Social & Cultura

16 zile în Cluj – o campanie internațională împotriva violenței de gen care se desfășoară și în România, la Cluj-Napoca

16 zile în Cluj

În seria de probleme cu care țara noastră se confruntă, regăsim  o problemă frecventă, normalizată prin unele locuri și de multe ori, nespusă și anume, violența împotriva femeilor.

Din 25 noiembrie, Ziua Internațională împotriva Violenței împotriva Femeilor și până în 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la Cluj, se desfășoară campania internațională 16 Days of Activism (16 zile de activism) denumită local – 16 zile în Cluj.

Campania constă într-o serie de evenimente și activități menite să ridice gradul de conștientizare a violenței bazate pe gen ca problemă privind drepturile omului la nivel local, național și internațional.

Campania internațională 16 days of activism a luat naștere în anul 1991, fiind lansată de primul Institut Global de Leadership al Femeilor, sponsorizat de Centrul pentru Leadership Global al Femeilor. Datele semnificative, 25 noimebrie și 10 decembrie, au fost alese pentru a transmite mesajul că violența împotriva femeilor este, de fapt, o încălcare a drepturilor omului.

În Cluj-Napoca, România,  campania este organizată de Institutul Român de Pace pentru Acțiune, Instruire și Cercetare (PATRIR) în parteneriat cu alte organizații non-guvernamentale locale sau naționale axate pe drepturile omului.

Cu toate că sărbătorirea Centenarului a acaparat atenția de la alte evenimente și activități din comunitate, campania 16 zile în Cluj continuă și aduce, în a doua jumătate, noi evenimente plăcute și folositoare. Participarea este liberă și în plus, câștigi diverse informații utile și devii mai conștient în privința problemei violenței bazate pe gen din România.

Întâlnire pe tema violenței bazate pe gen

Dacă vrei să afli mai multe despre ceea ce stă la baza violenței bazate pe gen, despre identitatea de gen, roluri sociale sau despre cum poți sprijini o supraviețuitoare a violenței de gen, acest eveniment este ideal pentru tine.

Va avea loc marți, 4 decembrie 2018, de la ora 13:00, la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj (Calea Dorobanților, nr.104), în sala Media, etaj VII, vest. În cadrul evenimentului, vor susține prezentări Adela Raluca Moldovan de la Holo – Psihologie pentru Comunitate și Alexandra Columban de la Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO).

What makes a man: masculinity in the 21 century

Evenimentul presupune o seară de film atipică. Pe ideea că bărbații adevărați nu plâng niciodată, seara va începe cu vizionarea a 4 Ted Talks despre masculinitate și ce înseamnă de fapt să fii bărbat, urmată de un spațiu deschis și sigur pentru a împărtăși, discuta opinii și sentimente legate de acest subiect controversat.

Seara de film va avea loc tot marți, 4 decembrie 2018, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților, sala 32, etaj 3.

Toxic Relationships – Ted Talks Screening and Discussions

Miercuri, 5 decembrie 2018, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților, pe aceeași structură ca evenimentul anterior, se va aborda tema relațiilor toxice. După proiectarea celor 4 Ted Talks pe această temă, discuțiile de grup au scopul de a oferi informații referitoare la modalități de identificare a relațiilor toxice, definirea unei relații sănătoare, cum ne dăm seama că partenerul este potrivit pentru noi sau când știm că trebuie să ne oprim din a face o relație să meargă.

Movie Night

În 6 decembrie 2018, de la ora 18:30, la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj (Calea Dorobanților, nr.104), va avea loc o seară de film, de data aceasta, una tipică dar încadrată în tema campaniei.

Curs de auto-apărare

Ultima zi a campaniei se încheie cu o activitate practică și folositoare pentru confortul tău psihic și pentru situații neașteptate. Atelierul este organizat de Asociația Arta Capoeira și va avea loc luni, 10 decembrie 2018, de la ora 16:00, pe Bulevardul 21 decembrie 1989, nr. 18A.

Live la radio

Dacă ești interesat de subiectul violenței bazate pe gen, despre campania 16 zile de activism sau despre alte activități ale organizatorilor, sâmbătă, 8 decembrie 2018, de la ora 09:45, PATRIR va fi live la radio EBS (90.4 FM).

De asemenea, pentru mai multe detalii legate de evenimentele de mai sus, puteți urmări pagina de Facebook a campaniei unde găsiți și fiecare eveniment în parte: https://www.facebook.com/16zile/Lasă un răspuns

Site creat de