Apelarea la experți pare cea mai bună soluție de multe ori, dar există o serie de lucrări pe care le poți face singur. Astfel poți economisi din bugetul de reparații și să te ocupi de micile detalii care se încadrează în setul tău de abilități. Asigură-te că te limitezi la lucrările care nu implică nevoia de expertiză, cum sunt cele la instalația de gaze sau electricitate. Iată câteva dintre cele pe care le poți încerca singur, cu un minimum de îndemânare și cunoștințe:
- Vopsirea și repararea gardului din curte
Dacă locuiești la casă știi cât de complicat poate fi să întreții gardul locuinței sau al grădinii. Condițiile meteo nefavorabile expun lemnul la apă și îngheț, iar acest lucru duce la degradarea vopselei și a lacului cu care ai tratat gradul. Pentru a-i oferi un alt aspect, poți să te ocupi de renovarea și repararea acestuia chiar tu.
Ai nevoie de un set de unelte potrivite pentru lucrul cu lemnul și care te vor ajuta să îndepărtezi vopseaua veche și să aplici un strat proaspăt. Folosește un compresor de aer Scroll Fini, la care atașezi un pistol de vopsit, pentru a-ți face treaba cât mai simplă. De asemenea, asigură-te că ai la dispoziție mașini precum cea de șlefuit, o bormașină pentru a înlocui șuruburile și un clește pentru a scoate cuiele vechi din scânduri.
- Înlocuirea vasului de toaletă
Indiferent că vrei să te apuci de un proiect de renovare complex sau vrei doar sa schimbi vasul de toaletă care prezintă probleme de funcționare, înlocuirea acestuia nu este o sarcină foarte complicată. Dacă alegi un vas clasic, trebuie să te asiguri că îl fixezi corect și să iei măsurătorile corecte.
Oprește apa înainte de a dezinstala vasul vechi de toaletă și curăță bine suprafața gresiei în locul în care vei instala vasul nou. Poziția vasului se trasează cu ajutorul nivelei, pentru a fi sigur că îl așezi cât mai drept. Folosește siliconul pentru a prinde vasul de pardoseala, iar apoi strânge șuruburile de fixare. Vasul se conectează la scurgere și rețeaua de apă prin cotul de evacuare și tubul flexibil al bazinului.
- Înlocuirea lavoarului
Micile schimbări din locuință te pot surprinde prin efectul pozitiv pe care îl au asupra decorului. Dacă vrei să înlocuiești lavoarul cu un model modern, cu formă pătrată sau dintr-un material cu textură specială, poți schimba chiar tu corpul.
Rezervorul lavoarului se dezinstalează cu ajutorul unei șurubelnițe, iar sifonul se îndepărtează manual. Piulițele și șuruburile care susțin lavoarul pe perete se îndepărtează cu ajutorul unei chei fixe. Pentru a instala noul lavoar, ai nevoie de o mașină de găurit pentru a instala șuruburile de îmbinare pe perete. La final, aplică silicon pentru a evita scurgerile.
- Repararea unei chiuvete înfundate
O chiuvetă înfundată reprezintă un motiv de stres și disconfort în cadrul activităților zilnice. Pentru a scăpa de această problemă, poți verifica ce poți face singur, înainte de a cere ajutorul unui instalator. Este recomandat să dezinstalezi furtunul de scurgere, pentru a verifica motivul înfundării chiuvetei.
Sifonul este țeava în formă de U de sub chiuvetă. Țeava trebuie desfăcută cu atenție, deoarece, de multe ori, se blochează bucăți de alimente și apă în această zonă. Așază o găleata sub țeavă înainte de a o desface, iar dacă observi reziduuri, asigură-te că le cureți cu atenție. În cazul în care problema persistă, cauza poate fi mai complicată și va fi nevoie să chemi un profesionist.
Lucrările pe care le poți face acasă te vor ajuta să devii mai priceput și pregătit pentru situații neprevăzute. Înainte de a suna instalatorul, verifică ceea ce poți face chiar tu și poți rezolva singur problema.
Photo by Ksenia Chernaya from Pexels