Social & Cultura

13 lucruri la care să te gândești înainte de a închiria primul tău apartament

13 lucruri la care să te gândești înainte de a închiria primul tău apartament

Un apartament închiriat poate fi o soluție locativă extrem de avantajoasă în perioada studenției sau atunci când nu dorești încă să te stabilești într-un loc anume. Îți oferă flexibilitate, pentru că îl poți schimba în funcție de evenimentele din viața ta și, în același timp, reprezintă o soluție mai accesibilă atunci când bugetul nu îți permite cumpărarea unei case. Dacă te-ai hotărât să închiriezi un apartament ia în calcul următoarele aspecte:

1.   Respectă bugetul pe care ți l-ai stabilit

Probabil că ai calculat deja ce procent din venitul tău lunar poți cheltui pentru chirie. Este important să respecți acest calcul chiar dacă pe moment un apartament mai scump pare foarte atrăgător. Nu uita că vei plăti acești bani în fiecare lună și, uneori, 100 de euro pot fi importanți. Ca regulă generală, chiria nu ar trebui să depășească o treime din veniturile tale lunare.

2. Ia în calcul cheltuielile suplimentare

Ai găsit apartamentul ieftin pe care îl căutai. Dar viața în el va fi la fel de ieftină? Anumite apartamente pot veni la pachet cu cheltuieli mari de întreținere și s-ar putea ca facturile lunare la lumină sau gaze să fie peste bugetul tău.

3. Pune bani deoparte pentru garanție

Cei mai mulți proprietari vor să primească o garanție pentru eventualitatea în care există cheltuieli restante atunci când te muți. De obicei, este vorba de o sumă echivalentă primei luni de chirie.

4. Caută oferte pe internet

Uneori, cele mai bune oferte de apartamente le găsești pe internet. Indiferent că îți cauți un apartament de închiriat în București sau în alte orașe din țară, fă o căutare pe un site de imobiliare. De exemplu, apartamente de închiriat în Focșani, poți găsi pe Storia.ro.

5. Verifică dacă ai tot ce îți trebuie

Un pat, o canapea, o masă, scaune, un frigider și un aragaz sunt lucrurile fără de care aproape niciun apartament nu poate fi confortabil. Verifică dacă ai minimumul necesar pentru a trăi în confort. Ia în calcul că va trebui să investești o sumă considerabilă pentru ustensile, prosoape și alte mărunțișuri necesare în casă.

6. Nu încărca apartamentul cu lucruri inutile

Suntem de multe ori tentați să luăm cu noi multe obiecte cu valoare sentimentală, pe care nu le folosim de fapt. Profită de faptul că te muți într-un apartament nou și lasă în urmă obiectele pe care nu le mai folosești.

7. Citește cu atenție contractul de închiriere

Nu semna nimic fără să citești înainte. Verifică dacă există clauze care îți interzic să faci anumite modificări în apartament etc.

8. Alege-ți cu grijă colegii de apartament

Dacă te gândești să închiriezi numai o cameră într-un apartament mai mare, observă mai întâi ce fel de colegi de apartament vei avea. Asigură-te că fiecare dintre ei a semnat un contract de închiriere, astfel că responsabilitățile în apartament și cu plata chiriei sunt împărțite.

9. Verifică dacă proprietarul permite animale

Discută cu el înainte de a închiria, dacă este de acord să îți aduci animalul de companie. Asigură-te că acesta nu va deranja vecinii.

10. Vizitează zona noaptea sau în week-end, înainte să închiriezi

Chiar dacă părea o stradă liniștită la momentul vizionării, noaptea sau în week-end lucrurile se pot schimba. Asigură-te că ți-ai dori să locuiești în acea zonă la orice oră.

11. Verifică robinetele și toaletele

Sunt primele lucruri pe care trebuie să le verifici la o vizionare. Dacă se strică, vei pierde mult timp și nervi până se vor repara.

12. Fă un inventar cu problemele găsite

Împreună cu proprietarul alcătuiți o listă cu toate lucrurile care nu merg sau lasa de dorit: vopsea sărită, pete etc. Astfel, la finalul șederii tale acolo nu vei fi tras la răspundere pentru ele.

13. Verifică numărul prizelor

Asigură-te că există prize acolo unde ai avea nevoie de ele și că acestea funcționează.

Dacă ai respectat toți acești pași, ai toate șansele să te simți ca acasă în apartamentul de închiriat. Mulți oameni aleg să rămână în chirie mulți ani, fără să își dorească să cumpere o casă.



Lasă un răspuns

Site creat de