Sport

7 curiozități din NBA pe care probabil nu le știai

7 curiozități din NBA pe care probabil nu le știai

NBA este cel mai puternic campionat de baschet din lume, spectacolul sportiv fiind dublat de un show mediatic cum numai la americani se poate vedea. Scorurile din National Basketball Association sunt primele afișate pe site-urile de rezultate baschet, confirmându-se, astfel, popularitatea de care se bucură această competiție și în rândul românilor.

Istoria NBA-ului este cel puțin la fel de fascinantă ca și prezentul, fiind presărată cu povești mai puțin știute despre jucători de legendă. Iată 7 curiozități legate de cea mai urmărită ligă de baschet.

Shaquille O’Neal a reușit doar o aruncare de trei puncte

Unul dintre cei mai buni jucători NBA din toate timpurile, uriașul la propriu și la figurat Shaquille O’Neal a ieșit de patru ori campion NBA și a jucat de 15 ori în NBA All-Star Game. A dominat la fiecare capitol al jocului … cu o singură excepție. „Shaq” a avut 22 de tentative de a marca de la 3 puncte în întreaga sa carieră și reușit numai un singur coș de la distanță. Aproape incredibil! În rest, a trecut mingea prin inel de 11.195 de ori.

Primul contract al lui Kobe Bryant a fost semnat de părinți

Kobe Bryant a fost a 13-a alegere din draftul NBA din 1996. El a fost selectat de Charlotte Hornets, apoi a fost folosit ca monedă de schimb într-o tranzacție cu Los Angeles Lakers. Atunci când a fost recrutat, Kobe nu avea 18 ani, astfel că părinții săi au trebuit să semneze contractul de profesionist NBA în locul sportivului.

Hakeem Olajuwon

Hakeem Olajuwon a fost provocat la un „unu contra unu”

În 1995, Shaquille O’Neal avea 22 de ani și era liderul lui Orlando Magic. Practic, el a dus echipa în finală în acel sezon. Ce a urmat nu a fost foarte plăcut, pentru că în meciurile cu trofeul pe masă el s-a lovit de Hakeem Olajuwon, care l-a depășit la toate capitolele. Hakeem a marcat mai mult de 30 de puncte în fiecare joc, ceea ce a fost foarte frustrant pentru Shaq. Acesta a fost atât de supărat pe Hakeem, încât i-a trimis o scrisoare în care l-a provocat la un, provocându-l pentru un „unu contra unu”. Miza: 1.000.000 de dolari.

Cel mai scund jucător și cel mai înalt jucător din istoria NBA au evoluat în aceeași echipă

Muggsy Bogues (1.61 m.) este cel mai scund baschetbalist care a jucat în NBA. Muggsy a fost un atlet uimitor și a fost renumit pentru felul în care le „fura” mingea adversarilor. Era atât de mic în comparație cu ceilalți, încât într-unul dintre meciuri chiar a trecut prin picioarele unui jucător. La polul opus s-a aflat Manute Bol (2.34 m.), care este cel mai înalt sportiv care a jucat până acum în campionatul de baschet american. Era uimitor cum bloca aruncările adverse. În sezonul 1987-1988, Bogues și Bol au jucat pentru aceeași echipă, Washington Bullets.

60% dintre jucătorii NBA rămân fără bani după 5 ani de la retragere

Cum poate cineva care câștigă milioane de dolari să le „toace” în numai câțiva ani? Aceasta este o întrebare cu un răspuns destul de simplu: un jucător care câștigă milioane în timpul carierei sale are și un stil de viață luxos. Cheltuiește toți banii pe mașini, pantofi, haine, case și alte mofturi. După retragere, sursa de venit dispare, dar nu și obiceiurile. Jucătorii trebuie să înțeleagă că importanța banilor și trebuie să fie inteligenți din punct de vedere financiar. LeBron James a angajat oameni care să se ocupe de finanțele sale.

Michael Jordan
UNDATED: Chicago Bulls’ forward Michael Jordan #23 dunks as the crowd takes photos during a game against the Portland Trail Blazers circa 1984-1998. (Photo by Focus on Sport via Getty Images)

Michael Jordan a plătit amendă pentru încălțăminte

Brandul „Air Jordan” s-a născut în 1985 și încă este pe val, vânzările crescând de la an la an. Totuși, începutul nu a fost atât de ușor. În acea perioadă, adidașii erau în mare parte albi, iar jucătorilor li s-a spus să poarte pantofi care să se potrivească cu maiourile, șorturile și încălțămintea coechipierilor. Primele ghete ale lui Jordan au venit în combinații de negru și roșu. Ele nu au fost pe placul fostului comisar David Stern, care l-a amendat pe Michael Jordan cu 5.000 de dolari pentru fiecare joc le-a folosit. Lui Jordan nu i-a păsat, pentru că amenzile au fost plătite de producătorul de echipament sportiv.

Paul Pierce a fost înjunghiat de 11 ori, dar a jucat în continuare

Pe 25 septembrie 2000, Paul Pierce a încercat să oprească o luptă care a avut loc în club și a fost înjunghiat de 11 ori, în față, gât și spate. Fostul său coechipier Tony Battie l-a dus de urgență la spital și i-a salvat viața. Deși a fost operat la plămâni, Pierce mergea pe picioarele lui trei zile mai târziu. Și mai remarcabil a fost că a jucat 82 de jocuri în sezonul 2001-2002 și a fost singurul jucător de la Boston Celtics care a început toate cele 82 de jocuri în acel sezon.Lasă un răspuns

Site creat de