Social & Cultura

5 beneficii ale propolisului și de ce este acesta bun pentru sănătate

beneficii propolis

Propolisul este unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute medicamente naturale, datorită numeroaselor sale proprietăți curative. Produs de albine din rășina colectată de pe ramurile copacilor și de pe muguri, propolisul are rolul de a proteja stupul, însă s-a constatat că este și un excelent protector al organismului uman. Datorită conținutului bogat de flavonoide, are numeroase beneficii pentru sănătate, iar în cele ce urmează ți le vom prezenta pe cele mai importante dintre ele.

Remediu excelent pentru răceală și gripă

Infecțiile respiratorii specifice sezonului rece ne dau bătăi de cap an de an, însă putem scăpa ușor de această problemă cu ajutorul propolisului. Acesta este recunoscut în special datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, care îl fac un adversar redutabil al virusurilor care provoacă răceala și gripa. Totodată, propolisul ameliorează și una dintre cele mai neplăcute simptome specifice acestor boli: durerea în gât. Din acest motiv, este un remediu recomandat și în cazul laringitelor, faringitelor și amigdalitei.

Tratament eficient împotriva otitei

Otita este o infecție la nivelul urechii medii, deosebit de supărătoare, din cauza durerilor puternice pe care le provoacă. Apare frecvent la sugari și copii de vârste mici, însă nici adulții nu sunt scutiți de riscul de a face boala. Infecția este cauzată de o bacterie care ajunge în ureche, iar propolisul s-a dovedit o armă eficientă împotriva sa. Așadar, dacă ai avut ghinionul să te alegi cu o otită, trebuie să înmoi un tampon în tinctură de propolis și să îl introduci ușor în ureche. Datorită proprietăților antibacteriene, propolisul va acționa ca un adevărat dezinfectant, anihilând bacteriile care au provocat infecția și grăbind astfel vindecarea.  

Ajută la refacerea țesuturilor

Propolisul poate fi folosit și pentru uz extern, având efecte benefice asupra țesuturilor afectate de tăieturi, răni sau arsuri. Pe lângă efectul dezinfectant, acesta ajută la regenerarea celulelor, grăbind procesul de vindecare. Datorită acestor calități, este folosit frecvent în tratamentul arsurilor de gradul I și gradul II, având și efectul unui anestezic care calmează usturimea specifică acestor leziuni.

Previne și tratează afecțiunile cavității bucale

Știm cu toții cât de supărătoare sunt aftele și abcesele dentare, ca să nu mai vorbim de durerile de dinți provocate de carii. Propolisul te poate ajuta să scapi de aceste probleme și, în același timp, le previne. Un grăunte de propolis mestecat în fiecare dimineață pe stomacul gol sau un amestec de tinctură și apă cu care să-ți clătești gura previn apariția gingivitei, a aftelor bucale, a cariilor și a paradontozei.  Același remediu este recomandat și în scop curativ, dacă deja te confrunți cu astfel de probleme.

Întărește imunitatea

Sistemul imunitar este bariera care protejează organismul împotriva virusurilor și altor agenți patogeni care pot provoca probleme severe de sănătate. De aceea, este important să avem un sistem imunitar puternic, iar propolisul poate fi de mare ajutor în acest sens. Sistemul imunitar are nevoie de nutrienți, care provin din alimentele pe care le consumăm, iar propolisul ajută organismul să absoarbă mai bine aceste substanțe. Totodată, stimulează secreția de anticorpi, care sunt „soldații” pe care sistemul imunitar îi aruncă în lupta cu agenții patogeni detectați în organism.

Trebuie menționat și faptul că propolisul este unul din cele mai puternice antibiotice naturale fiindcă luptă la fel de eficient ca un medicament împotriva bacteriilor care pot provoca infecții în organism.

Din fericire, propolisul este și un produs foarte accesibil, putând fi găsit și în oferta de produse din gama Apialand. Așadar, dacă dorești să te convingi singur de beneficiile pe care le are propolisul pentru sănătate, nu ezita să faci o comandă și nu vei fi dezamăgit!

Imagine de PollyDot de la Pixabay1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de