Social & Cultura

Află ce impact poate avea anxietatea, dacă nu o tratezi la timp

Anxietatea este o boala psihica ce afecteaza in prezent un numar foarte mare de adulti, adolescenti, dar si copii

Anxietatea este o boala psihica ce afecteaza in prezent un numar foarte mare de adulti, adolescenti, dar si copii. Este vorba despre o tulburare care se dezvolta, in general, din cauza unei vieti dezorganizate, sub tensiune si pline de stres. Atunci cand oamenii nu se trateaza de anxietate la timp se expun unor riscuri mari, care le pot afecta intregul parcurs.

Lipsa capacitatii de concentrare

Pentru inceput, persoanele care au stari anxioase nu au capacitatea de a se concentra asupra unui singur lucru si, de cele mai multe ori, incep numeroase proiecte in paralel, neterminand insa niciunul. Mai mult, lipsa de concentrare poate afecta chiar si viata sociala, pentru ca, atunci cand adolescentii sau adultii nu pot urmari firul unei discutii, cei din jur ajung sa oboseasca si renunta sa mai inceapa conversatii pe care stiu ca nu le pot duce pana la capat.

Pierderea prietenilor

Un alt aspect de care oamenii trebuie sa fie constienti cand nu trateaza anxietatea este ca sansele de a-si pierde prietenii sunt foarte mari. Din nefericire, nu toata lumea are suficienta rabdare sa stea langa persoane care au tulbrurari psihice si care necesita extrem de multa intelegere.

In timpul atacurilor de panica si a crizelor de plans, pacientii anxiosi au reactii necontrolate, in care ii pot rani pe cei dragi din punct de vedere emotional. Chiar daca nu o fac in mod intentionat, atunci cand astfel de situatii se repeta, prietenii incep sa plece unul cate unul.

Dificultati in viata profesionala

Netratata la timp, anxietatea poate avea un efect negativ inclusiv asupra vietii profesionale. Gresind mereu, angajatii risca sa isi piarda locurile de munca, indiferent cat de mult au muncit pentru a ajunge la un anumit nivel. Din pacate, politicile de toleranta pentru persoanele care fac mereu greseli nu sunt deloc de partea celor care sufera de anxietate.

Viata sociala – afectata pe termen lung

Un alt motiv pentru care anexietatea trebuie tratata la timp este acela ca altfel viata sociala poate fi afectata in mod negativ. Din pacate, persoanele care sufera de stari anxioase nu se pot concentra la un singur subiect intr-un cadru colegial, iar, dupa o vreme, cei din jurul lor ajung sa oboseasca sa mai incerce sa lege o discutie. Pana la urma, adultii anxiosi sunt exclusi din viata sociala si raman singuri, ceea ce inseamna ca starea lor se  agraveaza si mai mult.

Imposibilitatea de a creste copii in conditii optime

Nu in ultimul rand, parintii care sufera de anxietatea pot avea dificultati serioase in a-si creste propriii copii. Avand in vedere ca micutii au nevoie mereu de foarte multa atentie, pe care mamele sau tatii care sufera de anxietate nu le-o pot oferi, dezvoltarea copiilor poate fi afectata grav. Cei mici simt imediat atunci cand parintii nu sunt in regula, iar problemele adultilor se pot rasfrange foarte usor asupra celor aflati la varste fragede.

Per ansamblu, boala trebuie tratata cat mai repede. Cu cat diagnosticul este pus mai devreme, cu atat adultii se pot vindeca mai usor cu ajutorul unui tratament anxietate. Se recomanda ca aceasta boala sa nu fie ignorata, in speranta ca va trece singura. Ar trebui ca persoanele care au simptomele anxietatii sa caute ajutor specializat si sa trateze intreaga situatie cu multa seriozitate.Lasă un răspuns

Site creat de