Social & Cultura, Important

Instalație unică în România: Plămânii care îți arată cât de toxic e aerul pe care îl respiri, instalați la Cluj de Comunitatea Declic

plamani cluj

Instalație unică în România

Comunitatea Declic vă invită vineri, 4 iunie, de la ora 11.00, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca (zona cinema Victoria), la evenimentul de prezentare a unei instalații unice în România.

Este vorba de plămâni care respiră și, întocmai precum plămânii naturali, se înnegresc în timp din cauza poluării. Instalația cu plămâni include un senzor de măsurare a calității aerului, care afișează în timp real date despre nivelul poluării.

La eveniment va participa și Prof. Asoc. Dr. Bogdan Mincu, medic primar pneumolog, doctor în Științe Medicale, care va vorbi despre cât de nocivă este poluarea.

Acțiunea are loc în cadrul campaniei Declic ”Aer pentru viață”, cu o petiție semnată de peste 23.000 de cetățeni. Acestia cer Ministerului Mediului instalarea de sisteme performante de  monitorizare a calității aerului.

23.000 de români mor anual uciși de poluare

Conform datelor Agenției Europene de Mediu, 23.000 de români mor anual uciși de poluare, asta înseamnă că 63 de oameni mor zilnic din cauza poluării. În asociere cu alte boli, poluarea aerului devine fatală. Iar plămânii noștri sunt bolnavi, chiar dacă nu ne dor și nu îi vedem înnegrindu-se.

Mesajul comunităţii Declic

”Comunitatea Declic a instalat acest panou la București, și acum la Cluj, pentru ca politicienii să nu mai aibă nicio scuză pentru lipsa de reacție în privința poluării: vor vedea cu ochii lor cât de repede se înnegresc plămânii noștri. Poate așa vor conștientiza cât de toxic e aerul pe care și ei, și familiile lor, îl respiră alături de noi, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Plămânii au fost montați inițial în Piața Victoriei, vizavi de Guvern, și s-au înnegrit în mai puțin de o lună.

Jurnaliștii interesați sunt așteptați, vineri, la evenimentul de lansarea a panoului cu plămâni care respiră, începând cu ora 11.00, pe Bulevardul Eroilor, în apropiere de numărul 43.

Petiția Declic Aer pentru viață este semnată de peste 23.000 de cetățeni. Ea poate fi semnată și citită aici: https://facem.declic.ro/campaigns/aer-pentru-viata-raportari



Lasă un răspuns

Site creat de