La fel ca draperiile și pernele decorative pentru canapea, covorul face parte din categoria accesoriilor principale dintr-o încăpere. E aproape la fel de important ca o piesă de artă, contribuie la izolarea fonică și termică a unei încăperi și poate fi folosit la delimitarea vizuală a zonelor dintr-un living open space, de exemplu.
Ca să alegi un covor potrivit, trebuie să iei în calcul următoarele repere:
-
Dimensiunea
Covorul perfect trebuie să fie raportat la suprafața camerei. Acesta nu trebuie să ocupe întreaga pardoseală pentru că va da senzația de spațiu aglomerat. Găsești o mulțime de covoare la preț avantajos, însă acordă atenție și factorului estetic atunci când le alegi pentru că dimensiunea lor trebuie să fie în armonie cu restul obiectelor din încăpere.
Piesele cu mărimi de 200×300 cm sau 300×400 cm se potrivesc unui living spațios, de cel puțin 22-24 mp. Ideal ar fi să amplasezi covorul în mijlocul camerei, în așa fel încât să poți așeza pe acesta picioarele din față ale canapelei și fotoliilor. Dacă sufrageria ta nu este foarte generoasă, atunci orientează-te către covoare cu dimensiuni de 150×200 cm sau 180×200 cm. În cazul unui living mic, nu vei da greș nici dacă alegi un covor care să aibă lățimea aproape egală cu cea a canapelei.
-
Forma
Livingurile pătrate sunt foarte bine completate de covoarele pătrate sau rotunde, în timp ce spațiile dreptunghiulare ies mai ușor în evidență cu un covor alungit. Într-o cameră de zi mare poți folosi atât un covor în formă dreptunghiulară cât și unul rotund sau oval. Mai mult, dacă vrei să delimitezi zone cu funcții diferite, optează pentru două covoare mai mici, cu modele diferite, dar neapărat în aceeași formă.
-
Materialul
Un detaliu de care trebuie să ții cont atunci când alegi un covor pentru living îl reprezintă fibrele din care acesta este țesut. Materialul trebuie să se potrivească cu stilul sufrageriei și să fie adaptat nivelului de trafic.
Covorul din nylon este probabil cel mai popular tip, rezistent și ușor de întreținut. Dacă vrei să păstrezi căldura mai bine în anotimpul iernii, atunci piesele confecționate din lână reprezintă cea mai bună alegere. Sunt recunoscute pentru durabilitatea lor și confortul pe care îl oferă, dar pot fi costisitoare. Pentru o variantă mai accesibilă, potrivită pentru livingurile cu trafic intens, poți opta pentru un covor dintr-un mix de lână și material sintetic.
Disponibil în mai multe culori, poliesterul este unul dintre materialele folosite pentru covoarele din camera de zi. Este moale și adecvat mai degrabă zonelor puțin circulate. Covoarele din polipropilenă au un aspect extrem de atractiv și nuanțe care se păstrează în timp, așa că sunt perfecte și pentru living. În cazul în care vorbim de un interior rustic cele mai indicate sunt materialele naturale precum iută sau sisal.
-
Culoarea
Decoratorii profesioniști spun că atunci când vrei să-ți redecorezi sufrageria cel mai indicat ar fi să îți achiziționezi în primul rând covorul ca să alegi mai ușor piesele de mobilier și decorațiunile. Totuși, dacă nu te încântă această opțiune sau vrei doar să înlocuiești câteva accesorii din living, trebuie să știi că nuanțele predominante din covor ar trebui să se găsească și în celelalte elemente de decor. Dacă mobila are o singură culoare, optează pentru un covor într-o singură nuanță, puternică, și cu un model inedit. În situația unui living colorat cel mai indicat ar fi să folosești un covor cu tonuri neutre.
Ca să obții un context plăcut ochiului este de preferat să existe un contrast între podea și covor. Dacă vrei ca un spațiu să pară mai mare alege covoare mici cu modele îndrăznețe sau culori puternice. Ca să te asiguri că nu dai greș, asortează covorul cu tapițeria canapelei, cu draperiile ori pernele decorative, însă cu cât acestea au culori mai aprinse, cu atât mai mult ai nevoie de un covor într-o nuanță cuminte.
-
Stil
Într-un living clasic poți alege un covor în nuanțe de roșu, verde, bordo ori maro, cu imprimeu, confecționate din lână sau fibre sintetice. Într-o cameră de zi modernă se potrivesc covoarele shaggy, lățoase, cu două ori chiar trei nuanțe asortate. La fel de bine va arăta și covorul cu textură reliefată și imprimeu abstract, în diverse variante cromatice.
Dacă optezi pentru un decor rustic, o astfel de amenajare va fi completată foarte bine de un covor din fibre naturale cum ar fi lâna, bumbacul, iuta sau sisalul, în nuanțe de maro, verde ori bej, inspirate din natură.
Atunci când alegi covorul pentru living ia în calcul armonia îmbinării nuanțelor și texturilor cu restul decorului. Un astfel de accesoriu trebuie să-ți încânte privirea, dar totodată să fie funcțional și rezistent. Ține cont de aspectele prezentate pentru a achiziționa un covor care să completeze perfect stilul din camera de zi și să îți ofere tot confortul dorit.