Social & Cultura, Important

60 de copii din Dăroaia (Roșia Montană) și-au imaginat cum ar arăta viața lor dacă ar avea acces la apă

Dăroaia

Aproximativ 60 de copii din comunitatea Dăroaia (comuna Roșia Montană) și-au imaginat cum ar arăta viața lor dacă ar avea acces la apă. Copiii au desenat sâmbătă, 23 aprilie, împreună cu părinții lor despre importanța apei în viața noastră de zi cu zi, dar și a naturii. Activitatea a fost organizată de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile care, pe parcursul ultimului an, împreună cu tineri jurnaliști comunitari din Cluj-Napoca, a desfășurat activități de documentare jurnalistică în Dăroaia și în RoșiaMontană, interacționând cu oamenii din cele două comunități rurale și identificând problemele și cazurile de injustiție socială cu care aceștia se confruntă.

500 de persoane, adulți și copii, au acces la o singură sursă de apă în Dăroaia – o singură cișmea, în timp ce containerul prevăzut cu 2 cabine de duș și 2 grupuri sanitare zace închis de câțiva ani, fiind inaugurat de autoritățile locale în 2012 și închis în aceeași zi.  Unitatea mobilă este amplasată la podul care face trecerea spre comunitatea așezată de-a lungul drumului mocăniței.

Înainte să începem activitatea le-am spus copiilor să se întoarcă acasă și să numere câți pași fac până la cișmea. Claudiu a numărat 220, Andrei 202, Cătălin 175, Alina 106. Mulți dintre acești copii nu cunosc conceptul de duș, pentru că nu au avut niciodată posibilitatea de a folosi unul. Cu toate acestea, copiii merg la grădiniță sau la școală, unde normele sociale le impun să ajungă curați și îngrijiți, chiar dacă ei nu au acasă apă să se spele sau mămicile lor le spală hainele la robinetul de pe pod.Accesul la apă ar însemna pentru acești copii mai mult timp pentru teme și pentru joacă.În activitatea noastră au participat atât copii de vârstă preșcolară, cât și copii care merg la școală. Mămicile i-au lăsat pe cei mici să se joace, chiar dacă pentru ele nu va fi ușor acum să le spele micuților hainele pictate de acuarelă și carioci.” a declarat Andra Camelia Cordoș, Președinte Go Free.

Credem că toți copiii ar trebui să aibă acces egal la apă, este un drept de care copiii din Dăroaia sunt privați în acest moment. Prin activitatea desfășurată ne dorim să atragem atenția asupra problemei accesului la apă, cu care se confruntă comunitatea din Dăroaia și cerem autorităților să ia măsuri pentru rezolvarea ei. O soluție ar putea fi reprezentată de punerea în funcțiune a unității mobile cu dușuri. Avem exemple și din alte comunități de romi, cum este cea evacuată din Strada Costei (în Pata Rât, Cluj-Napoca) în care comunitatea se organizează și își gestionează singură grupurile sanitare.

Comunitatea din Dăroaia este formată din 570 de locuitori, locuințele fiind concentrate de-o parte și de alta a drumului Mocăniței, care este și singura cale de acces în comunitate. Datorită faptului că ocazional pe aici trece Mocănița care face legătura dintre Abrud și Câmpeni, accesul autovehiculelor în comunitate este interzis.  Copiii merg  la grădinița și școala cu clasele I-IV din Gura Roșiei și la școala cu clasele V-VIII din Cărpiniș, nivelul de educației al tinerilor fiind în creștere în ultimii ani. Mai multe informații despre comunitate sunt disponibile în Harta Comunităților StReEt, iar  fotografii din cadrul activității pe pagina de Facebook Go Free.

Acțiunea a fost organizată în cadrul proiectului “Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt”, finanțat prin Fondul ONG în România în care 20 de tineri învață să folosească jurnalismul comunitar ca metodă de implicare activă, identificând, documentând și redând – în spiritul solidarității sociale și combaterii discursului instigator la ură – realitățile populației din mediul rural afectate de inegalități sociale, nedreptăți sociale sau excluziune, cât și exemple pozitive identificate în comunitățile multietnice din județele Cluj, Alba, Sălaj și Mureș.

Munca tinerilor jurnaliști comunitari se va reflecta prin materiale jurnalistice realizate în urma documentărilor pe teren, prin care se vor aduce în atenția publicului larg situațiile de injustiție cu care se confruntă oamenii din „comunitățile StReEt”, cât și a autorităților locale care pot interveni la nivel local/județean/regional pentru a produce o schimbare în aceste comunități.

StReEt este un proiect implementat de Asociația Go Free împreună cu partenerii Asociația Studenților Romi „Romano Suno”, RomâniaPozitivă și BuzzNews, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.Lasă un răspuns

Site creat de