Social & Cultura

Cum ne influențează cititul și cât de mult ne poate schimba o carte

Cum ne influențează cititul și cât de mult ne poate schimba o carte

Având în vedere faptul că ne aflăm în era tehnologiei, pentru majoritatea oamenilor cititul a devenit ceva plictisitor.

În locul cititului, mulți dintre noi optăm pentru o ieșire în oraș cu prietenii, o petrecere, plimbări prin mall sau orice altă activitate mai interesantă. Da, într-adevăr, este mult mai distractiv să ieși cu prietenii, dar să nu uităm că uneori avem nevoie de „altfel” de relaxare, iar atunci cititul este cea mai bună soluție pentru a te elibera de tot și pentru a-ți limpezi mintea.

Există diferite tipuri de cărți: polițiste, de dragoste, aventură, SF, filozofice, de știință, de poezii, etc. Cartea aleasă ține și de temperamentul nostru și de genul preferat fiecăruia dintre noi. O carte te poate face să vezi lucrurile din jurul tău cu alți ochi, te poate face să îți schimbi percepția asupra vieții și cel mai important lucru este că îți dezvoltă vocabularul și îți umple mintea de noi informații care îți pot fi folositoare pe parcursul vieții.

Indiferent de cât de mult stres acumulați la muncă, la facultate, în relația cu partenerul sau pur și simplu sunteți stresați din cauza altor probleme, acest stres poate dispărea în momentul în care vă așezați într-un loc liniștit și deschideți cartea preferată. Din acel moment, mintea vă este conectată la „o altă lume” iar creierul începe să se relaxeze și să perceapă noile informații.

Atunci când citim sau scriem, creierul nostru este mult mai solicitat decât atunci când ne uităm la televizor, fiindcă în acel moment putem spune că nu ne folosim creierul aproape deloc. Cititul ne ajută să facem și noi parte din „poveste”, să o înțelegem, să ne folosim imaginația la cel mai înalt nivel, să redescoperim viața în altfel de moduri.

Printre principalele beneficii pe care ni le oferă cititul este că acesta ne poate dezvolta și gândirea critică care ne poate ajuta atunci când e nevoie să luăm decizii importante în viața noastră, mintea noastră devenind mai ageră.

O carte ne poate influența și poate fi un bun „sfătuitor” de cele mai multe ori, dar bineînțeles, depinde de ce tip de cărți citim. Fiecare dintre noi trecem prin diferite etape de dezvoltare, iar atunci vine momentul când avem nevoie de cineva sau de ceva care să ne motiveze. Da, o carte poate face asta! Știm cu toții că viața e plină de noi provocări la tot pasul, trebuie să fim pregătiți de orice fiindcă viața ni se poate schimba oricând, iar sfaturi de acest fel le putem găsi în cărți despre experiențe de viață. Aceste cărți ne pot da sfaturi și chiar ne pot încuraja să ne atingem obiectivele, să fim mai buni cu noi, dar și cu ceilalți.

De cele mai multe ori filmele sunt făcute după cărți, iar aici putem observa detaliile care fac diferența și care te vor face să citești înainte de toate cartea, iar mai apoi dacă vrei poți viziona filmul. Niciodată un film nu va reda tot ce se găsește într-o carte, iar asta face ca, cartea să fie mai „specială” și mult mai bună.

Un alt beneficiu în cititul unei cărți este faptul că spre deosebire de telefon, nu ne afectează vederea deloc și este mult mai sigur, garantez că nimeni nu a orbit de la prea mult citit, deci fără griji, nu există vreun risc.

Cititul te ajută să comunici și să te exprimi mai corect, să creezi relații mai bune cu cei din jurul tău și îți dezvoltă gândirea.

„Dacă citești numai cărți pe care toată lumea le citește, nu vei putea gândi altfel decât gândește toată lumea.”– Haruki Murakami

Photo by Christin Hume on Unsplash



Site creat de