Uncategorized

A treia zi de proteste antisistem la Cluj: „Toate partidele, aceeasi mizerie!”

protest la cluj-napoca

ACTUALIZARE: Manifestantii au plecat scandand din Piata Unirii: „Daca va pasa, iesiti din casa!”. Acestia se deplaseaza pe Bulevardul Eroilor si vor ajunge in fata Prefecturii Cluj, unde se vor opri pentru cateva minute, la fel ca si in serile trecute.

Aproximativ 1000 de persoane s-au strans, in aceasta seara, in Piata Unirii in ziua a treia de proteste la Cluj. „Nepăsarea Ucide | Cluj-Napoca” este evenimentul creat pe Facebook la care au anuntat ca participa peste 5000 de clujeni. Deocamdata, in Piata Unirii in jur de 1000 de clujeni scandeaza impotriva clasei politice corupte.

Daca in primele doua zile de protest manifestantii au marsaluit prin oras, exista posibilitatea ca astazi acestia sa ramana in Piata Unirii pe toata durata manifestarii.

„Cine nu sare, nu vrea schimbare!”,”Vrem dreptate, nu imunitate!”, „Romania nu uita Clujul e de partea ta!”, „Uniti salvam toata Romania!” „Vrem spitale, nu catedrale!”, „Romania trezeste-te!”, „Toate partidele, aceeasi mizerie!” si „Daca va pasa, iesiti din casa!” sunt doar cateva scandari care se aud acum in centrul Clujului.

Revenim cu detalii!

**

O tragedie s-a produs din cauza indolenței, iresponsabilității și corupției. Nu e nici prima, nici ultima oară când nepăsarea și abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristețea și revolta nu ne mai lasă să închidem ochii.

În momentele de groaznică durere, o parte dintre voi au răspuns prin solidaritate. Celor care au ajutat victimele tragediei vineri seară, celor care muncesc zi și noapte să salveze vieți și să aline suferința, celor care au donat sânge sau lucruri și servicii, celor care au informat cu obiectivitate, lor le datorăm recunoștință, ei ne redau încrederea. Gândurile noastre merg în continuare către victime, familiile și apropiații acestora. Să îi ajutăm cum putem chiar dacă ajutorul nu va repara răul făcut. Societatea noastră are o șansă dacă nu vom uita solidaritatea și compasiunea și le vom practica de fiecare dată când avem ocazia.

Celor care și-au neglijat responsabilitățile legale, instituționale și morale, lor trebuie să le cerem socoteală! Altfel vor avea ei grijă să ne întoarcă la tăcere.

Ieșim în stradă și nu renunțăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toți cei care vor veni la protest. Ce vrem?

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone” şi a Vicepremierului Gabriel Oprea! Vrem demisia Ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență!

3. Vrem ca toți cei care au participat la operațiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie amenințați!

4. Vrem revizuirea de urgență a planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și pentru cutremure, care în București ar putea produce zeci de mii de victime! Activitățile comerciale în clădiri neconsolidate și care prezintă risc de prăbușire trebuie interzise!

5. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din țară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgență pentru a se asigura că dețin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- și termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!

6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!

7. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat și instruit, atât medicii cât și auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătății pentru amânarea dării în folosință a Unității Moderne pentru Arși de la Spitalul Floreasca!

8. Vrem echipament modern pentru pompieri și pentru toți cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condițiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.

9. Vrem introducerea în programa școlară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucție de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații), educație rutieră şi de prevenire a incendiilor!

10. Vrem simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea spațiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarități și neconcordanțe. Responsabilitățile trebuie să fie clare, la fel și sancțiunile.

Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă!Lasă un răspuns

Site creat de