Social & Cultura

Adori ciocolata, dar ești atentă la sănătate? Iată de ce este mai bine să o pregătești acasă

ciocolata de casa

De câte ori nu ne-am simțit atrași irezistibil de rafturile din supermarket, pline de toate tipurile de ciocolată? Arome îmbietoare, combinații exotice și ambalaje colorate, toată ciocolata comercială pare că a descoperit secretul vânzărilor rapide.

Privind în detaliu, dincolo de strălucirea ambalajelor și creativitatea campaniilor publicitare, ce știm cu adevărat despre ciocolata pe care o consumăm? Este realmente sănătoasă sau reprezintă doar o iluzie care, pe termen lung, ar putea avea consecințe pentru sănătatea noastră?

Conceptul de ”mâncare sănătoasă” nu se rezumă la a fi o simplă tendință, ci s-a transformat într-o necesitate. Ne dorim să avem controlul asupra a ceea ce mâncăm, să știm proveniența ingredientelor și să evităm, pe cât posibil, aditivii alimentari și potențiatorii de arome. Totuși, când vine vorba de ciocolată, am ajuns să acceptăm ideea că acest deliciu trebuie să vină la pachet cu zaharuri și grăsimi nesănătoase, conservanți și aditivi.

Dar știi că te poți bucura de o ciocolată rafinată, delicioasă și gustoasă, fără să simți vreo remușcare? O poți face chiar la tine acasă! Cu siguranță, gândul de a face ciocolată în propria bucătărie poate părea intimidant. Dar nu te lăsa pradă emoțiilor negative!

De ce este o idee mai bună să pregătești ciocolată de casă?

Ai control total asupra ingredientelor

Unul dintre cele mai mari avantaje ale ciocolatei de casă este controlul total asupra ingredientelor. Ciocolata comercială este plină de zaharuri rafinate, care contribuie la diverse probleme de sănătate, precum obezitatea și diabetul. Când faci ciocolată acasă ai posibilitatea să folosești îndulcitori naturali sau mierea, siropul de agave sau chiar stevia.

Tu alegi aromele dorite

Practic, acasă ai libertatea să adaugi orice arome îți trezesc papilele gustative, fără a compromite calitatea sau sănătatea. Spre deosebire de ciocolata comercială, unde aromele sunt derivate din substanțe chimice sau aditivi, atunci când faci ciocolată acasă ai controlul absolut asupra surselor de aromă.

Uleiurile esențiale și extractele naturale pot transforma o bucată obișnuită de ciocolată într-o experiență gourmet. Vrei o notă de portocală? Adaugă câteva picături de ulei esențial de portocală. Adori aromele picante? Ce-ar fi un strop de extract de ardei iute sau chiar de ghimbir? Sau poate un pic de gust alcoolic, cu ajutorul unei mici cantități de coniac Remy Martin de pe finebar.ro?

În plus, fructele uscate (căpșunile sau murele) pot oferi ciocolatei atât textură, cât și arome noi și interesante. Scorțișoara, nucșoara sau cardamomul pot da ciocolatei o notă exotică;  lavanda sau rozmarinul pot adăuga un element floral și surprinzător.

Poți alege calitatea boabelor de cacao

Calitatea boabelor de cacao are un impact semnificativ asupra beneficiilor nutriționale ale ciocolatei. O cacao de calitate superioară conține mai mulți antioxidanți și minerale benefice. Pe de altă parte, multe tipuri de ciocolată comercială folosesc cacao care a fost procesată, deci și nutrienții benefici sunt mai puțini.

Posibilități nelimitate de personalizare

Una dintre cele mai mari plăceri ale preparării ciocolatei acasă este, fără îndoială, libertatea de a experimenta. În comparație cu opțiunile limitate oferite de ciocolata comercială, făcând-o acasă îți lași imaginația să zboare.

Cum termenul „super-aliment” a devenit din ce în ce mai popular, adăugarea acestora în ciocolata de casă poate transforma un deliciu într-un aliment foarte nutritiv. De exemplu, semințele de chia oferă un plus de fibre, antioxidanți și acizi grași omega-3. Migdalele sau semințele de cânepă oferă proteine de înaltă calitate și grăsimi sănătoase.

Fiecare are o preferință când vine vorba de textura și aroma ciocolatei. Unii iubesc ciocolata cu un conținut ridicat de cacao, în timp ce alții preferă ceva mai dulce și mai cremos, poate și cu o notă de coniac de calitate. Făcând ciocolata acasă poți ajusta nivelurile de dulceață, amăreală și textură în funcție de ce îți place. Posibilitățile sunt nelimitate.

Pentru persoanele cu anumite restricții alimentare, cum ar fi intoleranțe la lactoză sau alergii la nuci, ciocolată de casă este soluția salvatoare. De asemenea, pentru cei care urmează diete speciale, cum ar fi keto sau vegană, prepararea ciocolatei acasă permite adaptarea rețetelor pentru a se potrivi cu aceste nevoi specifice.

Image by prostooleh on FreepikLasă un răspuns

Site creat de