De Vazut, Important

INTERVIU Horatiu Dumitras, fondatorul Delahoya: Clujul era deja in anii ’90 epicentrul muzicii electronice in Romania

interviu horatiu dumitras

Cluju.RO a stat de vorba cu Horatiu Dan Dumitras, cunoscut si ca Horace Dan D, fondatorul celui mai longeviv festival de muzica electronica din Romania, Delahoya.

Clujeanul s-a indragostit de muzica electronica in Germania, unde a plecat cu familia cu putin timp inainte de Revolutie. Aici i-a descoperit pe cei mai cunoscuti DJ-i ai muzicii electronice ai acelor ani si a hotarat sa aduca atmosfera celor mai mari festivaluri in Romania, la Cluj-Napoca.

Horatiu a mixat la unele din cele mai mari festivaluri din Europa, Mayday si Street Parade, si a fondat o asociatie in anii ’90 cu ajutorul careia a inceput sa organizeze petreceri si festivaluri cu muzica electronica. Acum, clujeanul este managerul editurii si tipografiei Digital Data, iar pe plan artistic continua ca DJ si organizator de evenimente axate pe muzica electronica.

Mai multe despre anii ’90 cand clujenii ascultau muzica electronica, dar si despre Delahoya puteti afla din interviul urmator:

Ai devenit pasionat de muzica electronica inca din ani „90. Cum ai descoperit genul asta de muzica? Ce DJ te inspirau?

  • Intai am ascultat muzica lui Jean Michel Jarre, apoi am ascultat muzica electronica in Germania si la emisiunea Party Zone de la MTV UK. Dintre dj-ii care m-au inspirat, multi au ramas sursa de inspiratie si acum: Westbam, Jeff Milles, Carl Cox, Sven Vath, etc.

Ai hotarat sa aduci muzica electronica in Romania, in Cluj. Cum au privit tinerii de atunci acest nou gen?

  • Da, e o muzica care m-a fermecat din start si am zis ca trebuie s-o impartasesc si celorlalti tineri din Cluj si nu numai. La inceput unii au fost foarte receptivi si deschisi (cei foarte tineri), iar altii mai rezervati sau chiar ostili. Cu timpul, aparand noi si noi generatii, numarul celor care au imbratisat muzica electronica a crescut constant, tot mai accentuat.

Pe unde puneai, la acea vreme, muzica electronica? Exista un public pasionat de acest gen?

  • La inceput am avut o formatie de muzica electronica impreuna cu doi prieteni (Istvan Portik si Mihai Sorohan) cu care puteam canta doar la balurile facultatilor si scolilor. Odata cu inceperea activitatii ca dj, organizam party-uri in cluburi si discoteci de diferite marimi (Student Club, Hully-Gully, Bianco e Nero, Mythos, Melody, etc). Daca la primul party au fost 30 fani, in 2-3 luni aveam clubul plin ochi. Au existat si exista multi tineri cu mintea deschisa. Trebuie doar sa le dai ocazia sa intre in contact cu ceva deosebit, cum e muzica electronica.

Povesteste-ne putin despre Cluj Raving Society. Mai exista aceasta asociatie?

  • Cluj Raving Society a aparut ca o necesitate (in 1996), avand nevoie de o forma juridica care sa ne ajute sa putem organiza oficial party-uri si festivaluri. Am fost foarte bine organizati, cu filiale si membri in aproape toata tara. Sigur ca mai exista. Este organizatorul festivalului Delahoya inclusiv in prezent.

Cum a aparut Delahoya?

  • Delahoya a aparut intai ca Rave Family Open Air (transformandu-se ulterior in numele actual) la idea comuna a mea si a unui prieten de mai demult (Andrei Pakhomov – DJ Andre T34), un tanar rus din Berlin mutat in Cluj. Am zis ca ar fi extraordinar sa strangem cateva mii de oameni la un rave in natura. Am gasit un loc foarte promitator (dealul Hoia cu cele 2 scene de beton construite de comunisti pentru manifestarile lor propagandistice), sprijinul financiar si logistic si am adunat 4500 oameni.

 

Ce v-a inspirat? (ca idee, organizare, decor, muzica, desfasurare, etc)

  • Pe langa cele enumerate mai sus, as spune ca modelul nostru a fost miscarea rave din Germania. Eu locuisem si studiasem acolo, Andre la fel. Am luat unele lucruri ce le-am vazut acolo si le-am combinat cu specificul zonei Hoia. Combinatia muzica electronica – natura ni s-a parut fascinanta.

Cum ati ales locatia?

  • In plus fata de cele spuse inainte, ar fi faptul ca e o zona de natura pura intre doua cartiere. Practic era usor de ajuns acolo neparasind orasul, fiind totodata in natura,.

Ce DJ-i au fost invitati la prima editie Delahoya? 

  • Am avut invitati doi djs rezidenti ai legendarului club Tresor din Berlin (DJ Dry si DJ Vaclav), plus eu, Andre T34 si Seba 1394. Intrarea a fost gratuita si am strans 4500 de oameni din toata tara.

De unde au venit oameni la primele editii Delahoya?

  • Surprinzator a fost ca am vazut autocare cu numar de Galati, de Bacau si Neamt, pe langa cei din Transilvania care au venit cu masinile, microbuze sau cu trenul din Oradea, Sibiu, Medias, etc.

 

Dupa prima editie Delahoya, Cluj-Napoca a devenit epicentrul muzicii electronice in Romania? Cum ati fost priviti atat pe plan local cat si pe plan national?

  • Da, a fost primul festival de muzica electronica din Romania, cu o prezenta masiva (surprinzatoare pentru toata lumea), cu party-uri saptamanale de muzica electronica, cu o comunitate foarte unita si activa. Astfel Clujul a ajuns sa fie epicentrul muzicii electronice din Romania, fapt ce pe de o parte a atras multi alti tineri clujeni spre muzica electronica iar pe de alta parte, i-a stimulat si incurajat pe cei din alte orase sa fie activi si sa se organizeze local tinand party-uri la ei in oras. E clar ca astfel am atras atentia ca existam si suntem in crestere ca miscare, ca avem de prezentat o noua directie muzicala solida, energica, variata si cu multa personalitate.

Ce DJ straini ascultau clujenii in anii `90?

  • Se asculta muzica venita din Germania si UK, partial si din SUA. Cei mai cunoscuti artisti in acea vreme erau Westbam, Marusha, Carl Cox, Jeff Mills, artistii de la Metalheadz, Sven Vath, Underworld, DJ Hooligan, etc.

In 2016, Delahoya implineste 20 de ani. Va ganditi sa organizati ceva special?

  • Absolut. Va fi o sarbatoare a miscarii muzicii electronice romanesti si trebuie s-o sarbatorim cum se cuvine. Editia din 2016 vom incepe s-o pregatim inca din aceasta toamna iar impreuna cu noul nostru partener organizatoric, Boiler Events (organizatorul Electric Castle) vom realiza o editie cu nr. 20 memorabila!

Va ramane Delahoya un proiect de lunga durata?

  • A dovedit deja ca este un proiect de lunga durata si vrem sa-l ducem mai departe si sa-l dezvoltam. Anul acesta a fost un nou punct de inflexiune, in care am pregatit si inceput trecerea la un alt nivel organizatoric, cu artisti mai mari, cu o organizare si mai buna, cu mai multa atentie fata de detalii si fata de imagine. Delahoya insa nu doreste sa ajunga un festival de mainstream ci ramane un festival cool, cu muzica electronica foarte buna din sfera undergroundului electronic.  

Te gandeai la sfarsitul anilor `90 ca muzica electronica va ajunge sa fie atat de apreciata in Cluj? 

  • Da. Eram convins ca va ajunge foarte departe. Am vazut ceea ce era in Germania si fiind clujean, stiam ca, concitadinii mei sunt oameni care iubesc arta, sunt deschisi la lucrurile de calitate si ca exista foarte multi oameni creativi si ambitiosi in Cluj. Nu in ultimul rand, toate acestea si climatul creativ, avangardist si totodata calm si asezat al Clujului a atras foarte multi tineri de calitate din toata tara si nu numai. Facultatile excelente din Cluj, alaturi de  viata de noapte si cea culturala bogata a orasului creaza un tot care e o atractie extraordinara pentru tinerii studenti.
  • Mai pot spune un lucru: acesta a fost un vis de-al meu de cand eram un pusti si s-a realizat deja de mai multi ani. Nu ramane decat sa ducem visul mai departe.

Ce ii lipseste Clujului in materie de muzica electronica?

  • Nu cred ca-i lipseste ceva. Exista toate incredientele necesare: are 4 dintre cele mai importante festivaluri de muzica electronica din tara (Clujul conduce detasat la acest capitol), exista mai multe cluburi specializate pe muzica electronica dintre care Midi si Boiler sunt in topul cluburilor de acest gen din tara, exista multe organizatii active care se intrec in organizarea de party-uri in diverse locatii, sunt foarte multi djs si artisti foarte buni, avem autoritati care ne sprijina si nu in ultimul rand exista un public destul de numeros care cauta muzica electronica si evenimentele de acest gen.

Crede Horatiu Dumitras ca va ramane muzica electronica, in urmatorii ani, la fel de apreciata in Cluj-Napoca?

  • Fara indoiala. Muzica electronica e intr-o permanenta schimbare si inovare. Stiluri mai vechi ale muzicii electronice se transforma in stiluri noi, captivante sau se imbogatesc cu elemente noi din alte stiluri. Practic, posibilitatile de transformare si de combinare a sunetelor sunt infinite. E aproape imposibil sa te plictisesti de muzica electronica de calitate (exista desigur si rebuturi dar acestea sunt eliminate pe parcurs). Pe langa partea muzicala este si partea organizatorica, show-ul si partea vizuala (care inca mai are foarte multe de aratat – as zice chiar, enorm de multe care vor aparea odata cu dezvoltarea tehnologiei). Nu in ultimul rand, deja exista generatii care “s-au nascut” cu muzica electronica ascultand deja de mici de la parintii lor aceasta muzica. Pe plan international, muzica electronica este prezenta de mult in filme, jocuri video, reclame, etc. E imposibil sa fie ignorata. Sa nu uitam ca in vestul Europei miscarea electronica exista deja de peste 30 de ani si e intr-o continua expansiune. Clujul (si nu numai) e racordat de mult timp la ceea ce se intampla in Europa si va tine pasul.



Lasă un răspuns

Site creat de