De Vazut

Mara Prună din Cluj-Napoca a emoţionat audienţa în finala Românii au Talent

Mara Prună

Mara Prună din Cluj-Napoca, în vârstă de 14 ani, a emoţionat audienţa în finala Românii au Talent transmisă în direct, în această seară, pe ProTV. De asemenea, juraţii s-au arătat încă o dată impresionaţi de talentul Marei, dar şi de povestea acesteia.

Mara m-ai impresionat şi m-ai făcut să cred că noi oamenii ar trebui să ne vindecăm şi nu copiii cu autism” a declarat Andi Moisescu.

Nu îmi vine să cred. Mi-a plăcut momentul tău, iar piesa compusă de tine este foarte veselă. De asemenea, îţi zic acum că luni vom înregistra piesa ta <Sweet dreams> în studioul lui Smiley” a adăugat Andra.

Pentru a câştiga concursul Românii au Talent, clujeanca are nevoie de voturile voastre. Aceasta poate fi votată la număr de telefon 1200 cu textul „11”, tarif 1,2 euro.

Momentul Marei poate fi văzut aici.



Vă reamintim că la vârsta de doi ani, Mara Prună a fost diagnosticată cu autism infantil. Ulterior, diagnosticul s-a transformat în Sindrom Asperger – tot o afecţiune din sfera autismului.

Au fost ani de muncă, de eforturi supraomeneşti atât din partea ei, cât şi din partea familiei. Pe toată perioada grădiniţei şi în primii ani de şcoală, Mara a urmat un program strict, individualizat, de terapie, un program zilnic de socializare alături de fratele ei şi copiii din vecinătate, în paralel cu studiul muzicii.

Pas cu pas, Mara a învăţat să exprime ceea ce simte, să comunice cu cei din jur, să se joace şi, mai ales, să cânte şi să compună. Prima compoziţie scrisă a fost la 9 ani şi jumătate şi s-a numit “Marşul soldaţilor de plumb”, piesa care i-a adus un an mai târziu primul premiu important – Locul I la Concursul Naţional de Compoziţie, categoria claselor I-IV.

În prezent, Mara este elevă în clasa a IX-a şi studiază pianul ca instrument principal, însă talentul ei este evident şi în ceea ce priveşte improvizaţia, interpretarea vocală şi mai ales compoziţia muzicală.

Mara spune că de când era mică a văzut muzica drept o terapie, o formă specială de comunicare. La fel şi părinţii, care, pentru a o încuraja, au cumpărat o pianină electrică. A fost, probabil, cel mai important pas din terapia Marei, pentru că, la scurt timp, a început să cânte. Are auz absolut şi poate memora orice piesă pe care, ulterior, o interpretează.



Lasă un răspuns

Site creat de