Social & Cultura

4 întrebări comune despre alimentația animalului tău de companie

4 întrebări comune despre alimentația animalului tău de companie

Suntem convinși că grija ta pentru animăluțul care îți înseninează zilele este una mare, așa că tema hranei perfecte pentru acesta este una care te interesează cu adevărat. În drumul către petshop, de unde urmează să îi cumperi bobițele preferate sau vreo conservă delicioasă, sigur te-ai întrebat cel puțin o dată dacă alimentația pe care i-o oferi este una sănătoasă pentru micuțul patruped sau nu. 

În cele ce urmează, am răspuns la cel mai frecvent întâlnite curiozități pe care le-ai putea avea legat de hrana prietenului tău necuvântător, așa că află de mai jos dacă obiceiurile alimentare pe care i le-ai creat sunt bune.

Mâncarea de câini sau pisici trebuie sau nu diversificată?

Cu siguranță ai observat că pisica ori cățelul tău dă semne că s-ar fi plictisit de bobițele pe care i le tot cumperi de ceva timp. Și animalele de companie, ca și noi, de altfel, pot avea zile în care nu se simt întocmai bine sau în care pur și simplu vor doar să doarmă, fără să se atingă de mâncare. Deși ți se va părea greu de pus în practică, nu te panica dacă animăluțul tău nu vrea să mănânce. Ia bolul de mâncare și pune-l în altă parte, urmând să i-l oferi iar peste câteva ore. E imposibil ca micuțul să nu se atingă de bobițe sau să moară de foame, având la botic un castron plin cu boabe, chiar dacă va fi tentat să mănânce multe ore mai târziu. 

Totuși, dacă efectele unui anumit tip de bobițe nu îi sunt tocmai prielnice, lucru ce se poate vedea în scaunul animăluțului sau în comportamentul acestuia, poți renunța la cele de acum și îi poți introduce, treptat, alt soi de mâncare. Nu face trecerea brusc, pentru că e posibil să îi declanșezi un disconfort la nivelul sistemului digestiv, care se va traduce prin vomă, diaree sau alt tip de deranj gastrointestinal.

Sunt bobițele de dietă diferite de celelalte tipuri?

Sigur că da. Dacă medicul veterinar ți-a indicat pentru animăluț un anumit tip de boabe, ar trebui să îl asculți și să îi oferi doar dieta indicată de specialist. De exemplu, dietele pentru patrupedele cu probleme de rinichi vor încetini afecțiunile și vor îmbunătăți calitatea vieții acestora. Grație ingredientelor pe care le conțin, bobițele dedicate unor anumite tipuri de boli sau afecțiuni chiar au un rezultat bun, iar prietenul tău blănos își va putea reveni mult mai rapid din starea de apatie cauzată de dureri.

Pot hrăni pisica ori câinele cu o mâncare inadecvată?

Da, de multe ori, fascinați de reclame sau urmând sfatul unei persoane neavizate în ceea ce privește alimentația animalelor de companie, suntem tentați să cumpărăm hrană nepotrivită pentru câine ori pentru pisică. De exemplu, poți alege să îl hrănești cu mâncare de pui, când animăluțul a ajuns la vârsta maturității, ori poți oferi unui câine mâncare de pisică, lucruri total greșite, care îi pot chiar pune sănătatea în pericol blănosului. 

Respectă un anumit tip de dietă potrivită cu stilul de viață, vârsta, greutatea și afecțiunile de care ar putea suferi animăluțul tău, dacă vrei să-l știi mereu bine și în formă.

Animalele pot fi obeze?

Desigur, iar de vină pentru aceasta suntem noi, stăpânii lor. La fel ca în cazul oamenilor, obezitatea poate cauza probleme grave ale sistemului osos, circular sau digestiv și poate declanșa artrite, boli de inimă sau chiar cancer, așa că nu hrăni animalul de companie cu mai mult decât acesta are nevoie. Găsești toate informațiile despre doza recomandată de mâncare pe fiecare sac de boabe sau chiar la medicul veterinar. 

Nu uita că și animalul tău de companie are nevoie de mișcare, de aer curat și de activități care să îl mențină sănătos pentru cât mai mult timp. 

Tu cu ce îți hrănești prietenul pe patru picioare?


Fotografie creată de freestocks.org, de la PexelsLasă un răspuns

Site creat de