Social & Cultura

Ai suferit un traumatism dentar? Iată la ce te poți aștepta

traumatism dentar

Traumatismele dentare, deși nu sunt neapărat frecvente, nu sunt nici o raritate în lumea medicală stomatologică. Acestea pot surveni, de regulă, în urma unui accident sau a unei lovituri și pot provoca pierderea sau deplasarea dinților, spargerea acestora, deteriorarea gingiilor.

De cele mai multe ori, situația poate fi remediată dacă acționezi rapid. Medicii recomandă să vizitezi camera de gardă în primele 30 de minute, dacă este posibil sau în următoarele 3 ore după accident.

Cum se manifestă traumatismele dentare?

Sângerările și inflamația sunt primele simptome ale unui traumatism dentar. Dacă sângerarea este abundentă, vei avea nevoie de o intervenție urgentă, pentru a preveni blocarea căilor respiratorii. În anumite situații, deteriorarea dintelui nu este foarte vizibilă. Dacă acesta are o fisură foarte fină sau s-a spart foarte puțin, de exemplu, nu înseamnă că nu a fost afectat. Un alt simptom al traumatismului dentar poate fi inflamarea gingiilor.

Care sunt cauzele traumatismelor dentare?

Cele mai comune cauze ale traumatismelor dentare includ căzăturile, loviturile la nivelul feței, accidentările sportive, consumul unor alimente foarte dure.

Când ar trebui să te programezi la medicul stomatolog, dacă ai suferit un traumatism dentar?

Pentru că promptitudinea este importantă în astfel de cazuri, recomandarea generală este să vizitezi cabinetul stomatologic cât mai repede. Apelează la serviciile de urgență dacă ai probleme de respirație, dacă sângerezi abundent, dacă suferi de inflamații la nivelul limbii și al gurii.

În cazul în care poți respira normal și sângerezi moderat sau foarte puțin, folosește o compresă sterilă pentru a curăța zona și pentru a pune presiune pe locul de unde pornește sângerarea. Ulterior, programează o vizită la dentist cât se poate de repede.

În cazul copiilor, simptomele care impun o intervenție de urgență sunt: difficultățile de vorbire și înghițire, inflamarea glandelor limfatice la nivelul gâtului și febra.

Primul ajutor în cazul traumatismelor dentare

Dacă este vorba despre un copil care și-a pierdut, în urma unui accident sau a unei lovituri, un dinte de lapte, este recomandat să nu încerci să îl fixezi la loc. Clătește-i gura cu apă sărată și folosește comprese reci pentru a reduce inflamația. Dacă suferă de dureri, îi poți administra un analgezic pentru copii, la recomandarea medicului.

În cazul adulților, dacă dintele a căzut, păstrează-l și programează-te de urgență la medic. Nu îi atinge rădăcina și nu îl clăti cu apă, ci doar cu soluție salină. Dacă este posibil, împinge-l la loc de unde a căzut și mușcă delicat dintr-o compresă sterilă, pentru a-l fixa până ajungi la cabinetul stomatologic și ai grijă să nu îl înghiți în timpul deplasării. 

Tratamentul poate diferi, în funcție de traumatism. Este posibil să ai nevoie de un tratament de endodontie Cluj pentru ca dintele să fie tratat corespunzător sau de alte intervenții, mai ales dacă pulpa dentară a fost afectată. Medicul își va examina dintele și este posibil să îți facă o radiografie. 

Dacă dintele s-a spart, poți depozita părțile detașate în lapte sau soluție salină, până ajungi la dentist. Dacă suferi de durere și inflamații, folosește comprese reci. Dacă dintele este doar fisurat, o coroană dentară poate rezolva problema. 

În cazul în care dintele nu va putea fi salvat, medicul tău stomatolog îți va spune care sunt cele mai bune opțiuni pentru tine și dacă este nevoie de intervenții chirurgicale sau de un implant dentar.

În urma traumatismelor dentare, riscul de infecții este mai crescut. Poți evita infectarea prin menținerea unei igiene orale corespunzătoare.

Intervenția rapidă este esențială în cazul tuturor traumatismelor dentare. În cazul în care nu acționezi la timp, pot apărea complicații și probleme pe termen lung, care să îți afecteze sănătatea orală și pe cea generală.

Foto: Freepik



Lasă un răspuns

Site creat de