Social & Cultura

7 criterii ca să alegi anvelopele potrivite pentru mașina ta

7 criterii ca să alegi anvelopele potrivite pentru mașina ta

Anvelopele se uzează și se învechesc pentru că au în componență cauciuc, un material natural care îmbătrânește. În plus, pe lângă depășirea duratei de viață, stabilită de majoritatea producătorilor la 10 ani, pneurile se pot deteriora din foarte multe cauze. De exemplu, condițiile de drum, factorii meteo sau obiceiurile de condus duc la necesitatea înlocuirii cauciucurilor. La prima vedere, poate părea o misiune ușoară să achiziționezi anvelope noi, însă nu este deloc așa fiindcă produsele disponibile pe piață se aseamănă foarte mult între ele. Atenție, însă! Anvelopele uzate și modelele nepotrivite pot avea consecințe catastrofale, de aceea este indicat să iei în considerare câteva aspecte când vrei să alegi cauciucuri noi. Iată câteva criterii esențiale:

  1. Tipul vehiculului

Tipul de anvelope variază în funcție de vehiculul pe care acestea sunt montate. Astfel, cauciucurile pentru autoturisme sunt diferite de cele pentru vehiculele SUV, off-road sau 4×4, furgonete, rulote, camioane sau autobuze. Anvelopele sunt concepute pentru a asigura completarea caracteristicilor fiecărui tip de vehicul în parte, contribuind astfel la un echilibru perfect între siguranță și longevitate. Totodată, cauciucurile pot avea și marcaj de echipare originală OE. Producătorii de mașini le aleg pentru a acoperi nevoile unui segment cât mai mare de șoferi, însă trebuie să știi că și anvelopele aftermarket pot fi o alegere potrivită pentru autoturismul tău.

  1. Condițiile meteorologice

Cauciucurile trebuie alese în funcție de sezon. În perioada caldă a anului, trebuie să folosești anvelope de vară care să garanteze un nivel de aderență ridicat pe drumurile ude și uscate. Iarna, când temperaturile înregistrează valori sub 7 grade Celsius sunt necesare anvelope de sezon, perfecte pentru drumurile umede, reci și alunecoase. Există și varianta cauciucurilor all season, concepute pentru toate anotimpurile, însă trebuie să ai în vedere faptul că ele nu-ți oferă performanțe optime în orice condiții.

  1. Stilul de condus

Fiecare șofer are propriul stil de a conduce. Acesta este unul dintre factorii pe care trebuie să-i iei în considerare la alegerea anvelopelor. De pildă, dacă obișnuiești să circuli cu o viteză moderată, optează pentru cauciucuri cu rezistență redusă la rulare, iar dacă pui accent pe confort alege pneuri cu o bună absorbție a șocurilor. În cazul unui stil de condus sportiv, sunt indicate anvelopele cu o manevrabilitate mare, iar dacă vrei să te bucuri de plăcerea șofatului, îndreaptă-te spre pneurile care au un nivel redus de zgomot.

  1. Marcajul anvelopelor

Ca să te asiguri că noile cauciucuri se potrivesc autovehiculului tău, citește cu atenție indicatorii de pe anvelopele vechi. Pe flancurile unuia dintre ele vei observa o mulțime de informații utile. Astfel, poți identifica detalii referitoare la dimensiuni, respectiv lățimea benzii de rulare, înălțime și diametrul jantei, indicele de sarcină, indicele de viteză, presiunea maximă admisă, țara de fabricație, producătorul, data fabricației, tipul pneului și indicatorii de uzură.

  1. Eticheta energetică

Mulți conducători auto nu iau în considerare eticheta anvelopelor. Totuși, aceasta oferă informații prețioase despre aderența pe teren umed oferită de cauciucurile respective, economia de combustibil și valoarea zgomotului exterior la rulare.

  1. Cerințe legale

Dacă te gândești să cumperi anvelope second hand sau reșapate, ia în calcul și faptul că în majoritatea țărilor europene există cerințe referitoare la adâncimea minimă a benzii de rulare. În cazul autoturismelor, aceasta este de 1.6 mm și reprezintă un indicator de uzură pentru consumator.

  1. Modelul benzii de rulare

Desenul protectorului, adică acea parte a pneului care intră în contact direct cu suprafața carosabilă, nu ține doar de design, ci și de aderență. În plus, protejează interiorul cauciucului de deteriorări. Modelul benzii de rulare este important pentru felul în care se comportă anvelopele pe drum. În acest sens, poți alege cauciucuri simetrice non-direcționale, simetrice direcționale, non-direcționale asimetrice sau direcționale asimetrice, fiecare cu propriile sale caracteristici. Simetria este responsabilă pentru felul în care sunt poziționate canelurile de pe partea stângă și dreaptă a benzii de rulare.

Când vrei să achiziționezi anvelope noi este de preferat să le înlocuiești pe toate patru simultan sau măcar câte două odată. Obligatoriu, asigură-te că se potrivesc mașinii tale și că știi toate detaliile specifice înainte de a cumpăra un anumit model. Statisticile cu privire la accidentele provocate de anvelopele uzate sau cele necorespunzătoare sunt îngrijorătoare, așa că acordă importanță acestor componente ale mașinii tale.Lasă un răspuns

Site creat de