O locuință eficientă din punct de vedere termic aduce avantaje notabile la nivel de cheltuieli, iar în prezent constructorii pun un foarte mare accent pe ideea de izolare a clădirilor. Izolarea locuințelor poate fi făcută cu o multitudine de materiale, însă fiecare dintre acestea au caracteristici speciale, pe care fiecare beneficiar ar trebui să le cunoască.
Vata bazaltică
Vata bazaltică este cel mai bun material de izolare, iar acest lucru este dovedit de coeficientul foarte mic de conductivitate termică. Foarte important este faptul că vata bazaltică Rockwool este potrivită pentru a izola chiar și cele mai dificile spații, cum ar fi mansardele, pereții sau acoperișurile.
Vata bazaltică oferă și o bună izolare fonică, iar acest lucru este deosebit de important mai ales la nivelul apartamentelor, acolo unde nivelul de zgomot este semnificativ.
Vata minerală de sticlă
Ca și vata bazaltică, vata minerală de sticlă oferă proprietăți consistente de izolare, dar și rezistențe foarte mari la incendiu. Vata de sticla nu izolează la fel de bine din puncte de vedere fonic, precum vata bazaltică, dar chiar și în aceste condiții materialul oferă un suport potrivit pentru a transforma locuințele în case eficiente din punct de vedere termic.
Polistiren extrudat și expandat
Polistirenul este un material care nu mai necesită nicio prezentare, pentru că acesta este folosit la scară largă pentru anveloparea blocurilor. Polistirenul este o structură aerată, cu greutate deosebit de mică, ce poate reduce foarte mult pierderile de căldură la nivelul punților termice.
Spuma poliuretanică
Aplicată prin pulverizare, spuma poliuretanică este unul dintre materialele care prezintă avantajul de a putea fi aplicată chiar și în cele mai greu accesibile zone. În contact cu aerul și cu suprafețele, spuma poliuretanică expandează, creând o structură aplicată continuu, fără rosturi și în consecință fără a permite schimburi de temperatură cu exteriorul.
Panouri din plută
Panourile de plută sunt o soluție optimă de izolare termică și fonică, iar în același timp sunt și un mod deosebit de estetic de amenajare a locuințelor. Datorită structurii compacte, pluta poate reține zgomotul și poate păstra o temperatură optimă în interiorul locuințelor.
Rigips
Panourile din rigips sunt utilizate cel mai adesea pentru realizarea structurilor de compartimentare ușoare sau a scafelor. Rigipsul este un material care izolează foarte bine termic și fonic, astfel că poate fi folosit cu sau fără miez din spumă poliuretanică sau vată minerală.
Panouri compozit
Aceasta soluție este nouă și inovativă pe piața materialelor de construcții, panourile fiind de fapt un material hibrid, format din alipirea unei plăci din polistiren și a unei plăci de rigips.
Plăci fibrolemnoase pentru izolare
Lemnul este un material natural foarte versatil, care poate fi folosit pentru a realiza diferite sisteme constructive. Izolarea locuinței se poate face cu panouri din lemn, mai ales dacă vorbim despre case pe structură lemnoasă.
Fibre de celuloză
Așa cum se poate intui cu lejeritate, fibrele de celuloză reprezintă materiale obținute în urma proceselor de reciclare a hârtiei. Compusul obținut poate fi un bun izolant termic și în plus protejează împotriva mucegaiurilor și a dăunătorilor.
Fibra minerală pentru tavan fals
Tavanul fals este o opțiune de amenajare a zonei superioare a caselor, iar în același timp este și un bun izolant termic și fonic. Pentru că panourile sunt realizate din materiale ”calde”, acestea au proprietatea de a opri zgomotele și propagarea lor, cu mult mai bine decât o face betonul simplu.
Acestea sunt cele mai cunoscute și eficiente soluții de izolare a locuinței ulterior constituirii acesteia. Pentru a realiza izolarea termică încă din faza de proiectare, este necesară construirea cu ajutorul blocurilor de BCA sau cu zidărie de cărămidă plină. Aceste materiale vor proteja locuințele de schimburi de temperatură și vor reduce nivelul de zgomot, astfel încât confortul să fie unul cu adevărat ridicat.
Photo by Erik Mclean on Unsplash