Social & Cultura

5 soluții prin care îi poți convinge pe copii să învețe cu plăcere istoria

5 soluții prin care îi poți convinge pe copii să învețe cu plăcere istoria

Cum faci un copil să învețe cu plăcere istoria? Descoperă cinci metode prin care îl poți determina pe cel mic să îndrăgească studiul evenimentelor și personalităților din trecut. Adaptează fiecare metodă pentru caracterul copilului tău și trezește-i pofta de a ști cât mai multe. 

Metode eficiente de învățare a istoriei

Aplică soluțiile prezentate în acest articol pentru a-i cultiva curiozitatea școlarului. Convinge-l să învețe despre cursul istoriei prin joacă sau prin metode atractive. Nu-i impune un anumit ritm de studiu și introdu-l treptat în lumea istorică, astfel încât să descopere singur plăcerea de a aprofunda subiectele. 

  1. Oferă-i cărți cu ilustrații 

O carte cu o înșiruire de pagini albe cu scris negru și mărunt cu siguranță nu îl atrage pe cel mic. În schimb, oferă-i cărți cu figuri istorice pentru copii sau despre anumite întâmplări din trecut, scrise pe înțelesul lui și cu multe fotografii sau ilustrații plăcute. 

Dezvoltă-i dorința de a afla cât mai multe și a descoperi povestea unor personalități sau parcursul unor evenimente cu importanță istorică. Mai mult, explică-i motivele pentru care figurile sau acțiunile respective au fost remarcabile și de ce este necesar să învețe despre ele. 

  1. Fă jocuri și ghicitori 

Creează ghicitori sau diferite jocuri pe baza unei cărți cu temă istorică pe care o lecturează cel mic. Atunci când nu știe răspunsul corect, îndrumă-l spre paginile unde îl poate descoperi și, astfel, are posibilitatea de a citi mai multe despre subiect. 

Crește miza și fă aceste joculețe cu prietenii lui. Pune un premiu sau o recompensă pe care o primește copilul cu cele mai multe răspunsuri corecte. De asemenea, oferă un mic stimulent pentru toți participanții, astfel încât să îi încurajezi.

  1. Faceți scenete cu teme istorice

Tot cu prietenii lui sau împreună cu membrii familiei, puneți în scenă un episod istoric. Construiți împreună decorul, creați costumele și stabiliți rolurile potrivite pentru fiecare. 

Prezentați sceneta la un eveniment de familie, în fața vecinilor sau filmați-o și distribuiți-o cunoscuților pe rețelele de socializare. Admirația celor din jur ar putea fi un imbold pentru a continua procesul de învățare al istoriei. 

  1. Uitați-vă la animații sau documentare pe înțelesul lui

O altă metodă care i s-ar putea părea distractivă școlarului este vizionarea de filme animate sau de documentare cu teme istorice. Alege-le pe cele adecvate vârstei celui mic, cu un conținut ușor de înțeles pentru acesta.

Poți să formezi un obicei ca cel puțin o seară pe săptămână să fie dedicată videourilor care tratează întâmplări și figuri din trecut. Mai mult, poți crea un maraton de filme istorice, pe care să îl transformi într-un eveniment periodic, așteptat de toată familia sau de grupul de prieteni. 

  1. Discutați despre evenimentele istorice

Povestește cu cel mic despre ce a învățat la școală, la ora de istorie, sau despre curiozitățile lui. Ajută-l să creeze conexiuni între diverse evenimente și personalități, astfel încât să-i trezești entuziasmul și curiozitatea.

De asemenea, discută cu adulții, la masă sau în orice alt context, despre subiecte pe care le cunoaște copilul tău, astfel încât să poată interveni și el cu informații. În acest mod, se poate simți integrat în grupul celor mari și poate fi motivat să continue studiul istoriei. 

Aplică aceste metode de învățare și utilizează-le frecvent pe cele cu care rezonează copilul tău. Mai mult, adaptează fiecare soluție caracterului și vârstei școlarului, pentru a avea rezultate cât mai bune. 

Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la PexelsLasă un răspuns

Site creat de