De Vazut

3 dintre cele mai ciudate meserii din istorie

meserii bizare

In vremuri indepartate, inainte de aparitia electricitatii si a industrializarii, au existat numeroase meserii care astazi nu doar ca nu isi mai au rostul, dar par de-a dreptul hilare si bizare. Intr-o epoca in care vorbim, la locul de munca, despre servicii PSI (prevenirii si stingerii incendiilor) sau servicii de protectia muncii, nimeni nu isi poate inchipui ca au existat vreodata oameni care indeplineau slujbe precum „clovn de inmormantari” sau „ciocanitor”.

  1. Ciocanitor

Un „ciocanitor” era persoana care trebuia sa bata la geamul oamenilor pentru a-i trezi ca sa mearga la munca. Aceasta profesie a existat in Anglia si Irlanda, la debutul Revolutiei Industriale, inainte ca ceasurile desteptatoare sa fie accesibile tuturor. Persoana care indeplinea functia de „ciocanitor” folosea de obicei un bat lung si usor (de obicei de bambus) pentru a ajunge la ferestrele de la etajele superioare. In schimb, el era rasplatit cu cativa banuti pe saptamana pentru aceasta slujba. Un „ciocanitor” nu pleca de la fereastra clientului pana nu se asigura ca acesta s-a trezit. Interesant ar fi de stiut cine ii ciocanea la geam „ciocanitorului” pentru ca acesta sa plece la timp la munca.

  1. Clovn de inmormantari

Clovnul de inmormantari era platit sa se imbrace ca persoana decedata, sa poarte o masca care sa semene cu chipul mortului si sa se miste ca acesta, in pasi de dans. Aceasta profesie era specifica in Imperiul Roman. Romanii credeau ca in acest fel se imbunau spiritele mortilor si se aducea bucurie celor vii. In timpul funeraliilor, mai multi astfel de clovni mergeau alaturi de trupul defunctului, facand glume si imitand gesturi ale acestuia din perioada in care era in viata. Aceasta era o meserie foarte bine platita.

  1. Gong farmer

Acest termen era folosit in timpul Dinastiei Tudor din Anglia pentru a descrie o persoana care a indepartat excrementele umane din closete si haznale. Cuvantul „gong” fiind sinonim cu „balega”. Un „gong farmer” lucra noaptea, iar fecalele pe care le colecta trebuiau duse in afara orasului.

Pe masura ce s-au raspandit closetele care ofereau posibilitatea de a trage apa, profesia de  dulapurile de apa de spalare au devenit mai utilizate, profesia de „gong farmer” a disparut. Exista mai multe rapoarte ale medicilor care arata ca, din cauza mirosului puternic, multi practicanti ai acestei profesii au murit prin asfixiere.Lasă un răspuns

Site creat de