Uncategorized

Afacerea clujencei Anca Boldor care a împletit tradiţia cu modernul

10876652 919359561421198 141961709 o

În vremurile în care tinerii fug de viaţa la sat şi îşi văd viitorul doar în oraşele mari ale ţării sau chiar peste hotare, mai există şi persoane care îşi îndreaptă inima spre tradiţii şi spre bătrânii noştri.  Clujeanca Anca Boldor a cunoscut, ca mai toţi studenţii, viaţa la oraş, însă se numără printre puţinii tineri care au lăsat oraşul pentru viaţa la sat. Şi nu oricum! Frumoasa tânără din Căşeiu este angajata de un an la Centrul de Informare Turistică, în cadrul căruia se străduieşte din răsputeri să menţină tradiţiile vii şi să aducă zâmbete pe buzele celor din comună. Iar asta e o muncă grea; însă reuşeşte să îi bucure pe bătrânii satului umblând, mai-mereu, îmbrăcată cu hainele de sărbătoare tradiţionale, moştenite chiar de la bunica ei.

Tocmai de aici, de la întoarcerea la origini, a apărut şi ideea unei mici afaceri de succes, care îmbină modernul cu tradiţionalul într-o manieră rar intalnită. Rezultatul? Papioane, broşe şi bijuterii cu motive tradiţionale care pot fi purtate indiferent de contextul vestimentar. Datorită combinaţiilor de culori şi modele, papioanele pot aduce un plus de eleganţă şi, mai ales, originalitate în orice fel de ţinută.

Afacerea Ancăi s-a dezvoltat acum doi ani, într-un moment în care isi dorea să mai facă şi altceva pe lângă locul de muncă. Deşi nu avea experienţă în croitorie, tutorialele de pe internet s-au dovedit a fi de mare ajutor. Aşa au fost tricotate primele papioane şi a apărut pagina Papioane şi broşe croşetate. Acesta a fost primul pas spre comercializarea acestora, iar vânzările nu au întârziat să apară. Mai ales că această idee nu a fost dezvoltată de nimeni, până acum, în zona noastră.

10481346_905723166109695_5877434993018774689_nÎnsă ideea trebuia mereu dezvoltată, deoarece papioanele croşetate se puteau purta doar în sezonul rece. Astfel, Anca Boldor a urmat cursuri de croitorie pentru a-şi putea dezvolta afacerea şi pentru a-i mulţumi pe clienţii care se înmulţeau pe zi ce trece. După finalizarea cursurilor au început să apară şi primele papioane din pânză cusute cu motive tradiţionale. “Asta pentru că eu sunt pasionată de tradiţiile româneşti şi am vrut să fac ceva special” ne-a povestit Anca.

Datorită calităţii oferite şi, în special, a ideii nou apărute pe piaţa din Cluj, Anca Boldor, alături de verişoara ei Emanuela, au fost primite în Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni. Acesta a fost un pas mare pentru mica afacere iniţiată în Căşeiu. Astfel, papioanele şi broşele croşetate au ajuns să fie cunoscute în tot judeţul, dar şi în toate colţurile ţării. Odată intrate în respectiva asociaţie, Anca şi Emanuela au avut ocazia să participe la mai multe târguri meşteşugăreşti, unde şi-au putut promova papioanele, broşele şi bijuteriile cu motive tradiţionale.

Odată ce lumea a aflat de munca fetelor, numărul vânzărilor a şi crescut. Clienţii apreciază această idee nouă şi nu ezită să poarte papioanele Ancăi ori de câte ori au ocazia. “În primul rând, este un papion atipic, care te scoate din rutină şi te pune în evidenţă. Cei care au cumpărat papioane de la noi ne-au spus că i-au cuprins o stare de bine datorită unicităţii şi preţuirii limbajului poporului român. Mie mi place să spun că, ducând mai departe o parte din neamul tău, nu te pierzi în mulţime şi nu îţi pierzi identitatea. Te face să îţi iubeşti tara şi mai mult” povesteşte mândră Anca.

Realizarea unui papion pare a fi simplă, însă nu este deloc aşa. Pentru început este nevoie de materiale speciale precum pânza, ace, şi aţă speciale care se găsesc doar în mercerii. Aţa trebuie să fie mai tare, acele mai groase şi rotunde, iar pânza de calitate. Apoi urmează procesul în sine care durează circa o oră pentru fiecare papion în parte: dimensionarea bucăţii de pânză, vopsirea acesteia dacă este cazul, alegerea motivului tradiţional, urmat de cusut, împăturat şi călcat.

Uneori cos ore întregi într-o singură zi. Îmi place, însă, să ascult doine, să intru în starea străveche a lucrului manual şi să îmi imaginez că sunt la o şezătoaredezvăluie tânăra din Căşeiu.

10363323_870233812991964_1231821504132281931_nCu toate că în fiecare zi, Anca şi verişoara ei lucrează ore în şir, nu mai reuşesc să facă faţă comenzilor. Iar de aceea fetele se gândesc să îşi mărească echipa cu încă două mâini harnice. Până atunci, însă, fetele muncesc de zori, deoarece clienţii doresc multe papioane pe care să le dăruiasca celor dragi.

Papioanele cu motive tradiţionale reprezintă un cadou original, neaşteptat şi deloc scump. Preţul unui singur papion este de 30-35 de lei, însă bucuria celui sau celei care îl primeşte este nepreţuită.

Sigur, sunt un cadouri unice, inedite, cu iz şi poveste românească. Fiecare cusătură are o însemnătate în limbajul străvechi, deoarece în trecut aceasta era formă de exprimare a femeilor. Pe papioane se regăsesc însemne protectoare, însemne din mediul natural, din jurul casei. Papioanele reprezintă o poveste muta şi exprimată vizual povesteşte Anca Boldor.

Papioanele, broşele şi bijuteriile cu motive tradiţionale pot fi văzute pe pagina de facebook Papioane şi broşe croşetate, de unde pot fi şi comandate.



Lasă un răspuns

Site creat de