Uncategorized

6.700 de participanți la Zilele Filmului Maghiar

kosa andras laszlo institutul balassi balogh zsolt kollarik tamas mediatanacs e1444141491897

6.700 de spectatori au participat la ediția din acest an a Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt, care a avut loc între 30 septembrie și 4 octombrie în 12 orașe din Transilvania.

Cel mai vizionat film al festivalului aflat la ediția cu numărul 15 a fost Liza, zâna-vulpe, în regia lui Ujj-Mészáros Károly, pe care l-au văzut 920 de persoane în 8 locuri de proiecție.

Filmele din cadrul festivalului au fost proiectate în 18 locuri – de la foste sinagogi, libării sau fabrici la cinematografe în aer liber -, iar mai mult de jumătate din totalul spectatorilor au participat la evenimente în Cluj-Napoca. La Cluj numărul cinefililor participanți a fost 3637, cu 200 mai mult decât în 2014. Pe de altă parte, în Covasna, numărul spectatorilor de anul acesta a fost de cinci ori mai mare decât anul trecut.

Gala festivă de închidere a festivalului a avut loc duminică, 4 octombrie, la Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca. În cadrul galei, premiul competiției Filmgalop a fost acordat scurtmetrajelor Romanian Sunrise, semnat de Visky Ábel, și Poveste/Mese, de Bertóti Attila. Premiul de 1 milion de forinți, împărțit de cei doi cineaști, a fost oferit de instituția maghiară de stat NMHH Médiatanács.

De asemenea, instituția a acordat 1 milion de forinți laureatului Premiului Mânzul Șarg, regizorul și profesorul universitar Balogh Zsolt. Trofeul a fost oferit de Institutul Maghiar Balassi din București. Premiul Mânzul Şarg pentru întreaga carieră este acordat anual, din 2012, şi onorează o personalitate de marcă a cinematografiei maghiare care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea tinerilor cineaşti transilvăneni.

Conform votului publicului, podiumul celor mai îndrăgite filme ale Filmtettfeszt 15 este ocupat de scurtmetrajele Romanian Sunrise, Poveste și Paradisul Roșiei (regia Bán Attila). Premiul publicului, oferit de Nobila Casa, a fost preluat, în lipsa regizorului, de către directorul de imagine Romanian Sunrise, Kürti István.
În cadrul Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt, manifestare organizată de Asociația Filmtett, au putut fi văzute nouă lungmetraje, peste 50 de scurtmetraje, șase documentare, 14 proiecții de film pentru copii. Între evenimentele speciale ale festivalului s-au numărat 8 întâlniri ale cineaștilor cu publicul, două ateliere de film pentru copii, două dezbateri pe teme cinematografice, precum și un tur ghidat al Clujului, axat pe istoria cinematografiei în oraș. În competiția Filmgalop, inițiată în acest an, s-au înscris 11 scurtmetraje, din care două de animație.

Zilele Filmului Maghiar au avut loc în Cluj-Napoca, “cartierul general” al festivalului, precum și în Oradea, Baia Mare, Bistrița, Sibiu, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Covasna și, pentru prima dată în acest an, în Zalău și în Arad. Proiecțiile au avut loc în case de cultură, în sinagogi sau fabrici transformate în centre culturale, în librării, în câteva cinematografe, precum și în aer liber (cinema în aer liber cu parcare, la Odorheiu Secuiesc).

Între lungmetrajele proiectate în cadrul festivalului s-au numărat Liza, zâna-vulpe, deținătorul recordului de public Filmtettfeszt 15 și multipremiat la festivaluri internaționale de film fantastic, Orașul Câinilor, regizat de Mundruczó Kornél, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes și un recent succes de public în Ungaria: Argo 2. În categoria documentare, s-au bucurat de public numeros și interesat Sentință în Ungaria, o producție controversată, precum și Supraviețuire sau serviciu public? Mikó Imre și Securitatea, dar și filmele Rană și Copiii lui Cain.

Intrarea a fost liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Marea majoritate a filmelor au rulat cu subtitrare în limba română sau engleză.Lasă un răspuns

Site creat de