Încălzirea unei case se poate face în mod diferit, astăzi pe piață există o varietate de centrale termice. În funcție de situația fiecărei locuințe, proprietarul alege opțiunea potrivită. Dar, înainte de asta, atunci când te gândești la confortul termic și vrei să reduci și cheltuielile pentru încălzire, izolația termică este cu siguranță o investiție inteligentă. Pentru a păstra căldura produsă în casă, termoizolarea se poate face cu diverse materiale, printre care polistiren sau vată minerală.
Pierderile de căldură dintr-o casă au loc prin pereți, ferestre, uși, acoperiș, podele și subsol. Izolația termică te ajută să păstrezi temperatura dorită, fără a avea un consum uriaș și facturi mari de plată. Prin urmare, dacă te afli în căutarea unei soluții pentru izolația casei, acest articol este pentru tine. Vei afla despre trei criterii principale de care să ții cont atunci când faci alegerile pentru izolația termică.
1. Coeficientul de conductivitate termică (λ)
Conductivitatea termică arată capacitatea izolatoare a unui material. Este notată cu λ (Lambda) și este exprimată în W/mK. Mai precis, coeficient λ mic înseamnă capacitate mică a materialului de a pierde căldura. Cu cât un material are coeficientul de conductivitate termică mai mare, cu atât pierde mai multă energie termică într-un timp mai scurt.
De exemplu, polistirenul este un material popular de termoizolație. Trebuie să știi însă că polistirenul este de două tipuri, expandat și extrudat, fiecare cu proprietățile sale și cu valori diferite ale conductivității termice. Polistirenul extrudat are valori de conductivitate termică cuprinse între 0.029 – 0.039 W/mK. În comparație cu alte materiale, termoizolează eficient locuința.
Polistirenul extrudat se folosește pentru exterior, cu precădere în cazul fundațiilor sau al acoperișurilor. Polistirenul expandat se folosește pentru pereții interiori sau exteriori, pardoseli sau planșee.
De reținut: Alege un material de izolație care să aibă paramaetrul λ cât mai mic!
Rezistența termică (R)
Rezistența termică (R) reprezintă capacitatea unui material de a izola termic. Cu cât valoarea rezistenței termice este mai mare, cu atât materialul izolator este mai bun, deci economisești mai multă căldură. Rezistența termică este direct proporțională cu grosimea materialului și invers proporțională cu conductivitatea (λ).
Mai precis spus, rezistența termică arată capacitatea unei anumite grosimi de material de a nu pierde căldura. Prin urmare, un alt lucru la care vei fi atent când vei cumpăra materialul izolator va fi grosimea plăcilor. Cu cât placa este mai groasă, cu atât izolează mai bine. De exemplu, pentru o izolație eficientă a pereților exteriori ai nevoie de polistiren de 10 cm. Acesta are R = 2,60 W/mK. Vata minerală de 10 cm are R = 2,50 W/mK.
Trebuie să știi că grosimea plăcilor izolației variază în funcție de părțile construcției. Un strat prea subțire poate să nu asigure o bună izolare termică. Mai precis, acoperișul are nevoie de o izolație cu o grosime mai mare, la fel și fundația cu subsolul. Materialele izolatoare cu grosime mai mare au și costuri mai ridicate, însă performanța termică obținută crește.
De reținut: Cu cât valoarea R este mai mare, cu atât materialul izolator este mai bun.
3. Coeficientul de transfer de căldură (U)
Valoarea măsoară cantitatea de căldură (energie) care se pierde printr-o suprafață de 1 m² în fiecare secundă, în anumite condiții de temperatură (interioară și exterioară) și se măsoară în W/m²K. Cu cât este mai mică această valoare, cu atât materialul pentru izolația termică este mai bun. Transferul termic (U) al unei case este dat de valorile R ale fiecărui element constructiv al clădirii.
De reținut: Un material izolator care pierde o cantitate mică de căldură trebuie să aibă o valoare U cât mai scăzută.
Izolația locuinței are avantajul economiei de energie și creșterea nivelului de confort termic atât vara, cât și iarna, dar scade și riscul de apariție a infiltrațiilor sau a mucegaiului. Alege materialul de izolare termică și folosește-l corect, în funcție de partea casei care trebuie protejată (fundație, pereți, acoperiș, pardoseli, mansardă s.a.)!