Social & Cultura

5 tipuri de afecțiuni cardiace și factorii de risc

Ce este ablația cardiacă

Prevalența bolilor cardiovasculare este în continuă creștere, acestea fiind pe primul loc în topul cauzelor de deces la nivel mondial. Bolile cardiovasculare pot fi de multe tipuri și pot avea grade de severitate diferite de la pacient la pacient. În orice caz, acestea sunt afecțiuni cronice, care necesită tratament pentru tot restul vieții. Tratamentul are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și de a preveni complicațiile amenințătoare de viață (infarct de miocard, accident vascular cerebral, stop cardiorespirator). Stilul de viață are, de asemenea, un rol important în managementul bolilor cardiace. Iată câte tipuri de boli cardiovasculare există, care sunt factorii de risc cardiovasculari și cum se tratează aceste afecțiuni.  

Tipuri de boli cardiovasculare

Există numeroase tipuri de boli cardiovasculare, care pot fi grupate în următoarele categorii:

  1. Boli aterosclerotice

Ateroscleroza presupune formarea plăcilor de aterom, compuse în principal din grăsimi, la nivelul pereților arterelor. Plăcile de aterom micșorează lumenul vaselor de sânge afectând circulația sangvină, iar cele instabile se pot desprinde și bloca fluxul sangvin. În funcție de arterele afectate, se disting mai multe forme de boală aterosclerotică:

  • Cardiopatia ischemică: afectează arterele coronare ale inimii.
  • Boala cerebrovasculară: plăcile de aterom se formează la nivelul arterelor carotide (ateromatoză carotidiană) sau a celor cerebrale. 
  • Boala arterială periferică: poate afecta orice arteră periferică, dar mai adesea afectează membrele inferioare (arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare).

Ateroscleroza este o cauză a infarctului de miocard și a accidentului vascular cerebral.

  1. Aritmii

Ritmul cardiac normal este de 60-100 de bătăi pe minut. Aritmiile reprezintă tulburări de ritm cardiac, caracterizate de un ritm cardiac prea lent (bradicardie) sau prea rapid (tahicardie). Exemple de aritmii sunt: fibrilația atrială, blocul atrioventricular, tahicardia ventriculară, flutterul atrial. Aritmiile se asociază cu unele riscuri, cum ar fi cu formarea de cheaguri. 

  1. Boli de structură

Acest tip de boli presupun o structură anormală a valvelor (îngustate sau care nu se închid complet), pereților sau mușchiului inimii (cum ar fi îngroșarea miocardului), sau a vaselor de sânge (spre exemplu, anevrisme). Acestea pot fi genetice (malformații cardiace congenitale), cum ar fi defectul septal atrial, sau pot fi dobândite pe parcurs. 

  1. Insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă reprezintă o afecțiune caracterizată de diminuarea funcției de pompă a inimii, astfel încât inima nu mai reușește să asigure necesarul de sânge încărcat cu oxigen la nivelul țesuturilor. Afecțiunea apare atunci când mușchiul inimii este deteriorat, cum ar fi în urma infarctului de miocard sau hipertensiunii arteriale. 

  1. Evenimente cardiovasculare majore

Evenimentele cardiovasculare majore (infarct de miocard, accident vascular cerebral, stop cardiorespirator) sunt consecința decompensării afecțiunilor cardiovasculare. 

Infarctul de miocard apare atunci când fluxul sangvin la nivelul inimii este întrerupt, iar o parte a țesutului miocardic moare ireversibil.

Accidentul vascular cerebral se produce atunci când fluxul sangvin la nivelul creierului este întrerupt, din cauza unei plăci de aterom sau unui cheag de sânge. Acesta se asociază cu invaliditate și deces. 

Stopul cardiorespirator presupune oprirea bruscă a inimii și poate apărea din cauza aritmiilor severe (tahicardie ventriculară).

Factori de risc cardiovasculari

Factorii care cresc riscul de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară sunt:

  • Hipertensiunea arterială
  • Dislipidemiile (niveluri crescute de colesterol în sânge)
  • Alimentația dezechilibrată (excesul de dulciuri, prăjeli și grăsimi animale, consum scăzut de fructe și legume)
  • Obezitatea
  • Consumul abuziv de alcool
  • Fumatul 
  • Consumul de substanțe interzise
  • Diabetul zaharat 
  • Factori genetici
  • Sedentarismul 
  • Stresul 

Tratamentul bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare pot fi tratate prin mai multe metode, în funcție de tipul și de severitatea acestora:

  • Tratament medicamentos: majoritatea bolilor cardiovasculare sunt tratate cu medicamente, cum ar fi antiaritmice, antihipertensive (beta-blocante, diuretice), anticoagulante, vasodilatatoare periferice, hipolipemiante (statine, fibrați) și altele. 
  • Tratament chirurgical: în cazul unor afecțiuni mai complexe, precum malformații cardiace congenitale sau cardiopatie ischemică, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală pe cord deschis. 
  • Tratament minim invaziv: multe afecțiuni cardiovasculare pot fi tratate prin tehnici minim invazive, intervenționale sau non-chirurgicale. Aritmiile pot fi tratate prin ablație cardiacă, cardiopatia ischemică prin angioplastie coronariană cu balon și stent, aritmiile severe prin implantarea unui defibrilator cardiac sau unui stimulator cardiac. Acestea sunt doar câteva exemple de proceduri minim invazive cardiace, lista fiind mult mai lungă. Tratamentele minim invazive se efectuează doar în unele centre medicale, cum ar fi spitalul Monza Ares, centru de excelență în cardiologie.

Așadar, există o mulțime de boli cardiovasculare, majoritatea fiind asociate cu complicații serioase. Urmează tratamentul recomandat de medic și îmbunătățește-ți stilul de viață, pentru a preveni complicațiile cardiovasculare.  

Fotografie creată de Towfiqu barbhuiya, de la Pexels



Lasă un răspuns

Site creat de