Din Oras, Studentie

Altarul de vară din lemn din Cluj, ars din temelii acum 30 de ani, a fost inaugurat

Altarul de vară din lemn din Cluj, ars din temelii acum 30 de ani, a fost inaugurat

Rectoratul Universităţii Babeş-Bolyai a organizat vineri, 18 decembrie, ceremonia de inaugurare a altarului de vară din lemn amenajat în Parcul Sportiv “Iuliu Haţieganu”.

Evenimentul a avut loc în prezența Înalt Preasfinţiei Sale Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi al Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi al Sălajului, a episcopului eparhial de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu, a domnului acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, a domnului Pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB, a prorectorilor UBB, a cadrelor didactice şi a studenţilor UBB.

Altarul de vară a fost ridicat de către meşterii Hotico Vasile (tatăl) şi Hotico Vasile (fiul), în perioada 2 octombrie – 7 decembrie 2015. Valoarea lucrărilor a fost de 251.771 de lei fără TVA.

La refacerea altarului de vară au contribuit şi angajaţii Direcţiei Tehnice UBB, prin concepţia şi proiectarea altarului, precum şi prin realizarea unora dintre elementele metalice şi de lemn. Tot ei au coordonat derularea şi finalizarea lucrărilor.  Bisericuţa din lemn din parcul “Iuliu Haţieganu” a fost construită, la solicitarea profesorului Iuliu Hatieganu, în anul 1931 (conform spuselor istoricului Gheorghe I. Badea), de moţul Petru Neagra cu lemn din Muntii Apuseni.

În urmă cu 30 de ani, biserica a ars din temelii, în condiţii neelucidate. Conducerea UBB a dorit reconstruirea bisericuţei, ca o formă de cinstire a memoriei academicianului Iuliu Haţieganu, cel care a iniţiat, a realizat şi a oferit tineretului universitar această oază de frumuseţe, de linişte şi de izbăvire sufletească.

În urma cercetărilor efectuate la  ruinele rămase ale bisericii din Parcul “Iuliu Hațieganu”, care a ars în 1983, s-a găsit dovada că biserica studențească ridicată de dr. Iuliu Hațieganu a fost ortodoxă. În locul fostului naos al bisericii s-a păstrat o frumoasă cruce bizantină, specifică tradiției răsăritene și slave.



Lasă un răspuns

Site creat de