Nivelul de salarizare din România și dezvoltarea neuniformă a regiunilor din punct de vedere economic dă naștere unui fenomen tot mai puternic și anume migrația. În anul 2016, România ocupa locul II în topul țărilor cu cea mai mare migrație. Dacă pe locul I se afla Siria iar motivele sunt evidente, în România principalul motiv îl reprezenta situația economică.
Aceste informații sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât populația țării este într-o continuă scădere. Institutul Național de Statistică susține că anul 2014 este comparabil cu anul 1966, din punct de vedere al numărului de locuitori ai țării. Pentru al 27-lea an consecutiv, numărul românilor scade îngrijorător. În prezent, cea mai numeroasă generație are vârsta cuprinsă între 46 și 48 de ani, dublă față de generațiile tinere.
Dacă în urmă cu câțiva ani asistam la un proces de emigrare a românilor spre țări mai dezvoltate, în special din Vestul Europei dar nu numai, acum, România se confruntă cu un alt fenomen migrationist: migrația internă. Dezvoltarea unor puncte cheie, a unor regiuni sau orașe dă naștere acestui fenomen în cadrul căruia, românii, își mută domiciliul dintr-o zonă în alta.
În anul 2016, Institutul Național de Statistică anunța că 389.000 de români și-au schimbat domiciliul în interiorul granițelor. Asistăm la cea mai mare migrație internă din ultimii 25 de ani iar situația este cu atât mai impresionantă dacă luăm în calcul faptul că schimbarea domiciliului efectiv are loc doar în momentul în care organele de poliție au înscris mențiunea de schimbare a domiciliului în actul de identitate al cetățeanului.
Practic, această cifră inglobează doar acele persoane care și-au schimbat domiciliul din buletin sau cele care au obținut viza de flotant. În același timp există un număr foarte mare de persoane care nu se încadrează în această categorie și care totuși fac parte din acest fenomen migraționist.
Clujul este unul dintre județele care deschide anual brațele unui număr foarte mare de migranți, alături de alte județe precum Arad, Bihor, Constanța, Iași, Ilfov, Sibiu, Brașov, Timiș etc. Evident, vorbim despre cele mai dezvoltate orașe ale României. Transilvania se află în topul regiunilor în care se migrează tocmai datorită creșterii economice.
Una dintre cele mai grave consecințe ale acestei migrații o reprezintă accentuarea diferenței dintre regiunile dezvoltate și cele subdezvoltate dar și supraaglomerarea polilor economici.