IT

5 avantaje ale stocării datelor pe un card de memorie

5 avantaje ale stocării datelor pe un card de memorie

Cardul de memorie este un dispozitiv de stocare a fișierelor, utilizat pe scară largă de către diferite dispozitive precum telefoanele mobile, tabletele, camerele foto și video. Chiar dacă ne aflăm în era cloud-ului, aceste medii de stocare se bucură în continuare de o popularitate mare datorită unor certe avantaje pe care le oferă. Care sunt acestea și de ce e util să folosim astfel de instrumente în activitatea zilnică? Rândurile de mai jos vin să răspundă, cu detalii utile pentru orice utilizator.

Dimensiunile fizice extrem de mici

Unul dintre motivele pentru care aceste medii sunt preferate este legat de dimensiunile extrem de mici pe care le pot avea, ceea ce le face perfecte pentru încorporarea în dispozitive compacte cum sunt camerele foto sau telefoanele. În cazul unor dispozitive ultra-compacte, orice greutate în plus este sesizabilă, iar spațiul pe care îl poate oferi producătorul pentru integrarea cardului este unul extrem de redus, iar aceste constrângeri au determinat și producătorii de carduri să minimizeze și mai mult cardurile de memorie.

Astfel, dimensiunile și greutatea redusă fac posibilă depozitarea lor în carcase speciale și transportarea alături de cameră, portabilitatea fiind un absolut necesar pentru orice fotograf sau cameraman.

Viteza de scriere/citire

Acesta este, probabil, cel mai important avantaj pentru care unele carduri de memorie sunt preferate altora. În cazul anumitor dispozitive – cum ar fi camerele video – și pentru anumite scopuri – filmare Full HD sau 4K – viteza de scriere a datelor trebuie să fie una foarte mare, pentru a facilita funcționarea optimă a dispozitivului. Multe dintre camerele foto sau video afișează un mesaj de eroare în cazul în care se încearcă filmarea într-un mod care nu este suportat, deoarece viteza de scriere a cardului este sub standardul cerut de acel mod de filmare.

Evoluția tehnologiei a făcut posibilă o viteză de aproape 1 Gb/s în cazul cardurilor SD Express – față de numai 2 Mb/s a cardurilor SD la lansarea acestora în 1999 – și de aproape 1,8 Gb/s în cazul cardurilor CFexpress, cele mai rapide carduri de memorie în prezent.

Capacitatea de stocare

În pofida dimensiunilor reduse, capacitatea de stocare a cardurilor este foarte mare. Un card micro SD poate stoca, de exemplu, până la 1 Tb cu o viteză de scriere situată la 120 Mb/s, ceea ce îl face alegerea ideală pentru fotografierea în rafală la rezoluție înaltă. Portabil și extrem de încăpător ca memorie, un astfel de accesoriu devine o reală comoară, atât în activitatea unui profesionist, cât și pentru necesitățile unui utilizator obișnuit cu un volum mare de informații.  

Fiabilitatea

Fiabilitatea cardului de memorie și siguranța datelor stocate se datorează mai multor factori, cum ar fi:

  • construcția robustă și flexibilă – din materiale plastice de calitate;
  • deține o memorie non-volatilă care nu este sensibilă la șocuri electrice, pierderi de tensiune și care nu are nevoie de defragmentare;
  • nu conține componente mecanice în mișcare;
  • consumă extrem de puțină energie – cantitatea de căldură emisă este infimă.

Compatibilitatea extinsă

Marii producători de electronice care utilizează carduri de memorie pentru stocarea datelor oferă compatibilitate totală cu unul sau mai multe modele, precizând totodată și vitezele minime de scriere/citire necesare pentru o funcționare optimă a dispozitivului. Cardurile SDXC, SDHC și mai nou SDUC, atât în variantă mare cât și în variantă micro, sunt foarte bine vândute datorită raportului excelent preț-performanță. Cardurile XQD sau CFexpress sunt mult mai scumpe, însă viteza oferită este net superioară altor carduri de memorie și sunt deci preferate de profesioniști.

De asemenea, dispozitivele care facilitează transferul de date de pe carduri pe hard-disk-urile sau SSD-urile computerelor sunt integrate în marea majoritate a laptopurilor sau conectabile extern prin porturi de mare viteză (USB 3.0, 3.1).

În prezent, domeniul cardurilor de memorie se află în plină dezvoltare tehnologică, atât din punct de vedere al vitezei de scriere/citire, cât și al spațiului de stocare. Acest fapt menține aceste accesorii drept o alternativă excelentă la varianta memoriei interne și instrumente extrem de căutate pentru utilitatea și fiabilitatea oferite tuturor utilizatorilor.

foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zrdduLasă un răspuns

Site creat de