Social & Cultura

Romanii cuceresc arena jocurilor si devin campioni ai mediului online

hearthstone1

Pana nu demult tinerii din Romania tanjeau dupa un job care sa le asigure independenta financiara, dar care sa fi reusit sa imbine munca cu placerea intr-un mod cat mai avantajos. Acest lucru l-au reusit cativa dintre tinerii romani, care pe langa niste slujbe ce le fac mai mult decat placere, au reusit sa se afirme in lumea jocurilor electronice (in arenele de e-sports) devenind chiar si campioni. Stadiul de gamer profesionist este un statut care implica mult timp dedicat testarii, analizarii si stabilirii a diverselor strategii, insa, in final, rezultatul chiar merita. Echipele romanilor au reusit sa se afirme in cadrul multor intreceri de e-sports, si, incetul cu incetul, au reusit sa urce in clasamentele de specialitate. Organizatii precum PGL (Professional Gamers League) ofera jucatorilor din Romania, interesati sa activeze in acest domeniu, posibilitatea de a participa la tot felul de trialuri de selectie, care el vor oferi acestora posibilitatea de a avansa in cariera de gamer profesionist. Asa cum este si cazul exemplelor urmatoare, cei care au ajuns in topurile internationale, au realizat acest lucru, cu foarte multa munca, dar, treptat, au ajuns acolo unde le este locul: in frunte.

Arena jocurilor video este una vasta, in care, titluri precum Dota 2, Hearthstone, League of Legends, StarCraft 2, CS sau Fifa sunt titluri care le sunt cunoscute majoritatii jucatorilor amatori din intreaga lume. Transformat in jucator profesionist, oricine trebuie sa-si tripleze eforturile depuse in cadrul unui joc pentru a reusi sa avanseze, dat fiind faptul ca nivelul adversarilor este unul la fel de crescut. Marius Gabriel Nistor este cel mai recent campion al Romaniei in arena jocurilor, acesta castigand competitia internationala de HearthStone din cadrul turneului Hearthstone PGL Spring Tavern Tales 2016. Vestea este cu atat mai imbucuratoare, cu cat alaturi de “xTracKyStyLe” (numele de gamer al lui Nistor), in finala, a mai evoluat inca un roman: Stefan Marinescu (cunoscut si ca “Moody”). Dorinta de a demonstra ca un jucator mai putin experimentat poate sa castige l-a determinat pe Gabriel Nistor sa lupte de la egal la egal impotriva co-nationalului sau mult mai titrat si sa-l invinga cu scorul de 3-2. De remarcat faptul, ca in calificari, “xTracKyStyLe” a fost invins, ceea ce nu-i dadea prea mari sanse de victorie in etapele urmatoare.  Editia precedenta a fost castigata tot de un roman, Andrei ”Hannballz2” Militaru, iar in acest moment primele pozitii ale clasamentului international la Heartstone sunt ocupate de romani: alaturi de cei mai sus mentionati, figureaza si Radu ”Rdu” Dima, un alt faimos jucator roman de e-sports.

Jocul Hearthstone tinde sa devina “o afacere romaneasca”, in conditiile in care la competitia Hearthstone PGL Spring Tavern Tales 2016, dintre finalisti, cinci au fost romani. De asemenea, un alt jucator foarte cunoscut in acest joc este Vlad-Angelo “angeloshaggy” Dumitru, care a participat la acest joc inca de la primele sale stagii. Hearthstone este unul dintre cele mai imprevizibile jocuri electronice, imbinand elementele de startegie intr-un univers care implica toate personajele din seria Warcraft. De remarcat este si faptul ca un alt roman, celebru insa pentru cariera sa din domeniul jocului de poker, Daniel “Kid Poker” Negreanu este un fan al jocului, in general, avand in locuinta din Las Vegas o camera de jocuri, in care stilul sau jucaus si amuzant este prezent si al jocului electronic Heartstone, in special. Insa, romanii sunt destul de bine clasati si in alte jocuri e-sports, printre care se numara Dota 2, acolo unde gameri precum Pittner „bOne7” Armand, Alexandru „ComeWithMe” Crăciunescu si Aliwi „w33” Omar au reusit sa castige pe langa pozitii avansate in clasamentele internationale si foarte multi bani din premiile adjudecate (Pittner „bOne7” Armand a castigat pana acum peste $310,801, de exemplu).

League of Legends este un alt joc video online foarte faimos, in care jucatorii romani exceleaza, iar jucatori precum Andrei „Odoamne” Pascu sau Baltat „AoD” Alin au realizat castiguri interesante ($27,160, „Odoamne” si $8,112 „AoD”). In cazul jocului Starcraft II, unul dintre cei mai buni jucatori romani este Silviu „NightEnD” Lazar care a reusit sa castige pana acum, peste $20,836 din acest joc. Seria jocurilor electronice este completata de jocurile de fotbal Fifa, la care Marius „BeBe” Craciun (a castigat pana acum $14,517 la Fifa 2008) si Ovidiu „Ovvy” Patrascu ( cu castiguri in valoare de $12,660 la Fifa 2006) se pricep foarte bine.

Important este ca romanii nu actioneaza in jocurile de e-sports doar la nivel individual, ci au inceput sa conlucreze si in echipe, pentru a-le spori valoarea. Sub conducerea si cu ajutorul organizatilor de tipul PGL, acestia ajung sa formeze echipe reditabile in diferitele jocuri din mediul online, ceea ce le ofera numeroase avantaje in evolutiile lor ulterioare. Astfel echipe romanesti precum neXtPlease! Gaming sau XPC Gaming au reusit sa atraga de partea lor nu doar jucatori de clasa, dar au obtinut, datorita performantei, chiar si sponsorizari din partea unor branduri care cred in potentialul lor de dezvoltare. De aceea, cu certitudine, viitorul in arenele jocurilor electronice le va apartine, din ce in ce mai mult, jucatorilor romani!

 



Lasă un răspuns

Site creat de