Timp liber, Important

Zilele Mănășturului – două zile pline de activităţi şi o petiţie pentru un parc al mănășturenilor

Zilele Mănășturului

Echipa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur a continuat demersul pentru responsabilizarea tinerilor în vederea menţinerii spaţiului comunitar.  Un eveniment foarte important al Asociatiei Colectiv A este reprezentat de Zilele Mănăşturului în cadrul Zilelor Clujului, organizat în spaţiul comun La Terenuri.

Programul acestui eveniment a fost stabilit împreună cu locuitorii cartierului Mănăştur şi pentru ei. “Calendarul a cuprins evenimente care au răspuns componenţei de responsabilitare, atât socială cât şi faţă de mediu. Cea socială este relevantă vieţii şi mediului de cartier, insistând asupra componentei comunitare şi lucrului împreună în spaţii comune şi în beneficiul membrilor săi. Componenta de mediu se referă la informarea şi prezervarea asupra zonei verzi unde se desfăşoară activităţile.” au povestit organizatorii pentru cluju.ro.

Beneficiarii Zilelor Mănășturului au fost aproximativ 7000 de persoane cu vârste între 5-80 de ani. Activităţile au cuprins diferite grupuri de tineri, clase de elevi, părinţi, bunici, comunităţile din cartier, comunitatea de experţi (profesori, arhitecţi, peisagişti, artişti, sociologi), studenţi şi publicul larg.

Au fost două zile pline de diversitate, lucru împreună, relaxare, culori, ritmuri și vibrații de cartier….am simțit că se coagulează tot mai mult un spirit comunitar la care mulți sperăm.

Zilele Mănășturului a fost un adevărat maraton de activități, întâmplări și evenimente care au surprins locuitorii și i-au adus împreună împărtășind tematici foarte diverse: de la ecologie, educație alternativă, dans prin cartier cu copiii, teatru, ce înseamnă talente de cartier și până la rap pe buzele tuturor și implicare civică pentru protejarea zonelor verzi. Zilele Mănășturului a fost un evantai, un curcubeu (ca să îl citez  pe artistul invitat Dan Perjovschi) care a adus oamenii împreună la iarbă verde dar și în sala de cinema, pentru a se cunoaște mai bine dar și pentru a articula mai bine necesitățile vieții cotidiene care de multe ori nu se înțeleg cu adevărat din centrul orașului.

Zilele Mănășturului înseamnă și un moment de cotitură, înseamnă și o PETIȚIE, înseamnă implicare pe bune…la tine acasă!” a declarat Lala Panait pentru cluju.ro.

Concertul lui Macanache a fost evenimentul care a adunat cel mai mare număr de participanţi – în jur de 2000. Spaţiul verde s-a umplut, însă, spre surprinderea organizatorilor, terenul a rămas impecabil, participanţii fiind responsabili cu propriile deşeuri. Concertul s-a prelungit până la ora 23, iar mănășturenii s-au bucurat de ultimul concert din cadrul Zilelor Mănășturului 2016.

Cântăreţul s-a solidarizat cu, iniţiativa organizatorilor care doresc ca zona La Terenuri – Spaţiu comun în Mnastur să fie transformată în parc public pentru mănăștureni. Astfel, Macanache le-a transmis celor prezenţi la concert să semneze petiţia pentru a putea grăbi demersul iniţiatorilor.

Poţi semna petiţia dând click aici.

De succes a fost şi interacţiunea japonezilor din trupa The Inch-High Samurai, Compania Nmatu-Posu, Miyazaki C Dance Center – Japonia cu copiii. I-au învăţat dansuri şi s-au jucat împreună şi toată energia pozitivă s-a resimţit în workshop-uri şi în flashmob-ul din zona staţiei Minerva. Tinerii japonezi au fost constant energici şi activi, chiar dacă au avut în continuu copii în jurul lor, iar comunicarea lor cu aceştia a fost impecabilă, chiar dacă vorbeau limbi diferite.

Un alt eveniment care mi se pare absolut necesar să aibă loc în fiecare ediţie de acum încolo, este Open Stage-ul din prima zi. Tinerii mănăștureni s-au exprimat artistic prin cântece, beatbox şi prin teatru dramatic. Stilurile artiştilor au diferit foarte mult între ele, fiecare din ei excelând. Adolescenţii sunt super talentaţi şi ar fi păcat să nu mai aibă ocazia să se exprime şi în alte ediţii sau cu alte ocazii” a declarat Bianca Dedu pentru cluju.ro.



Despre iniţiativă

Colectiv A este un ONG cultural membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Colectiv A are sediul în Fabrica de Pensule și participă în mod activ la dinamica și dezvoltarea acestui spațiu prin proiectele pe care le propune.

 Colectiv A şi-a propus, ca obiectiv principal, realizarea unui festival internaţional care să aibă ca teme de bază artele spectacolului şi imagine video. Astfel au luat naştere  Festivalul Temps d’images şi LaTerenuri – Spațiu Comun în Mănăștur:“Colectiv A își propune să participe la dezvoltarea scenei culturale locale prin laboratoare de cercetare, workshop-uri de dans contemporan, producții de spectacole interdisciplinare, rezidențe artistice, proiecte culturale participative.”

  Echipa Colectiv A este formată din:

          Miki Braniște se află în poziţie de manager cultural, președintă a Asociației ColectivA și directoare a Festivalului Temps d’Images. Consideră arta un “factor de dezvoltare al comunității în care activează”. Miki Braniște participă activ în proiecte culturale alături de “artiști inspirați de imaginea timpului nostru” , fiind preocupată de domenii economice și social-politice care “traversează societatea globală”.

          Lala Panait este atât antropolog urban, cât şi manager cultural. Acordă o atenţie deosebită formelor artistice de exprimare, care, în opinia ei, au impact în mediul social şi politic. Consideră că dezvoltarea proiectelor participativ-comunitare este necesară în România, fiind o adevărată sursă de optimism. “Trăim într-o ţară în care mediul artistic nu mai poate fi pasiv… deloc!”

          Simina Corlat este absolventă a specializată Universităţii Babeș-Bolyai în anul 2012, fiind specializată pe Comunicare, PR, Teatrologie și management de proiect. Este dornică de implicare în cadrul proiectelor culturale care tratează teme din realitatea  social-politică , atât din ţară, cât şi din afara ei. Din echipa Asociației Colectiv A din Cluj face parte de cinci ani în calitate de colaborator, implicându-se în mod special în organizarea Festivalului Internațional Temps D`Images Cluj ca asistent manager la centrul de artă contemporană.

          Ani Mărincean îşi ocupă o mare parte a timpului cu voluntarii. Are în vizor să ajungă „cât mai aproape de auto-organizare şi cât mai departe de leadership în ceea ce priveşte activităţile de voluntariat, lăsându-le acestora spaţiu suficient pentru libertatea de exprimare şi luarea iniţiativei. Totodată, aceasta consideră că este indispensabil ca voluntarii să simtă o legătură cu temele spectacolelor şi participarea lor să nu contea numai în munca din spatele cortinei: „Astfel experienţa Temps D’Images nu rămâne doar imagini pentru voluntari, ci ajunge să fie şi timpul în care aceştia înţeleg, dezbat şi critică imaginea. Cât de mult sau de puţin îi iese acest plan rămâne de văzut, în momentele cruciale şi tensionate ale organizării festivalului.

Restul echipei  este formată din Bogdan Buta (peisagist), Silviu Medesan (arhitect), Denişa Nistor (artist, grafic designer), Diana Galoş (arhitect), Trupa Teen Nation: Alex Hideg, Cristina Bogdan, Diana Filip, Alexandra Bilici, Andreea Paiu, Maria Mateaş , DJ Darius, copiii din zonă, părinţii și bunicii. Instituții partenere: Reactor, Asociația Reciprocă, Școala Liviu Rebreanu, Cercul Întreg, DogAssist, PetJoy și mulți alții.



Lasă un răspuns

Site creat de