Social & Cultura

Se deschide Cuibul Democrației din Cluj-Napoca – “agoră” comunitară creată de voluntari

Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, Fundația Progress și grupul de voluntari format în cadrul proiectului „Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” organizează o serie de evenimente (Conferință de presă, Dezbatere Clujul – un oraş sigur şi prietenos în trafic?”, Forum Inițiative civice la firul ierbii”) pentru a marca deschiderea Cuibului Democrației, o “agoră” comunitară amenajată de către voluntari în spațiul Bibliotecii Județene. La evenimente sunt invitați să participe reprezentanți mass-media, ONG, instituții publice precum și orice persoană interesată să devină cetățean activ.

 

Cuibul democrației din Cluj-Napoca se înscrie într-o rețea de alte 4 cuiburi ce vor fi lansate până la mijlocul lunii iulie în bibliotecile publice din Târgu-Jiu, Deva, Brașov și Suceava, în cadrul proiectului „Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, programul Fond ONG România. Inspirate de “cuibul lecturii” creat de Mark Reigelman și folosind materiale în valoare de 1600 EUR, cuiburile democrației din România sunt medii, ambiente sau chiar instalații amenajate de către voluntari pentru membrii comunității largi, pentru a încuraja și susține practicarea valorilor democrației: dialog, schimb de idei, participare activă.

Pe lângă susținerea Conferinței de presă, 30 iunie, ora 11:00, grupul de voluntari va organiza alte două activități demonstrative pentru a atrage atenția publicului larg asupra spațiului nou-creat: Dezbaterea“Clujul – un oraş sigur şi prietenos în trafic?”, 30 iunie, ora 12:00 și Forumul “Inițiative civice la firul ierbii”, 30 iunie, ora 17:00. Toate activitățile se vor desfășura în incinta cuibului din Biblioteca Județeană “Octavian Goga”, Filiala Zorilor, strada Observatorului, nr.1.

În cadrul Dezbaterii Clujul – un oraş sigur şi prietenos în trafic?”, voluntarii din proiect invită cetățenii să participe, cu mic și mare, la identificarea problemelor siguranței în trafic, precum și la formularea unor posibile soluții pentru rezolvarea acestora. Dezbaterea va fi moderată de Cristina Grigore, Directorul Executiv al Asociației Părinților Clujeni și voluntar în proiectul „Al Treilea Spațiu”. Punctul de vedere al autorităților din sectorul public va fi susținut, în cadrul dezbaterii, de către Traian Morar, agent şef în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, Dr. Horia Simu, medic primar medicina de urgenţă, manager Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Cluj şi Diana Rus, cercetător, Centrul de Sănătate Publică și Politici de Sănătate, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai.

Forumul “Inițiative civice la firul ierbii” va oferi prilejul unui studiu colaborativ al cazurilor concrete în care unul sau mai mulți cetățeni, prin pași mici, ajung să angreneze întreaga comunitate în producerea unor schimbări semnificative.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astfel, pornind de la exemplul Ramonei Pandelea (bibliotecar ce a inițiat prima mișcare de sterilizare a animalelor fără stăpân, prin conectarea cetățenilor cu medici veterinari) și aprofundând reflecția printr-o discuție despre impactul voluntariatului asupra dezvoltării locale (prof. Victor Măruțoiu), participanții din sală vor fi încurajați să întregească imaginea de ansamblu privind inițiativele civice locale prin prezentarea propriilor exemple sau a bunelor practici ce le sunt cunoscute.

Pe lângă demonstrarea capacității fiecăruia dintre noi de a fi cetățean activ – “se poate” – atât Forumul cât și dezbaterea “Clujul – un oraş sigur şi prietenos în trafic?” vor oferi două exemple de activități ce pot fi susținute în Cuib, probând totodată necesitatea și utilitatea inter-conectării cetățenilor în “al treilea spațiu”, un mediu social diferit de “acasă” și “loc de muncă” sau “școală”.

 

 

***

 

Despre proiect:

“Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu 14 Biblioteci Județene, inclusiv cu Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj-Napoca. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro.  Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.Lasă un răspuns

Site creat de