De Vazut, Important

15 dintre obiectivele naturale pe care merită să le vizitezi în Transilvania

2. laguna albastra

Transilvania este destinația care te va surprinde întotdeauna și care poate satisface nenumărate preferințe când vine vorba despre turism. Aici te poți bucura de un relief spectaculos, dar și de un patrimoniu cultural unic. Descoperă Transilvania alături de noi și parcurge la pas câteva dintre obiectivele naturale care oferă acestui ținut un farmec aparte.

  • Județul Cluj
  1. Cheile Turzii

1. cheile turzii

Începem incursiunea noastră în inima Transilvaniei, în județul Cluj, cu una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din România: Cheile Turzii. Rezervația naturală Cheile Turzii este situată de-a lungul Văii Hășdate, pe o lungime de 3.5 km, de unde se înalță pereți de stâncă abrupți, platouri carstice, peșteri și unde vegetația și fauna sunt cu totul deosebite.

  1. Laguna Albastră

2. laguna albastra

La 30 de km de orașul Cluj-Napoca se află lacul Laguna Albastră. Acesta este denumit după culoarea deosebită pe care o are mai ales în zilele senine. Lacul s-a format pe locul unei foste mine de caolin care a fost inundată. Astăzi, Laguna Albastră îmbină în peisaj verdele pădurilor din jur, albastrul cerului și cel al apei.

  1. Cascada Vălul Miresei

3. cascada valul miresei

Cu o cădere de apă de peste 30 de metri, Cascada Vălul Miresei este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Ea și-a primit numele după o legendă conform căreia o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este situată cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate o formațiune adâncă cu diametrul de 10 metri asigură dispersie a apei, care astfel seamănă cu un voal.

  1. Stufărișurile de la Sic

4. sic

În Cluj te poți bucura și de cea mai mare întindere de stuf din România după cea din Delta Dunării. Zona cu stuf are o suprafață de 220 de hectare, loc în care poți întâlni numeroase specii de păsări, amfibieni, reptile, dar și 42 de specii de plante. Peisajul magic face ca acest loc să fie perfect pentru o drumeție, iar turnul de observație și cele 2 foișoare te vor ajuta să te relaxezi pentru câteva ore.

  1. Pădurea Hoia-Baciu

5. hoia baciu

Pădurea Hoia-Baciu este unul dintre cele mai faimoase locuri din lume, cunoscut și pentru aparentele fenomene paranormale care se desfășoară aici. Aceasta se află pe unul dintre dealurile ce înconjoară Cluj-Napoca și a devenit faimoasă începând cu anii ’60, de când au început să fie semnalate aici întâmplări greu de explicat. Dincolo de legende, copacii din pădure sunt renumiți pentru formele lor neobișnuite.

Îți dorești să rămâi și peste noapte în apropierea acestor zone? CazareClujNapoca.ro te ajută să îți găsești cazarea perfectă pentru tine, atât în oraș cât și în împrejurimile sale.

  • Județul Sibiu
  1. Parcul Natural Cindrel

1. cindrel

Vizita noastă continuă cu Parcul Natural Cindrel, care acoperă cele mai spectaculoase forme de relief din arealele a doi masivi muntoși, Cindrel și Lotru. Suprafața Parcului cuprinde culmi de o netezime surprinzătoare și numeroase văi, unele pornind din circuri glaciare suspendate la marginea și sub nivelul suprafețelor superioare. În Parcul Natural Cindrel sunt 12 astfel de căldări glaciare, unele abia conturate, însă trei, Iezeru Mare, Iezeru Mic și Gropota sunt bine reliefate și marcate de morene, lacur și praguri. Un punct de atracție inedit îl constituie turbăria dezvoltată pe Platoul Diavolului (dintre vârfurile Cindrel și Frumoasa) la peste 2100 m altitudine, precum și flora și fauna acestui spațiu.

  1. Vulcanii noroioși Hașag

2. vulcani noroiosi

„Vulcanii noroioși” de la Hașag se află la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de Sibiu, în lunca pârâului Vișa, în cadrul unei rezervații geologice impresionante. Formarea lor se datorează hidrocarburilor și gazelor naturale existente în sol. Printre factorii care conduc la apariția acestora fac parte și apele care participă la procesul de dizolvare a masei argiloase, gazele din subteran erupând la suprafață și antrenând, în același timp, fierberea noroiului în locul de evacuare. Cel mai mare dintre ei se prezintă cu o înălțime de aproximativ 8 metri, și cu un diametru de aproximativ 50 de metri.

  1. Rezervația Naturală Iezerele Cindrelului

3. iezerele cindrel

Rezervația Naturală Iezerele Cindrelului deține două ample și spectaculoase circuri și văi glaciare, cu toate atributele caracteristice acestor tipuri de relief: căldări cu pereți abrupți și stâncoși, văi în formă de „U”, morene, panta amplă a scurgerii ghețarului. Rezervația găzduiește la baza pereților Iezerul Mare și Iezerul Mic. Acestea sunt singurele lacuri glaciare din masivul Cindrel. Numeroasele plante și asociații vegetale tapetează pereții abrupți și stâncoși, fiind întâlnite peste 40 de specii briofite, talofite și mușchi.

  1. Bâlea Lac

4. balea lac

Lacul glaciar Bâlea se află la o altitudine de 2.034 m în Munții Făgăraș, fiind format într-un circ glaciar. În timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfăgărășan, în timp ce iarna accesul se face cu telecabina. Începând din anul 2006, aici se construiește în fiecare an. în timpul iernii, pe perioada ianuarie-martie, un hotel din blocurile de gheață luate din lacul Bâlea.

  1. Cascada Bâlea

5. cascada balea

Cascada Bâlea sau Urlătoarea Bâlei, este situată în Munții Făgăraș, între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la o altitudine de peste 1200 m și la o distanță de 13 km față de Lacul Balea. Este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m, și marchează treapta inferioară a circului glaciar Bâlea. Accesul se poate face pe Transfăgărășan până la cabana Bâlea Cascadă iar de acolo pe jos circa 50 minute, drept până la cascadă.

Pentru a avea o călătorie cât mai confortabilă, caută pe CazareSibiu.com locuri unde te poți caza în această zonă.

  • Județul Mureș
  1. Parcul Natural Defileul Mureșului

1. parcul natural defileul muresului

Parcul Natural Defileul Mureșului Superior este declarat arie protejată. Aici, munții lasă locul defileului, ca mai apoi să se întâlnească cu apele ce traversează acest incredibil loc natural. Defileul Deda–Toplița este o alta atracție a acestui parc care merită vizitată. Bogăția acestei zone este dată de speciile de plante și animale existente aici, dar și de peisajele naturale ce includ munți, defilee, lacuri și ape termale.

  1. Pădurea Mociar

2. padurea mociar

Pădurea Mociar reprezintă o zonă spectaculoasă din județul Mureș. Situată pe Valea Gurghiului, ea se întinde pe o suprafață de 48 de hectare și conține unii dintre cei mai bătrâni arbori din România, cu o vârstă de peste 700 de ani. Tot aici cresc și diferite specii exotice de arbori din Australia, America de Nord, America de Sud și Japonia.

  1. Rezervația de bujori – Zau de Câmpie

3. bujor de stepa

Rezervația mureșeană de bujori este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie și a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza. Aceasta este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, peste 450 de metri, și deține mai mult de 50.000 de exemplare. Bujorul de stepă este o plantă extrem de firavă care înflorește în perioada aprilie-mai și rămâne înflorită doar șapte zile. De la plantare și până la înflorirea bujorului este o perioadă extrem de lungă, cuprinsă între 7 și 14 ani, în funcție de altitudine.

  1. Lacu Ursu

4. lacu ursu

Lacul Ursu din Sovata este cel mai mare lac heliotermic din lume, el primindu-și energia termică de la soare. La sfârșitul perioadei de încălzire, adică pe la mijlocul sau sfârșitul lunii iunie, temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri, acolo unde este termoclima lacului, poate să ajungă la 50 de grade Celsius. Acesta s-a format în urma prăbușirii unei exploatări de sare la data de 27 mai 1875, reprezentând astfel singurul lac natural căruia i se cunoaște cu exactitate data formării. Un alt aspect pentru care lacul este faimos este dat de vegetația bogată din jurul său, care se datorează solului vulcanic depus în timp.

  1. Parcul Național Călimani

5. parcul national calimani

Pe teritoriul acestui județ se regăsește și o parte din Parcul Național Călimani. Munții Călimani au fost declarați parc național întrucât în zonă putem admira o faună și floră destul de rară. Prezența jneapănului, a cocoșului de mesteacăn și a zâmbrului au determinat ocrotirea acestor locuri și protejarea lor prin lege.

Acestea sunt locuri pe care vă îndemnăm să le vizitați, iar pentru a vă asigura cazarea alegeți unitățile disponibile pe CazareTarguMures.ro.

Acum ne rămâne doar să vă urăm drum bun în călătoria de descoperire a frumuseților naturale ale Transilvaniei.


Sursa foto: shutterstock.com



2 Comments

Lasă un răspuns

Site creat de