De Vazut

6 întrebări frecvente despre tratamentul ortodontic

tratament ortodontic

Cunoscut mai ales drept tratamentul cu aparat dentar și aplicat de cele mai multe ori în copilărie sau adolescență, tratamentul oferit de ortodonție are un rol esențial nu doar pentru estetică ci și pentru sănătatea dinților.

Nu e un tratament complicat și se poate realiza în multe cabinete stomatologice, precum Alverna Dental Studio. Cu toate astea, există temeri și idei greșite despre tratamentele oferite de ortodonție și ce presupun ele. Mulți cred că doare, altora le e teamă că aparatul va dăuna smalțului, că vor face carii. Iată câteva din cele mai frecvente întrebări legate de acest tratament.

1. Se strică smalțul dinților în urma purtării aparatului?

Nu, atâta timp cât ai o igienă dentară corectă, tratamentul ortodontic nu va strica smalțul dentar și nu va favoriza apariția cariilor. Procesul de lipire și dezlipire a bracket-urilor e unul simplu, care nu pune dinții în pericol.

2. Cât durează un tratament?

Durata variază în funcție de situație. Cazurile foarte ușoare pot fi îndreptate în câteva luni, dar se poate ajunge și la tratamente de 4 ani. Marea majoritate va avea nevoie de 1-2 ani de tratament.

După finalizarea tratamentului se mai poartă o perioadă un aparat de retenție care previne revenirea dinților la forma inițială și ajută la consolidarea tratamentului.

3. Are succes tratamentul la adulți?

Da, deși e mai comun să-l vedem la copii și adolescenți, tratamentul ortodontic poate fi realizat la orice vârstă, chiar și după 30 sau 40 de ani.

4. Cât este de dureros tratamentul?

Tratamentul ortodontic nu e dureros. După aplicarea aparatului și după ajustările periodice va exista probabil o senzație de tensiune în dinți. Aceasta trece de obicei după câteva zile. Intensitatea ei variază de la persoană la persoană, însă dispare la administrarea unui antiinflamator.

5. Cât de des va trebui să mă prezint la control?

Din nou, răspunsul poate varia de la persoană la persoană. În general, se recomandă un control o dată pe lună, moment în care aparatul va fi ajustat la nevoie.

6. Va trebui să evit unele alimente?

Din păcate da, e posibil să fie nevoie să eviți anumite alimente precum cele foarte tari sau cele lipicioase. Depinde însă de tipul de aparat pe care îl ai. Medicul stomatolog îți va oferi o listă cu toate alimentele care trebuie evitate.

Deși puțin incomod la început, tratamentele oferite de ortodonție au nenumărate beneficii. Nu e dureros și nu îți va strica dinții. În schimb, îți va îmbunătăți sănătatea orală, va reduce riscul pierderii timpurii a dinților și poate fi făcut la orice vârstă.Lasă un răspuns

Site creat de