fix când toți prietenii tăi pleacă.”

  • Să discutăm puțin despre noi, fetele. Ai un ritual zilnic de înfrumusețare?

Nu există zi în care să nu mă demachiez. Cred că e cel mai important ritual zilnic de înfrumusețare. Seara îmi place să îmi aplic anumite serumuri sau măști hidratante, să acord atenție zonei ochilor hidratând-o corespunzător. Îmi place să acord atenție buzelor, folosind un exfoliant cu miere și zahăr.

  • Care este cea mai frecventă greșeală de machiaj pe care o întalnești la clientele tale?

Una din cele mai des întalnite greșeli ar fi că în general femeile se machiază în baie, într-o lumină precară, de unde poate rezulta o nuanță greșită a fondului de ten, neestomparea acestuia, intensitatea prea mare a machiajului ochilor, aplicarea abundentă a blushului, ruj într-o nuanță nepotrivită, intensificarea sprâncenelor. Într-o lumină mai întunecată avem tendința de a accentua și intensifica totul, dar pentru lumina zilei este cam mult. Recomandarea mea este să ne machiem pentru timpul zilei într-o lumină cât de cât naturală sau cel puțin să verificăm machiajul într-o astfel de lumină.

  • Ce recomanzi pentru protejarea tenului în sezonul rece?

Sezonul rece întotdeauna cere nevoi speciale pentru că în general pielea se usucă mai tare din cauza vântului și frigului. Recomand hidratarea în permanență a buzelor cu un balsam hidratant sau chiar exfolierea acestora cu un scrub handmade din miere și zahăr. Pentru ten este bine să folosim creme hidratante în funcție de nevoile tenului, cu protecție solară, măști hidratante, atenție si în hidratarea zonei ochilor. Să bem multă apă și ceaiuri și să nu uităm să mergem o dată pe lună la cosmeticiana noastră preferată să ne răsfețe și să ne curețe în profunzime tenul.”

  • Care crezi că vor fi tendințele în materie de machiaj în următorul an?

În materie de tendințe pentru anul 2017, cred că în continuare se va pune accentul pe frumusețea naturală, pe un ten luminos, sănătos căruia doar câteva accente sau pete de culoare îi vor da eleganța. Cred că vor rămâne în trend nuanțele intense de ruj, de la roșu, portocaliu, rozuri etc. asociate cu un machiaj minimalist la ochi.

  • Există un tip de machiaj care să avantajeze orice femeie?

„Cred în evidențierea trăsăturilor care o avantajează şi cred în camuflarea imperfecţiunilor. Nu cred ca se poate generaliza și găsi o rețetă general valabilă dar cred cu tărie că accentuarea discretă a punctelor forte ale fiecărei femei fucționează de fiecare dată.”

  • Cu siguranță există un set de reguli care nu ar trebui încălcate. Ne poți da câteva exemple?

Una din regulile cele mai de preț este să se demachieze, tonifieze și hidrateze în fiecare zi. Să nu doarmă niciodată machiate deoarece tenul se reface foarte greu după o astfel de alegere. O să își mulțumească peste câțiva ani pentru această alegere.

Să aleagă să pună în practică ceea ce stăpânesc ele mai bine, de exemplu dacă ști că nici cum nu îți iese dreaptă linia aceea de tuș, nu o pune, mai bine îți accentuezi genele și pui un ruj mai intens decât să arate încropit. Nimic nu cred că e mai dizgrațios decât o femeie machiată strident și neestompat, neintegrat în fizionomie. Personal prefer de 100 de ori o femeie machiată discret dar curat și îngrijit decât una care și-a pus toate produsele pe față dar prost.

Regula de aur este să ne cunoaștem punctele tari și punctele slabe și să învățăm să accentuăm subtil/discret ceea ce dorim să scoatem în evidență (ca inspirație- nenumarate look-uri de pe covorul roșu).

dana-serdean-4

  • Lămurește-ne în legătură cu purtarea nuanțelor închise de ruj. Când se recomandă să fie purtate,  ziua sau seara?

Fiecare tendință care apare o putem prelua în funcție de personalitatea și stilul nostru. Dacă stilul/jobul ne permite firește să îl putem purta atât ziua, cu un machiaj minimal la ochi, fie seara, cu un eyeliner mai accentuat. Tot ceea ce apare trebuie trecut prin filtrul personal; Ne regăsim în acest lucru? Ne reprezintă? Este bine să ne punem aceste întrebari pentru a evita să purtam ceva doar de dragul tendinței dar de fapt să nu ne reprezinte deloc. Acest lucru se vede și se simte. Este exact ca și cu o rochie roșie. Oricine poate să o îmbrace dar nu oricine poate să o poarte, să și-o asume. Totul ține de atitudine.

  • Care sunt produsele de bază care nu ar trebui să lipsească din trusa de machiaj a unei femei?

Cred că fiecare femeie ar trebui în primul rând să își găsească niște produse de îngrijire potrivite tenului, un fond de ten care să se așeze perfect și să îi satisfacă toate nevoile, o mascara și un ruj pe care când îl aplică să îi confere toată încrederea din lume. Este greu și aici să generalizam pentru că fiecare femeie are nevoi de bază individuale dar de exemplu produsele care nu îmi lipsesc mie din trusa de machiaj sunt fondul de ten, pudra, iluminatorul, creionul de sprâncene, mascara și rujul. Rujul care îmi conferă mie cea mai mare încredere în mine e rujul roșu.

  • Căutăm de multe ori produse ieftine. De unde știm care sunt cele mai potrivite pentru tenul nostru?

Cu siguranță nu toți dintre noi își permit să își achiziționeze doar produse scumpe, de lux. Părerea mea este că e foarte important să investim bani în produse de îngrijire și în produsele care vin în contact direct cu pielea cum ar fi fond de ten, anticearcăn, baza de machiaj, pudra. Din punctul meu de vedere acestea chiar ar trebui să aibă o calitate înaltă. Acum bineînțeles că în funcție de nevoile tenului, putem opta pentru diverse branduri, fie de lux: Dior, Estee Lauder, Lancome etc., fie de mass market: Loreal, Rimmel, Astor etc., fie profesionale: Make Up Forever, Inglot, MAC, Atelier Paris etc., fie dermatocosmetice: Vichy, La Roche-Posay, Bioderma, etc. Cele mai potrivite le alegem în funcție de nevoile tenului și testând, niciodată nu vom putea generaliza la acest capitol.

Din punctul meu de vedere ar trebui evitate produsele profesionale pentru uz zilnic și îndelung și, de asemenea, creme dedicate mamelor sau bunicilor la vârste fragede doar pentru că ni se par interesante.

  • Știm că femeile sunt foarte pretențioase în momentul în care pășesc pragul salonului.. Ce faci atunci când întalnești o clientă dificilă?

Ce este până la urmă o clientă dificilă? O clientă dificilă este o clientă care fie are o zi proastă și e irascibilă, fie manifestă o atitudine arogantă/ostilă, fie o clientă care nu știe ce vrea și se tot răzgândește pe parcurs, fie o clientă care vine la tine și se așteaptă ca tu să faci și imposibilul pentru ea chiar dacă ea se uită în oglindă și tot focusul ei este pe defectele sale, pe neîncredere sau neacceptare. Să nu uităm că totuși suntem make-up artisti nu chirurgi plasticieni. Lucrăm cu materialul care ni se așează pe scaun și facem tot posibilul să camuflăm defecte și să evidențiem puncte forte.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să avem răbdare, să empatizăm, să înțelegem care sunt dorințele, așteptările, cum se percepe ea, înainte să ne apucăm de lucru. Make-up artistul nu este doar make-up artist; este psiholog, consilier, prieten și este vital ca ele să aibă încredere în noi.

  • Ai vreun proiect viitor cu care să ne surprinzi?

„Proiecte de viitor am și voi avea în permanență așa că, cu siguranță vă voi surprinde neîncetat. Momentan focusul principal este pe salon, voi începe curând și o serie de cursuri de automachiaj și diverse workshopuri tematice pentru a veni în ajutorul femeilor și în paralel voi începe o colaborare cu o școală de machiaj unde voi preda cursuri de perfecționare. De asemenea, împreună cu Alin pregătim intens colecția de look-uri pentru mirese 2017 și vom începe și o serie de video-uri transformaționale. Un urmator obiectiv de atins pentru mine ar fi să încep niște colaborări cu reviste pentru editoriale beauty.

Nu vă dezvălui mai mult, vă invit să mă urmăriți pe pagina mea de faceook: www.facebook.com/DanaElizaSerdeanM.A.K.E.U.P.A.R.T.I.S.T

și să ne vizitați salonul: www.facebook.com/MoleculeBeautyArea

dana-serdean-2

  • Câteva trucuri de make-up pe care le recomanzi cititoarelor cluju.ro?

Aud des expresia <îmi doresc să nu mă recunoască nimeni>. Este cam trist pentru că îmi arată neîncrederea în sine şi dorinţa de camuflare/transformare. În materie de machiaj, cred că el trebuie practicat zilnic, cu moderaţie şi cu inflexiuni în funcţie de starea de spirit. A contura exagerat trăsăturile sau a schimba proporţiile faciale atât de drastic sunt repere luate din imagistica Instagram şi funcţionează doar în contextul fotografiilor de calitate slabă, făcute cu un telefon. Realitatea însă este destul de înspăimântătoare când vine vorba de un evenimemnt la care socializezi sau mai grav, când este cea mai specială zi din viaţa ta. Așa că, cel mai de preț truc pe care îl recomand este să fie ele însele, să nu exagereze, să nu trăiască în mirajul editărilor și efectelor foto, să aplice produse cu moderație, să nu uite expresia: <Less is more!> și pentru mai multe trucuri le aștept la cursurile de automachiaj.



Interviu realizat de Comșa Bianca



 



Lasă un răspuns

Site creat de