Social & Cultura

Amenajarea unei grădini în pantă: 4 unelte necesare

Amenajarea unei grădini în pantă: 4 unelte necesare

Grădina în pantă este unul dintre cele mai complicate proiecte de amenajare. Spre deosebire de amenajarea grădinilor pe suprafețe plane, în cazul unui spațiu în pantă este necesară întotdeauna o stabilizare a terenului și o grijă deosebită pentru tot ceea ce înseamnă asigurarea stabilității terasamentului. 

Nu uita că un proiect de amenajare în pantă necesită și membrane geotextile, care au rolul de a susține terenul și de a-l proteja de acumulări de apă sau de alunecări de teren. În unele cazuri s-ar putea să fie nevoie să apelezi la compactoare de teren, pentru a asigura solul la nivel de coeziune a particulelor.

Înainte de a începe amenajarea unei grădini în pantă, asigură-te că deții toate uneltele necesare, astfel încât proiectul să fie un adevărat succes.

Unelte de tăiat și de finisat

Aceste tipuri de scule și unelte trebuie să fie nelipsite dintr-o gospodărie, indiferent dacă vrei să realizezi o grădină în pantă sau una normală. Vei avea nevoie de foarfeci pentru grădină, pe care să le folosești la tăierea arbuștilor sau de polizoare, pentru a realiza lucrările de tăiere, șlefuire sau lustruire. Poți găsi polizoare profesionale si semiprofesionale pe site-ul Masif.ro, pe care le poți alege în funcție de caracteristicile de care ai nevoie.

Polizoarele pot fi folosite pentru a tăia numeroase tipuri de materiale, de la piatră la obiecte din metal, drept pentru care nu va fi greu să realizezi elementele de care ai nevoie pentru grădina ta folosind aceste unelte. Pe de alta parte, polizoarele mai pot fi folosite pentru  șlefuirea suprafețelor, cu ajutorul discurilor, iar aici putem discuta despre șlefuirea elementelor de piatră naturală (marmură, granit, sau travertin), a lemnului sau a elementelor din oțel. 

Unelte de ascuțit sau de curățat

Din nou, polizorul trebuie menționat, deoarece atașându-i acestuia discuri de polizare sau perii de sârmă, îl vei transforma într-o unealtă multifuncțională care te va ajuta să realizezi majoritatea lucrărilor de care are nevoie gradina ta în pantă. Ascuțirea va fi necesară chiar și în cazul uneltelor de grădinărit, pentru a facilita procesul de amenajare a spațiului.

Unelte de grădinărit

Pentru o grădină în pantă va trebui să te gândești la dispunerea în trepte a elementelor de vegetație. Dacă te gândești să plantezi flori, spre exemplu, ia în calcul că vei avea nevoie de scule și unelte pentru afânarea solului, dar și pentru săpare și curățare. Astfel, vei avea nevoie de un hârleț, de o lopată, o sapă sau o greblă, toate acestea fiind deosebit de utile pentru a te ocupa în mod constant de grădina ta.

Spre exemplu, dacă te gândești să montezi gazon pe fiecare treaptă a pantei, pe care să îl împrejmuiești ulterior cu cărămidă sau piatră naturală, ia în calcul faptul că acesta necesită o afânare foarte bună a solului, dar și o amenajare ca la carte și o curățare temeinică, iar pentru aceasta vei avea nevoie de o greblă.

Unelte pentru zidit

Dacă te gândești la împrejmuiri moderne pentru fiecare treaptă a pantei, vei putea alege din multitudinea de finisaje existente pe piață. Poți folosi cărămidă plină, pavele sau piatră naturală, iar efectul va fi unul cu adevărat impunător. Pentru a ajuta la stabilizarea terenului, poți realiza și mici fundații la nivelul acestor elemente, astfel încât acestea să fie foarte bine încastrate la nivelul solului. Pentru a zidi vei avea nevoie de șpaclu și mistrie, ambele în variantele de mărime sau formă dictate de dimensiunile amenajărilor de care ai nevoie.

Amenajarea unei grădini în pantă poate fi completată și de plantarea de pomi sau de montarea unor garduri de plasă care să aibă și rol de susținere. 

Să amenajezi o grădină în pantă nu este greu, mai ales dacă respecți aceste reguli simple. Nu uita însă că este o idee bună să apelezi înainte de construire și amenajare și la un studiu geotehnic, pentru a afla exact caracteristicile terenului și pentru a te asigura că amenajarea ta este menită să reziste în timp. 

Fotografie creată de Rachel Claire, de la PexelsLasă un răspuns

Site creat de