Studentie, Social & Cultura

INTERVIU Mihaela Doboşeriu – preşedinta ONG-ului Business Ladies Club din Cluj

Mihaela Doboşeriu

Mihaela Doboşeriu este o tânără din Moineşti, judeţul Bacău, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca. La doar 24 de ani, Mihaela este preşedinta ONG-ului Business Ladies Club, fondat la Cluj în 2011 de câteva tinere economiste din cadrul FSEGA.

Sunt o persoană cu o energie infinită, îmi plac lucrurile făcute diferit și făcute bine, oamenii autentici și pasionați, oamenii curajoși, care știu să-și urmeze calea, să fie cea mai bună versiune a lor și să fie fericiți” – acestea sunt câteva din calităţile care au ajutat-o pe Mihaela Doboşeriu să organizeze, în cadrul BLC numeroase conferinţe, seminarii şi training-uri pentru viitoarele femei de afaceri din Cluj-Napoca, dar şi din România.

Mai multe despre Mihaela şi Business Ladies Club puteţi citi în interviul acordat pentru www.cluju.ro:

Cum a inceput povestea Business Ladies Club?

  • Nu pot spune că eu am fost membru fondator al acestei organizații. Natalia Ermicioi îmrepună cu câteva domnișoare ambițioase au pus bazele asociației Business Ladies Club. În schimb, eu am fost una dintre primele fete acceptate în acest ONG. Cu mândrie am ajuns după aproape 2 ani de activitate să reprezint BLC-ul în calitate de președinte.
  • Provocările la început de drum au fost multe. Schimbări în organigramă, proiecte noi, implementarea unei culturi organizaționale solide și nu numai. Cu toate aceste acum putem afirma cu încredere că avem un sistem de management bine pus la punct și implementat.
  • Întotdeauna ne dorim să aducem un plus de valoare în tot ceea ce realizăm. Dezvoltăm fiecare proiect atât extern cât și intern pentru a crea un mediu propice dezvoltării pentru tinerelor domnișoare care fac parte din echipa noastră și nu numai.

La sfarsitul anului trecut ai organizat cea de-a doua editie Business Ladies Conference. Ce concluzii s-au tras dupa o intalnire cu atatea femei de success din diferite domenii?

  • M-am bucurat să văd că din ce în ce mai multe domnișoare se preocupă de dezvoltarea lor profesională și personală.
  • Tema acestei ediții a fost “A woman in a men’s world”, o temă des discutată și abordată în societatea contemporană, venită ca și contra-argument ideii conform căreia, locul femeii este cel mai probabil acasă, având grijă de copii și fără prea multe drepturi de a avea o carieră de succes.
  • Alături de noi am reușit să avem șase modele demne de urmat și admirat, să ascultăm șase perspective diferite, a unor doamne care au reușit într-o lume dominată de bărbați. Am vrut să oferim exemple, să arătăm că visurile și aspirațiile avute se pot concretiza într-o poveste de succes. Și eu zic, în urma feedback-ului primit, că am reușit!

interviu Business Ladies Club Cluj

Cum le pregatiti pe femeile tinere din Cluj sa intre in lumea afacerilor?

  • Pentru a ajuta tinerele domnișoare să devină adevărate doamne de afaceri încercăm să creăm oportunități de dezvoltare personală și profesionlă, punând un accent deosebit pe educația non-formală.
  • Organizăm seminarii practice, workshop-uri, training-uri, conferințe, evenimente care să ajute aceste tinere să își creeze drumul spre o carieră de success.
  • Pledăm pentru integritate, demnitate și profesionalism!

Cum arata femeile tinere de afaceri din Cluj-Napoca?

  • Ca o femeie să reușească în orice domeniul de activitate cred că trebuie să fie ambiţioasă, puternică, perseverentă, atentă la detalii şi foarte organizată. Cu mândrie am observat că tot mai multe femei își depășesc condiția socială și își creează propria afacere. E un lucru de admirat. În ultimii ani am întâlnit multe doamne ale spațiului clujean (și nu numai) care au succes în domeniul de activitate în care activează pentru că au avut un vis și au avut puterea și ambiția necesară să-l transforme în realitate.

In Cluj-Napoca, precum si in Romania, se spune ca unei femei ii este mai greu sa porneasca o afacere. Cum comentezi acest lucru?

  • Aș spune că e un mit. Dacă tu ca femeie crezi că poți, că ai resursele necesare pentru a reuși într-o afacere atunci, do it!
  • Da, vei munci mai mult decât un bărbat pentru că societatea în care trăim te va pune să demonstrezi mai mult. Cu încredere și prin asumarea unor riscuri și responsabilități mai mare, orice femeia poate ajungă acolo unde și-a propus.

Cum ar putea o tanara studenta sau absolventa de facultate din Cluj sa inceapa o afacere? Ce pasi ar trebui sa urmeze?

  • În primul rând trebuie să aibă o viziune cât mai clară în domeniul în care vrea să-și deschidă o afacere și trebuie să aibă multă încredere în ea.
  • Pașii sunt diferiți pentru fiecare dintre noi, deoarece contează foarte mult nivelul de pregătire și dezvoltare personală și profesională la care se află în acel moment.

Echipa BLC

Ce sfat ai pentru tinerele care vor sa isi inceapa propria afacere?

  • Citiți! Citiți și documentați-vă foarte bine! Citiți și fiți la punct cu toate informațiile necesare derulării unei afaceri!
  • Aveți încredere în voi! Urmați-vă propria viziune. Creați-vă o rețea de socializare cât mai diversificată. Recunoaște-ți propriile puncte slabe și fă-le să devină cele mai bune calități ale tale.
  • Și cel mai important lucru lasa-ți frica și teama de eșec într-un borcan închis ermetic.

De ce aptitudini si calitati are nevoie o femeie pentru a reusi in lumea afacerilor?

  • Valorile personale sunt poate cel mai important lucru. Are nevoie de curaj, ambiție, încredere și un bagaj solid de cunoștințe în domeniul în care activează. Integritatea și profesionalismul pot fi un atuu considerabil. Bărbații vor aprecia acest lucru.

Ce plus au femeile, in afaceri, fata de barbati?

  • Sunt mai atente la detalii și acordă o mai mare importanță relațiilor inter-umane. În rest depinde de fiecare. Nu cred că putem generaliza foarte mult. În afaceri avem nevoie atât de femei cât și de bărbați pentru a creea un echilibru cât mai profitabil.

12239342 1193336907349491 6198658409460503232 o

Este indeajuns sa urmezi cursurile unei facultati pentru a sti cum sa incepi o afacere sau e nevoie de mai mult?

  • Cu siguranţă nu e suficient să urmezi cursurile unei facultăţi fără a face nimic pe lângă.
  • Teoria diferă mult de practică. Se aseamănă dar uneori parcă nu se adună. Consider că pe lângă a fi un student chiar şi eminent trebuie să mai ai şi alte activităţi practice care să te ajute să dobândeşti cât mai multe competenţe şi abilităţi. Nimeni nu se naște învățat și nimeni nu le știe pe toate.
  • Voluntariatul poate fi un instrument util prin care înveţi, capeţi experienţă şi te dezvolți. Îl recomand cu drag!

Incotro crezi ca se indreapta mediul de afaceri din Cluj?

  • Mediul de afaceri din Cluj are un potențial fantastic. Tot mai mulți tineri prind curaj să-și creeze propria afacere. E loc pentru toată lumea atât timp cât știi ce vrei și dai dovadă de profesionalism.

Ce proiecte va desfasura Business Ladies Club in 2016?

  • Un prim proiect va avea loc în 27 ianuarie – Fashion Brand Identity unde vom avea un speaker internațional. Urmează în luna martie cea de-a patra ediție a evenimentului „Lady today, business lady tomorrow”, care de această dată va avea loc la nivel naţional. Aprilie e dedicată training-urilor și workshop-urilor interne, astfel încât membrii noștri să beneficieze de cât mai multe informații practice.
  • Luna Mai va fi dedicată bărbaților printr-un eveniment unic în România: Gentleman in Business, ediția a 2-a. De asemenea vom veni și cu o serie de proiecte noi, care considerăm că vor avea cel puțin la fel de mult succes ca și cele de până acum. Ne așteaptă un 2016 în care dorim să depășim toate așteptările și să urcăm sănătos și frumos pe treptele succesului.12074853 1171910076158841 5430330841716503991 n

Unde te vezi peste cativa ani? Atat tu, cat si BLC.

  • Dorim ca BLC să ajungă una dintre cele mai vizibile ONG-uri din țără prin proiectele pe care le desfășurăm și să continăm să oferim tinerilor studente oportunități de dezvoltare. Totodată sperăm să deschidem noi filiale ale acestei asociații și în alte județe ale țării. Iar eu voi fi un veșnic voluntar, poate nu tot timpul la fel de implicată, dar care va contribui mereu la dezvoltarea societății prin diverse proiecte pe care le voi realiza.

Cum mentii echilibrul dintre cariera si familie?

  • Încerc să-mi impart timpul într-un mod cât mai echilibrat. Am norocul să fiu suținută de oameni care au încredere în mine și mă înțeleg atunci când timpul e mai puțin prietenos. De asemenea, după câteva săptămâni în care muncesc mult la proiectele pe care le realizez, încerc să-mi fac dedic timp familiei și prietenilor dragi.

In acest moment ti-ai dori sa pleci din Cluj-Napoca?

  • În acest moment nu. În schimb mi-ar plăcea să merg în America să studiez sistemul lor de management, cultura organizațională și să particip la diverse de evenimente să văd îndeaproape modalitatea lor de abordare, tehnica de lucru, etc … un fel de exchange!

Crezi ca se poate construi o cariera de success si in Cluj-Napoca?

  • Categoric da! Începutul poate fi mai provocator.

Ce mesaj ai pentru studentele din Cluj?

  • Citiți cât mai mult! Participați la cât mai multe conferințe, workshop-uri, training-uri, seminare pentru că acum e momentul și acum o puteți face într-un mod aproape gratuit. Creionați-vă o viziune cât clară asupra carierei voastre. Lucrați cât mai mult prin obiective SMART.
  • Faceți voluntariat! Ocupați-vă timpul într-un mod util și sănătos. Aveți încredere în voi și trăiți fiecare moment iubind.


Lasă un răspuns

Site creat de