Din Zona

2.500 de elevi participă la “Ora de Educație Rutieră”

Ora de educatie rutiera 4

Asociația Profesională a Politiștilor Locali – “A.I. Cuza” derulează, în perioada 16-20 noiembrie 2015, în 32 de școli gimnaziale din București, o nouă ediție a proiectului “Ora de Educație Rutieră. Programul educațional își propune să conștientizeze elevii cu privire la problemele care pot apărea pe timpul deplasărilor în spații rutiere și să le îmbunătățescă acestora cunoștiințelor privind regulile de circulație în calitate de pieton în mediul urban. 

Proiectul a fost coinițiat de Asociația Profesională a Politiștilor Locali – “A.I. Cuza” și Poliția Locală Sector 3, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 – București, Inspectoratul Școlar București, Facultatea de Psihologie Psihologie și Științele Educației (Universitatea București) și Asociația “Împreună Pas cu Pas”.

La prima ediție a proiectului, cea de anul trecut, specialiștii în educația copiilor au realizat un studiu anterior demarării programului educațional, din care a reieșit că 3 din 4 elevi nu știau cum trebuie să circule corect pietonii în orașe. După implementarea programului de educație rutieră, studiul de impact a demonstrat că aceeași elevi chestionați au fost cu 13,66% mai pregătiți în trafic. În ediția din acest an, publicul-țintă a crescut de la 1.100 la 2.500 de elevi, iar în anii viitor se va extinde și la nivel național.

Cursurile practice au o durată de 50 de minute, sunt concepute astfel încât să-i angreneze pe elevi să participe activ și vor fi susținute de 8 echipe formate din câte 2 polițiști locali și 3 studenți ai Facultății de Psihologie și Științele Educației (Universitatea București), în 80 de clase din cele 32 de școli implicate în proiect. Pe tot parcursul proiectului vor fi împărțite în trafic 15.000 de fluturași informativi, având drept scop conştientizarea şoferilor, vor fi implicați 30 de polițiști locali, 100 de cadre didactice, 25 de studenți, 5 instituții publice și 2 organizații nonguvernamentale.

„După succesul de care s-a bucurat, în 2014, “Ora de Educație Rutieră”, în rândul a 1.100 de elevi, am decis în acest an să mărim publicul-țintă la 2.500 de elevi și să extindem proiectul în 32 de școli gimnaziale din București. Considerăm că un astfel de program de educație nonformală este foarte util pentru elevi, deoarece îi încurajăm să adopte o atitudine vigilenta și responsabilă în trafic. În țara noastră, derularea unui astfel de proiect este cu atât mai importantă, cu cât rapoartele Comisiei Europene relevă faptul că ocupăm locul secund în Uniunea Europeană, în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori. Am reușit să aducem la aceeași masă instituțiile abilitate ale statului, mediul academic și societatea civilă și ne punem de acord cu privire la organizarea acestui program educațional în școlilele românești, iar la edițiile viitoare ne dorim să-l extindem și la nivel național”, declară Liviu Zorilă, manager de proiect.

Website-ul oficial al proiectului „Ora de Educație Rutieră” este www.oradeeducatierutiera.ro.



Lasă un răspuns

Site creat de