Social & Cultura

25 de ani de la ratificarea de către România a Convenţiei ONU privind drepturile copilului

drepturile copilului

 

România sărbătorește astăzi, 20 noiembrie 2015, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, un sfert de veac de la ratificarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. Un sfert de secol marcat de suișuri și coborâșuri, o perioadă de 25 de ani în care am reușit cu toții – copii, părinți, organizații naționale și internaționale, instituții și clasă politică – să trecem de la probleme la soluții.

Se împlinesc, tot în această perioadă, 18 ani de la începutul reformei în domeniul protecției copilului. În 1997 lua ființă Departamentul pentru Protecția Copilului și, odată cu ea, se așeza fundamentul adevăratei reforme în domeniu.

Astăzi, cel mai important lucru este să înțelegem că avem un singur sărbătorit: Copilul. El este în centrul a tot ceea ce facem, deopotrivă pe linia Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și pe linia organizațiilor internaționale, a ONG-urilor, a parlamentarilor sau a membrilor Executivului.

Și, pentru că în fiecare copil există și dorința de a se maturiza mai repede, aproximativ 77.000 de copii au semnat ceea ce se numește “Manifestul Copiilor“, o invitație din partea lor lansată adulților de a se angaja, cei din urmă, să lase copiilor o Românie așa cum o merită.

““Sunt fericită să fiu aici alături de copii, mai ales că mandatul meu de ministru al Muncii debutează cu prezența la un eveniment la care vorbim despre viitorul copiilor noștri. Copiii reprezintă pentru mine, în calitate de ministru, dar și în calitatea mea de profesor, o prioritate. Le sunt astăzi alături și o voi face ori de câte ori va fi nevoie de sprijinul meu. Îmi doresc să le lăsăm copiilor noștri cea mai prețioasă moștenire posibilă: o țară așa cum și-o doresc – “România Copiilor”. Nu putem realiza acest lucru decât lăsându-i chiar pe ei să vorbească în numele lor, să se facă auziți de noi, toți: părinți, dascăli, oameni politici, societate civilă. Le mulțumesc pentru această inițiativă de astăzi și le mulțumesc pentru că ne fac viața atât de frumoas㔓, a declarat doamna Claudia Ana Costea, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Cei 25 de ani de la ratificarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului au fost marcați printr-o serie de evenimente cu participare națională organizate de ANPDCA, UNICEF, Consiliul Național al Elevilor, Salvați Copiii, HHC România, Fundația World Vision România, Fundația SERA ROMÂNIA, CNASR și FONPC.Lasă un răspuns

Site creat de