Social & Cultura, Important

800 de oameni au participat la marşul comunităţii LGBTQ+ de la Cluj-Napoca (VIDEO/FOTO)

Comunitatea LGBT a anunţat un nou marş în Cluj-Napoca

Prima ediție a festivalului comunitar clujean Cluj Pride s-a încheiat astăzi, 1 iulie, cu marşul #spunedrept. Potrivit organizatorilor, aproximativ 800 de oameni au luat parte la eveniment şi nu a fost înregistrat niciun incident.

Evenimentul a fost organizat de către activiștii LGBTQ+ din Cluj-Napoca împreună cu Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și GO FREE – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, în parteneriat cu clubul Delirio și alte organizații ale societății civile de la nivel local și național.

Cluj Pride este un festival care se adresează atât persoanelor LGBTQ+, susținătorilor acestora, cât și persoanelor care doresc să afle mai multe despre statutul persoanelor LGBTQ+ în România. Inițiativa, care cuprinde proiecții de film, dezbateri, ateliere, activități de comunitate, petreceri, expoziții foto, și-a propus să aducă împreună diferite comunități din Cluj-Napoca, promovând dialogul și respectul reciproc între toți cetățenii care conviețuiesc în oraș.

Festivalul Cluj Pride s-a incheiat pe 1 iulie cu Marșul #spunedrept, unde comunitatea LGBTQ+ și susținătorii ei au protestat pașnic pentru recunoașterea drepturilor comunității LGBTQ+ din România și revendicarea spațiului public prin dialog și solidaritate.

Marșul a pornit la ora 10, de la Podul Garibaldi (zona Sala Polivalentă) și a durat 2 ore. Participanții au purtat tricouri albe cu mesajul campaniei și pancarte în formă de “speech bubble” cu mesaje care invită la solidaritate și care prezintă drepturile ce lipsesc încă persoanelor LGBTQ+.

Campania #spunedrept și marșul cu același nume reprezintă un pas înainte în recunoașterea drepturilor comunității LGBTQ+ din Cluj-Napoca, cât și o dovadă a faptului că existăm și că putem găsi împreună o cale de comunicare fără ură, fără injurii și fără violență. Pe pagina de Facebook spunedrept au fost publicate o serie de video-uri de susținere a comunității LGBTQ+ în care membri ai comunității academice, parlamentari, activiști, membri ai societății civile, persoane din comunitatea LGBTQ+ au transmis mesaje de solidaritate și invitații la respect reciproc pentru toți membrii societății românești. Această susținere publică pe care noi am primit-o de la toți acești oameni sperăm să fie percepută și de către alte persoane ca un gest de curaj, de a se solidariza cu membrii comunității LGBTQ+ din România”. a declarat Lucian Dunăreanu, activist și organizator Cluj Pride).

Spațiul public este al tuturor, iar drepturile comunității LGBTQ+ trebuie respectate dincolo de orice preferințe individuale, acesta este unul dintre mesajele pe care ne-am dorit să le transmitem în comunitatea clujeană. Trebuie să încetăm să mai acceptăm ca viața personală a membrilor comunității LGBTQ+ să fie dezbătută public, și să începem să discutăm despre lucrurile cu adevărat importante, despre drepturile acestor oameni, despre măsuri de protecție împotriva amenințărilor și violențelor de orice fel, despre hărțuirea din școli și discriminarea la care sunt supuși tinerii LGBTQ+, despre discursul urii promovat de tot mai multe grupuri și persoane publice și despre efectele lui pe termen lung etc. O societate responsabilă se construiește pe respect reciproc și dialog responsabil”. a transmis Andra Camelia Cordoș, Președinte Go Free și membru al Comitetului Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech în România).

“Prin festivalul comunitar Cluj Pride dorim să aducem împreună diferitele comunități din Cluj, fie ele minoritare sau majoritare, și să creăm punți de legătură și solidaritate împotriva urii și intoleranței. Totodată, ne propunem să deschidem un dialog despre carențele și obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTQ+ din România, să identificăm posibile soluții, făcând în tot acest timp un exercițiu de empatie colectivă. În opinia mea, prin organizarea Cluj Pride, ne alăturăm galeriei selecte de orașe deschise, multiculturale și tolerante, iar pe mine acest lucru mă face să mă simt mândră că sunt clujeancă.” a declarat Alexandra Columban, Membru asociat Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO.

Festivalul este organizat de activiștii LGBTQ+ din Cluj-Napoca împreună cu Asociația GO FREE – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Centrul de Acţiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO și Club Delirio.


foto/video: Mihaela Handria3 Comments

  1. Cineva spunea: cel care recurge primul la violenta pierde.. Se pare ca cei care au recurs primii la violenta prin Oana Mardare, au fost cei din tabara pride..

Lasă un răspuns

Site creat de