Social & Cultura

10 titluri din cinematografia lituaniană la cea de-a 15-a ediție TIFF

tiff

Printre evenimentele speciale la cea de-a 15-a ediție a TIFF-ului se numără un program generos dedicat Lituaniei. Cinefilii vor avea ocazia să vadă 10 titluri din cinematografia lituaniană: filme reprezentative din ultimii cinci ani, pelicule clasice restaurate, dar și trei dintre operele celui mai cunoscut cineast lituanian, Šarūnas Bartas, invitat la Cluj în secţiunea 3×3. O importantă delegație de cineaști, selecționeri, critici și reprezentanți ai instituției partnere, Lithuanian Film Centre, va fi prezentă la Cluj, în primul eveniment major de acest gen dedicat țării baltice în România.

Regizorul Šarūnas Bartas, împreună cu fiica sa, actrița Ina Marija Bartaité, și producătoarea Jurga Dikčiuvienė vor veni Cluj, unde vor discuta cu publicul despre filmul Peace to Us in our Dreams, selecționat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes și la TIFF în secțiunea 3×3. În film, personajul principal este jucat de Bartas însuși, rolul fetei este jucat de propria fiică, Ina Marija Bartaite, iar mama acesteia, actrița Katia Golubeva, decedată în 2011, apare într-o scurtă înregistrare video. Šarūnas Bartas (n. 1964) este unul dintre cei mai proeminenți cineaști lituanieni. Cunoscut pentru faptul că refuză dramaturgia convențională în favoarea minimalismului și a trimiterilor filosofice, Bartas a atras atenția criticii internaționale încă de la primele filme. Celelalte două filme din miniretrospectiva lui de la TIFF sunt Freedom (la care Jurga Dikčiuvienė a fost asistentă de regie) și One of Us (în care rolul principal e interpretat de fosta soție a lui Bartas, Katia Golubeva).

În cadrul Focusului lituanian, cinefilii vor putea viziona multipremiatul Vanishing Waves (r. Kristina Buozyte), un sci-fi cu note întunecate despre psihicul uman și dragostea imposibilă dintre un om de știință și pacienta aflată în comă. Actrița Jurga Jutaitė va sta de vorbă cu publicul după vizionare. Co-regizorii Maxì Dejoie și Virginija Vareikytė vor prezenta controversatul documentar When We Talk about KGB, iar la proiecția The Gambler (r. Ignas Jonynas), propunerea Lituaniei la Oscar 2014, va participa Vytautas Kaniušonis, care joacă rolul unui șofer de ambulanță a cărui slăbiciune pentru jocurile de noroc îl fac să pună viețile pacienților în pericol. Igrushki e un documentar despre localnicii unui orășel din Belarus care vând ilegal ursuleți de pluș călătorilor din tren, iar Master and Tatyana este un documentar despre excentricul fotograf Vitus Luckus, considerat unul dintre cei mai influenți artiști lituanieni. Regizoarele celor două filme, Lina Lužytė și Giedrė Žickytė, vor fi prezente la Cluj.

Două dintre filmele clasice lituaniene vor beneficia de proiecții unice în copii restaurate digital, Beauty (1969) și Feelings (1968), acesta din urmă votat în 1995 drept cel bun film lituanian realizat vreodată. Din program nu putea lipsi părintele filmului de avangardă, cineastul american de origine lituaniană Jonas Mekas, omagiat printr-o proiecție specială cu The Brig, filmul său de-o viscerală autenticitate premiat la Veneția în 1964. Nu în ultimul rând, 2 Nights Till Morning e o co-producție minoritar lituaniană, filmată în Vilnius, care completează Focusul, despre un one night stand între doi oameni care nu vorbesc aceeași limbă (un finlandez și o franțuzoaică) și sunt blocați într-o țară străină. Regizorul finlandez Mikko Kuparinen va fi prezent la proiecție.

Focus Lituania este organizat în parteneriat cu Lithuanian Film Centre, iar programul cuprinde, totodată, evenimente speciale și un concert al Garbanotas Bostistas, o trupă de rock neo-psihedelic din Vilnius care a cucerit deja publicul britanic, baltic și balcanic, pe 28 mai, de la ora 22.00, la Casa TIFF. Printre reprezentanții Lithuanian Film Centre la Cluj se numără Rolandas Kvietkauskas, director al instituției, și Liana Ruokytė-Jonsson, director al departamentului de promovare.

Pe lângă Šarūnas Bartas, secțiunea 3×3 dedică alte două mini-retrospective regizoarei Chantal Akerman, o ocazie rară de a viziona pe marele ecran filmele Jeanne Dielman, 3 Commerce Quay, 1080 Bruxelles (1975), Je, tu, il, elle (1974) și News from Home (1977), și regizorului turc Zeki Demirkubuz, invitat la Cluj cu recentul Nausea (2015) și extrem de apreciatele Masumiyet / Innocence (1997) și Kader / Destiny (2008).Pe lângă Lituania, Festivalul Internațional de Film Transilvania dedică programe speciale altor două țări invitate: Liban și Croația. Cinefilii vor avea ocazia să vadă o selecție de titluri importante din cele două cinematografii, iar cineaști libanezi și croați se vor număra printre invitații festivalului și se vor întâlni cu publicul la Q&A-urile de după proiecții.

Focus Liban este organizat în parteneriat cu Fondation Liban Cinema, cu sprijinul Ambasadei Republicii Libaneze în România și a Sensiblu, și cuprinde nouă filme, atent selecționate de un bun și fin cunoscător al cinematografiei orientale, criticul Jay Weissberg (Variety). Din Egipt, ajunge la TIFF regizorul libanez Assad Fouladkar, cu Halal Love (and Sex), o satiră socială selecționată la Sundance, în care personajele încearcă să împace viața personală cu restricțiile impuse de legile islamice. Realizat cu afecțiune vizibilă față de personaje și fostul oraș natal, regizorul reușește să surprindă o fațetă necunoscută a Beirutului, dincolo de imaginea războiului. Regizorul libanez Mir-Jean Bou Chaaya, invitat și el la TIFF, vine cu filmul de debut Very Big Shot, o comedie neagră în vâna lui Argo, care dezvăluie corupția politică și circuitul media din lumea libaneză.

Go Home (r. Jihane Chouaib) este un studiu asupra vieții moderne în Liban, din perspectiva unei emigrante interpretate de cunoscuta actriță iraniană Golshifteh Farahani. Documentarul The Lebanese Rocket Society (r. Joana Hadjithomas, Khalil Joreige) cercetează o perioadă a  anilor ’60, ștearsă din istoria libaneză, când un grup de profesori și studenți au pus bazele cercetării în spațiu și au lansat primele rachete din țară. Regizoarea Eliane Raheb este invitată la TIFF cu filmul Sleepless Nights, o experiență emoțională epuizantă, care surprinde daunele sufletești cauzate de război.

OK, Enough, Goodbye (2010), debutul tandemului Rania Attieh și Daniel Garcia, prezentat la Karlovy Vary, în care cei doi regizori sunt și singurii protagoniști, este o odă adusă orașului natal al lui Attieh, Tripoli. Din seria filmelor despre Libanul după război face parte și Falafel (r. Michel Kammoun). În Waves ’98 (Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015), Ely Dagher deconstruiește relația de iubire-ură cu orașul său natal. Georges Hachem își va prezenta debutul din 2010 cu Stray Bullet, povestea unei femei care încearcă să preia controlul asupra propriei vieți în timpul războiului civil.

Focus Croația e organizat în parteneriat cu The Croation Audiovisual Centre (HAVC) și cuprinde o selecție de șapte filme noi. Regizorul croat Ognjen Sviličić își va prezenta la TIFF filmul These are the Rules, premiat la Veneția 2014 pentru interpretarea intensă a lui Emir Hadžihafizbegović. The High Sun (r. Dalibor Matanic), câștigătorul Premiului Special al Juriului pentru secțiunea Un Certain Regard de la Cannes și candidatul Croației la Oscar, în care joacă Tihana Lazović – revelația anului în Croația – urmărește trei generații influențate de conflictele sârbo-croate. You Carry Me, debutul în lungmetraj al Ivonei Juka, prezentat în competiția East of the West la Karlovy Vary, este o poveste non-lineară extrem de ambițioasă și înrudită cu Magnolia lui Paul Thomas Anderson. Prezentat la Berlinala din acest an, On The Other Side (r. Zrinko Ogresta) face referire, încă din titlu, la urmările războiului cu Iugoslavia – și tot despre urmările războiului și răni încă deschise este vorba și în întunecatul triptic narativ din The Reaper (r. Zvonimir Juric), a cărui acțiune se desfășoară într-o singură noapte.

Într-o notă binevenit de lejeră se situează Life is a Trumpet (2015, r. Antonio Nuić), care surprinde ciocnirea comic-dramatică dintre două familii la o nuntă, și Shooting Stars (2016, Ivan-Goran Vitez), o comedie savuroasă care parodiază moda actuală a show-urilor cu talente, despre o formație muzicală care vrea să-l asasineze pe Hitler și să pună capăt celui de-al doilea Război Mondial.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.Lasă un răspuns

Site creat de