Din Oras

1,2 milioane de euro a costat cea mai scumpă casă din Cluj-Napoca potrivit Ghidului tranzacțiilor imobiliare din oraș

Capitală Europeană a Inovării

Cea de a treia ediție a Ghidului tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca” – un  proiect unic în România care oferă o oglindă fidelă a realității tranzacțiilor pe una dintre cele mai dinamice piețe imobiliare din țară.

Echipa de evaluatori membri ai ANEVAR coordonată de Adrian Vascu, Senior Partner al companiei de consultanță Veridio în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, anunță publicarea celui de al treilea ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, în anul 2015.

Acest proiect unic în România se realizează anual cu sprijinul Direcției de Impozite și Taxe Locale a Primăriei din Cluj-Napoca, în baza informațiilor oficiale din contractele de vânzare-cumărare înregistrate și conține date privind volumul și valoarea totală a proprietăților tranzacționate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietăți (apartamente, case, terenuri, altele), prețurile medii pe metru pătrat repartizate pe cartiere și pe întregul municipiu, precum și multe alte cifre relevante.

Suntem bucuroși ca am continuat demersul început cu trei ani în urmă punând astăzi la dispoziția celor interesați trei ediții consecutive ale singurului ghid imobiliar din România care are la baza informațiile din contractele de vânzare-cumpărare. Informațiile diverse continuțe de aceste ghiduri permit analize diverse cu rezultate foarte interesante. Vom continua acest proiect și ne dorim ca și alte localități din România să realizeze același lucru”, a declarat Adrian Vascu, inițiatorul acestui proiect și Senior Partner al companiei Veridio.

Acest demers este extrem de important pentru noi din mai multe motive, de la faptul că este un nou exemplu de implicare a specialiștilor în comunitate cu scopul de a crește calitatea vieții, până la faptul că ne oferă un reper oficial, clar, transparent care este de natură a descuraja orice tentativă de speculare a pieței sau de creștere artificială a prețurilor imobiliarelor. Oricine vrea să știe care e valoarea reală a pieței, poate consulta liber acest ghid pe site-ul primăriei, ultimele trei ediții oferindu-le și o imagine de ansamblu, astfel încât orice decizie se poate lua în cunoștină de cauză”, a explicat Emilia Botezan, șefa biroului Relații Externe și Investitori din cadrul Primăriei, departament care a creat la rândul său un instrument de acces pentru companii, la informații relevante din perspectiva economică, www.clujbusiness.ro – pe care poate fi găsit și acest ghid.

Câteva informații inedite pe care le relevă acest studiu arată că:

Cea mai scumpă casă tranzactionată este localizată în cartierul Andrei Mureșanu, tranzacția fiind încheiată la puțin peste 1,2 milioane euro.

Cel mai scump teren a fost tranzacționat în cartierul Intre Lacuri la puțin peste 600 mii euro.  

Mănăștur a fost cartierul cu cele mai multe tranzacții (1.194 tranzactii), precum și cartierul cu cele mai valoroase tranzacții (~49,9 milioane euro).

Cele mai mari tranzacții au fost realizate de persoane juridice și includ o clădire tip office și un supermarket.

Top 10 cele mai valoroase tranzacții realizate de către persoanele juridice însumează peste 15,5 milioane de euro din cele aprox. 56 de milioane euro tranzacționate de PJ în 2015.

În luna septembrie s-au înregistrat cele mai multe tranzacții imobiliare la nivelul municipiului.

Strada Bună Ziua este atât strada cu cele mai multe tranzacții (235 tranzacții), cât și strada cu cele mai valoroase tranzacții (~13,8 milioane euro).

Cea mai mare suprafață de teren tranzacționată a fost de aproximativ 15.000 mp.

Cea mai mare valoare lunară a tranzacțiilor s-a înregistrat în luna iunie, aprox. 37,4 milioane euro.

Cel mai frecvent au fost tranzacționate parcele de teren cu suprafețe cuprinse între 500 și 1.000 mp.

   Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile cuprinse între 35 și 55 mp. Doar 25,7% din tranzacțiile cu proprietăți imobiliare sunt finanțate din credite bancare.

Achizițiile persoanelor juridice reprezintă 15,6% din valoarea tranzacțiilor.

Ghidul este accesibil tuturor celor interesați și pe site-ul oficial www.primariaclujnapoca.ro



Lasă un răspuns

Site creat de