Important, Social & Cultura

Aproape 250.000 de participări la Zilele Culturale Maghiare din Cluj 2024

250.000 de participări la Zilele Culturale Maghiare din Cluj 2024

Aproape 250.000 de participări la Zilele Culturale Maghiare din Cluj 2024

Demjén Ferenc, probabil cel mai popular cântăreț din Ungaria, cu peste șapte milioane de albume vândute, a încheiat duminică seara cea de-a 15-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Cele mai de succes melodii ale sale au făcut, timp de 90 de minute, deliciul celor peste 20.000 de persoane venite în Piața Unirii pentru a cânta la unison cu artistul. 

Concertul a fost precedat de discursurile susținute de primarul Clujului Emil Boc, viceprimărița Oláh Emese și Gergely Balázs, organizatorul principal al festivalului.

„La Cluj, diversitatea și multiculturalitatea nu sunt doar promovate și acceptate, ci celebrate și sărbătorite. Să știți că orașele de succes ale prezentului și viitorului sunt cele care vor face din multiculturalitate și diversitate elemente de stabilitate, nu de conflict. Noi, românii și maghiarii, am avut momente când ne-am bucurat separat, ne-am întristat separat, dar acum e momentul să ne bucurăm mereu împreună”, a deschis seria discursurilor primarul Emil Boc.

„Este un sentiment de neprețuit să vezi cum, în fiecare august, străzile Clujului, centrul orașului, se umplu de participanți la Zilele Culturale Maghiare. Toată lumea se bucură împreună de acest moment, comunitatea maghiară a orașului și oaspeții care revin an de an sărbătoresc împreună. În astfel de momente, ne simțim și mai acasă în acest loc”, a spus Oláh Emese, viceprimarul Clujului.

Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, a mulțumit publicului prezent în număr mare la toate evenimentele din festival, și a încheiat oferindu-i primarului un puzzle cu centrul Clujului, de 1.000 de piese, creat special pentru această ediție a festivalului: Știm că funcția pe care o dețineți nu este cea mai relaxantă, așa că vă oferim acest puzzle care să vă permită momente de liniște și detașare. La fel cum Zilele Culturale Maghiare contribuie, an de an, la îmbogățirea diversității noastre culturale, fiecare dintre cei care au sărbătorit alături de noi a adăugat o piesă la acest puzzle al istoriei comune a Clujului. Vă invităm să fiți cel de-al 1001-lea care completează imaginea”.

Ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj s-a bucurat de circa 250.000 de participări pe durata festivalului la toate cele 540 de evenimente desfășurate în 74 de locuri. Manifestarea culturală a adus pe cele patru scene ale sale 30 de concerte de pop, rock și jazz, alte 13 concerte de muzică clasică și 9 de muzică sacră maghiară având loc în biserici și muzee. Concertele din Piața Unirii au fost urmărite în fiecare seară de mii de persoane, cel mai numeros public fiind la concertele susținute de Neoton Família Sztárjai și Demjén Ferenc.

De-a lungul zilelor de sărbătoare, publicul a putut participa la 14 vernisaje și expoziții, 15 tururi ghidate, 45 de proiecții de film și 91 de dezbateri, mese rotunde și prezentări, o parte din aceste programe desfășurându-se în română sau engleză. 179 dintre activitățile Zilelor Culturale Maghiare din Cluj au fost dedicate copiilor și familiei, în timpul programelor accentul punându-se în mod egal pe joacă și învățare.

Nu a lipsit de la această ediție nici Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, 17 ansambluri populare din 8 țări de pe 3 continente aducând culoare și veselie centrului Clujului în arșița de la prânzul zilelor.

Deși este deschis spre vizitare și în cursul anului, turnul Bisericii „Sf. Mihail” s-a dovedit și de data aceasta un punct de atracție principal, 3.230 de persoane urcându-i treptele pe întreg parcursul festivalului.

Tumultul străzii Kogălniceanu și al străzilor adiacente s-a datorat unei prezențe dense și foarte diversă, în care s-a întâlnit târgul meșteșugăresc cu târgul de carte și aleea muzeelor. Astfel, zi de zi mii de persoane s-au bucurat de produsele oferite de cei 110 meșteșugari, și de activitățile interactive oferite de cele 16 edituri de carte și 17 muzee din țară și din Ungaria. Standurile cele mai asaltate au fost, fără îndoială, cele care vindeau langoșe, kürtőskalács și plăcinte de Turnu, ca dovadă stând cele 1,8 tone de făină din care s-au frământat bunătățile preferate de vizitatori.  

Strada Vinului, care a adunat la un loc 12 crame și vinificatori pricepuți, a fost la rândul ei la mare căutare, rămânând locul ideal de stimulat cheful de viață pentru toți cei veniți la festival.

În timpul Zilelor Culturale Maghiare a avut loc și a șasea ediție a Crosului Donaton, desfășurată în Parcul Etnografic și în Pădurea Hoia, unde au alergat peste 540 de iubitori ai sportului, de toate vârstele. Aceștia s-au delectat mai apoi cu bunătățile gătite de 31 echipe de prieteni bucătari.

Publicul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a avut o prezență activă și în online, nu mai puțin de  50.000 de vizitatori unici intrând, în timpul evenimentului, pe site-ul bilingv al festivalului. De asemenea, conturile de social media ale festivalului (în limba maghiară și în română) au avut un reach total de 1,2 milioane de persoane și 167.000 interacțiuni (like-uri, comentarii, share-uri etc).

Zilele Culturale Maghiare din Cluj a beneficiat în acest an de sprijinul a 304 finanțatori instituționali, parteneri și sponsori, iar 123 de voluntari și 132 de membri din echipa de organizare au asigurat de buna funcționare a festivalului.

Organizatorii, Asociația Zilele Culturale Maghiare și Asociația Clujul Comoară, mulțumesc atât publicului pentru deschiderea și interesul arătat, cât și voluntarilor, partenerilor instituționali, finanțatorilor, sponsorilor și partenerilor media care au contribuit la organizarea, desfășurarea și promovarea acestei manifestări de mare anvergură.

Ediția cu numărul 16 se va desfășura în perioada 17-24 august 2025.



Lasă un răspuns

Site creat de