Din Oras

Activităţi la Cluj cu ocazia Zilei Internaţionale Alzheimer

alzheimer

Consiliul Judeţean Cluj prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C. Cluj) organizează în săptămâna 14-21 septembrie 2015, sub egida “Ziua Internaţională Alzheimer”, o serie de activităţi menite să sensibilizeze comunitatea clujeană şi instituţiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer.

Activităţile, desfăşurate în cadrul campaniei Aminteşte-ţi de mine!, au loc în perioada 14.09.2015-21.09.2015, între orele 13.00 – 16.00, în diferite locaţii din municipiul Cluj-Napoca, precum Piaţa Muzeului şi Parcul Central. Astfel, specialiştii din cadrul instituţiei oferă publicului larg informaţii cu privire la această problematică şi distribuie materiale informative (pliante, broşuri).

În data de 21 Septembrie 2015 – Ziua Internaţională Alzheimer, între orele 9.00 – 12.00, pe Str. Einstein nr. 14, la sediul Centrului Comunitar Judeţean – Complex de Servicii Sociale pentru Copii şi Adulţi, se va organiza şi o campanie gratuită de testare a memoriei, campanie ce are ca scop oferirea de informaţii cu privire la manifestările demenţei în cadrul bolii Alzheimer precum şi accentuarea importanţei intervenţiei precoce, încă de la apariţia primelor simptome.

Anul acesta DGASPC Cluj a iniţiat şi proiectul “Cafeneaua Alzheimer”, în cadrul căruia se vor desfăşura activităţi la Cafeneaua Karolina Pub, pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 9. Astfel, în intervalul orar 9.00– 11.00 vor avea loc grupuri de discuţii pe problematica Alzheimer, între persoane adulte cu vârstă peste 50 de ani şi psihologi din cadrul Centrului Comunitar Judeţean Cluj.

Tot în data de 21 septembrie, între orele 11.30-16.00, la sediul Centrului Comunitar Judeţean Cluj se va desfăşura Conferinţa “Boala Alzheimer”, conferinţă la care vor participa specialişti care au domeniu de interes Boala Alzheimer.

Data de 21 septembrie – Ziua Mondială Alzheimer, ne reaminteşte prin asociaţiile Alzheimer din întreaga lume şi instituţiile cu atribuţii în domeniu, de cei care suferă de demenţă de tip Alzheimer sau alte forme de demenţă. Tema pentru Ziua Mondială Alzheimer 2015 este “Aminteşte-ţi de mine!”.

Ziua Mondială Alzheimer este o zi în care organizaţiile care se ocupă de problematica Alzheimer din întreaga lume îşi concentrează eforturile asupra creşterii gradului de conştientizare cu privire la demenţa în boală Alzheimer. Demenţa de tip Alzheimer se caracterizează prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive care includ: deteriorarea memoriei, tulburări de limbaj, deteriorarea capacităţii de a desfăşura activităţi motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaşte obiectele, dificultăţi în planificare şi organizare.

Este vital ca populaţia să conştientizeze ce este demenţa de tip Alzheimer şi cum se manifestă. Este important ca populaţia să cunoască simptomatologia şi să înţeleagă că demenţa în boală Alzheimer este diferită de procesul normal de îmbătrânire, să poată face diferenţa între cele două şi să ştie unde să se adreseze atunci când suspectează că există anumite probleme.Lasă un răspuns

Site creat de