Social & Cultura

5 beneficii ale bumbacului organic

bumbac organic

Când vă uitați în sertarele de îmbrăcăminte ale copilului sau soțului dvs., veți vedea probabil o abundență de haine moi și colorate din bumbac – de la rochii, pantaloni și tricouri de bărbați, la lenjerie intimă și pijamale. Indiferent dacă le-ați ales intenționat sau nu, există motive excelente pentru care majoritatea îmbrăcămintei non-sintetice sunt fabricate din bumbac. Și dacă doriți să trăiți sănătos și natural, s-ar putea să vă regăsiți alegând îmbrăcăminte organică din bumbac. Este posibil să fiți conștient sau nu de beneficiile hainelor din bumbac, dar există și multe avantaje ale bumbacului organic de care ar trebui să știți.

Avantajele îmbrăcămintei din bumbac

Bumbacul este popular din multe motive, dintre care multe provin din faptul că este o fibră naturală, respirabilă, care nu provoacă alergii. Deoarece este respirabil, îl putem purta pe vreme caldă și totuși să fim confortabili, deoarece nu prinde căldura și permite evaporarea umezelii. Aceste calități înseamnă, de asemenea, că păstrează mirosul mai puțin decât materialele sintetice și alte materiale, astfel încât să îl putem spăla mai rar – economisind apă, costuri energetice și uzura hainelor, astfel încât acestea să reziste mai mult. Bumbacul puternic, dar moale, poate fi transformat într-o țesătură cu diferite greutăți, dintre care majoritatea sunt lavabile și durabile.

Folosirea unei țesături mai puțin sintetice

Când purtăm bumbac, de exemplu un tricou de barbati 100% bumbac, purtăm mai puțin poliester, nylon sau microfleece. Aceste materiale sunt realizate cu produse petrochimice și sunt nesănătoase atunci când sunt purtate pe piele. În plus, lâna sintetică aruncă fragmente de plastic numite microfibre atunci când le spălăm acasă și s-a dovedit că afectează calitatea apei și viața acvatică. Acești contaminanți se găsesc la animale, cum ar fi crabi și pești, și pot chiar să ajungă în sarea de mare.

Evitarea substanțelor chimice

Îmbrăcămintea organică este cultivată în siguranță și procesată fără coloranți toxici și materiale de finisare și nu este tratată cu substanțe chimice. Utilizarea substanțelor chimice și a materialelor sintetice are efecte până la capătul lanțului de aprovizionare. Pesticide, coloranți și alte reziduuri pot fi găsite în produsul finit, iar aceste substanțe pot avea efecte asupra tuturor celor care locuiesc în casă – părinți, copii și chiar animale de companie. Un articol recent Rodale Wellness se referă la studii care leagă utilizarea pesticidelor agricole și a plasticului ca potențiali factori declanșatori ai alergiilor alimentare, obezității și chiar Alzheimer.

Substanțele chimice utilizate pentru tratarea bumbacului neorganic, cum ar fi ignifugii, sunt comercializate în mod special ca benefice pentru copii. Totuși, produsele ignifuge clorurate și bromurate au fost legate de „contaminarea mediului înconjurător, acumularea în corpul uman … și au fost legate de deteriorarea sistemului nervos și de reproducere” și „afectarea funcției tiroidiene”.

Nu numai că familiile sunt expuse la toxine, ele sunt și mai prezente și mai periculoase pentru lucrătorii cu amănuntul care sunt în cantități mari din aceste produse toată ziua. Un factor de remarcat este prevalența substanțelor chimice poli-fluorurate în îmbrăcăminte. PFC-urile, cum ar fi GoreTex și Teflon, au fost dezvoltate în anii 1950 pentru a face țesăturile rezistente la grăsimi și apă, dar s-a dovedit mai târziu că se acumulează în țesutul organelor și au fost legate de „cancer, leziuni ale organelor, perturbări endocrine și daune reproductive”.

Conservarea resurselor naturale

O mai bună tratare a terenurilor agricole înseamnă că trebuie create mai puține terenuri agricole noi. Rotația culturilor, utilizarea apei și poluarea sunt toate la minimum la cultivarea ecologică. Bumbacul este o cultură însetată, reprezentând 2,6% din amprenta globală de apă, dar practicile organice și durabile sunt mai eficiente și poluează mult mai puțin. Fermierii de bumbac organic care lucrează ca parte a programului Better Cotton Fast Track folosesc cu 20% mai puțină apă decât colegii lor tradiționali. 20% din poluarea apei industriale se datorează vopsirii și tratamentelor textile, cifră care poate fi redusă foarte mult atunci când fabricile aderă la standardele textile, cum ar fi GOTS.

Vieți mai bune pentru fermierii de bumbac

Proprietarii de ferme și familiile lor beneficiază toți de adoptarea pe scară largă a bumbacului organic – nu sunt expuși toxinelor chimice și creează mai multe profituri pentru culturile lor. De asemenea, fermierii sunt capabili să cultive alimente pe terenurile lor atunci când folosesc metode de creștere a bumbacului organic – diversitatea culturilor este o parte importantă a agriculturii ecologice.

Tratamentul mai echitabil al lucrătorilor

Locurile de muncă certificate GOTS înseamnă că lucrătorilor li se respectă drepturile omului. Oamenii sunt angajați pentru a stabili locuri de muncă cu salariu echitabil și lucrează în condiții de igienă și siguranță. Aceste standarde interzic, de asemenea, constrângerea, discriminarea, orele excesive și tratamentul inuman.



Lasă un răspuns

Site creat de