IT, Important

Academia Minților Creative vine la Cluj

Academia Minților Creative vine la Cluj

Antreprenorul la început de drum întâmpină numeroase piedici – lipsa capitalului, birocrație, probleme cu privire la parteneri și furnizori.

Cu toate acestea, poate cea mai comună (și ignorată) problemă a antreprenorului novice este insuficiența cunoștințelor antreprenoriale.

Ce trebuie să știi ca să poți pune pe picioare sau duce la următorul nivel o afacere? De unde începi și mai ales, cum duci ceva la bun sfârșit? Cum atragi clienți și cum gestionezi fluxul financiar?

La toate aceste întrebări (și multe altele) poți găsi răspunsul la Academia Minților Creative, un program gratuit de educație financiară și antreprenorială desfășurat de UniCredit Bank și Zain Cluj, în care antreprenorii creativi aflați la început de drum primesc sfaturi și know-how de la numeroși mentori, pe diverse aspecte esențiale ale afacerii lor.

Pentru a afla răspunsurile pe care le cauți, înscrie-te la prima ediție a Academiei din Cluj-Napoca, între 25-26 octombrie la Cluj HUB. Atenție! Locurile sunt limitate.

Iar ca să-ți faci o idee mai bună despre ce vei învăța la Academie, doi dintre mentorii acesteia – Silvia Pop (Cum faci un plan de afaceri) și Iancu Guda (Eșecul în business) ți-au pregătit 5 sfaturi esențiale pentru antreprenoriat.

1.      Cunoaște-ți business-ul

Nimeni nu va crede în tine dacă tu nu o faci. Silvia Pop, mentor al cursului „Cum faci un plan de afaceri?” explică: “Pentru a atrage investitori sau a face alți oameni să creadă în afacerea ta, trebuie să fii pregătit să răspunzi la orice întrebare cu privire la ea.

Numai demonstrând o foarte bună cunoaștere vei putea face oamenii să aibă încredere în tine și produsul sau serviciul tău. Asta înseamnă să îți știi audiența, competiția, punctele tari și punctele slabe, nevoile și cel mai important – unde vrei să ajungi.

Iar cel mai bun mod pentru a afla aceste lucruri este să urmezi următorul sfat din lista noastră.

2.      Fă un plan de afaceri

Pentru a putea ajunge în punctul în care își cunoaște afacerea pe toate părțile, antreprenorul trebuie să pună, cu pixul pe foaie, planul său de business. Șă știe și să înțeleagă cum funcționează fiecare aspect al afacerii și să poată răspunde la orice întrebare legată de aceasta”, completează Silvia Pop

Orice întâlnire cu potențiali investitori – privați sau publici – va necesita un plan de afaceri bine pus la punct. Iar succesul afacerii tale se va baza pe respectarea unor pași pre-stabiliți. Gândește-te unde vrei să ajungi, cum vrei să ajungi acolo și ce îți trebuie pe parcursul călătoriei. Și orice s-ar întâmpla, ia în considerare al treilea sfat, pentru că s-ar putea să îți salveze afacerea.

3.      Fii perseverent

Ușor de zis, dar greu de făcut. În viața de antreprenor te vei lovi de multe obstacole, mai ales la început de drum. Rezultatele se lasă adesea așteptate și s-ar putea să te confrunți cu multe momente în care vrei să renunți. Silvia Pop explică: “perseverența înseamnă să nu uiți de regula numerelor mari – cu cât mai mulți clienți te văd, cu atât sunt șanse mai mari să vinzi. După 100 de <<nu>> va veni și un <<da>>”.

Învață să îți folosești timpul într-un mod constructiv și nu îl irosi cu regrete după un refuz, ci investește-l în căutarea sutei de posibili clienți. Ia în considerare faptul că mereu există o a doua opțiune, un alt mod de a face lucrurile și fii pregătit să îți folosești energia pentru a găsi această opțiune.

4.      Gestionează-ți cu atenție banii

Din categoria greșelilor făcute din lipsă de experiență, proasta gestionare a numerarului este printre cele mai frecvente. Iancu Guda, specialist în afaceri și eșecul lor explică: “Antreprenorii aflați la prima afacere nu au o gestiune structurată a propriului flux de numerar. Acesta nu presupune doar evidența încăsărilor și plăților ci și previziuni în ceea ce privește fluxul de numerar viitor și luarea în considerare a unor condiții adverse care ar putea să îi întârzie financiar”.

Majorarea salariului minim pe economie, neîncasarea creanțelor la timp, costuri ridicate de furnizori și marketing, fluctuația dobânzilor la bancă sunt doar câteva dintre probleme care au potențialul de a-ți provoca probleme financiare.

Adoptă o viziune 360 asupra stării financiare a afacerii tale sau angajează pe cineva care poate face acest lucru. Și ca să nu repreți greșelile financiare ale altor antreprenori, urmează ultimul nostru sfat.

5.      Inspiră-te din alte exemple de bună practică!

Unul dintre cele mai bune moduri prin care te poți asigura că nu vei repeta greșelile altora este să înveți din ele. Iancu Guda încurajează antreprenorii la început de drum să se inspire din parcursul altor companii românești de tip start-up care au ajuns la un nivel relevant de activitate.

Companiile românești de tip start-up care au atins pragul psihologic de un milion de euro, după un timp rezonabil de activitate (aproximativ 5 ani) au demonstrat că au un model de business sustenabil”.

Ele pot reprezenta o sursă importantă de inspirație. De asemenea, un antreprenor poate învăța și din eșecurile altora. Cercetează piața și competiția, află ce au făcut corect sau greșit competitorii tăi și nu vei fi în pericol să le repeți greșelile.

Pentru mai mult sfaturi și lecții de business participă la Academia Minților Creative din Cluj-Napoca. Aceasta se va desfășura între 25-26 octombrie, la Cluj HUB iar locurile sunt limitate. Înscrie-te acum!



Lasă un răspuns

Site creat de