Uncategorized

ANALIZA: Revelionul 2016 a fost cel mai sigur şi liniştit din ultimii 5 ani

Conform datelor operative analizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în noaptea de Revelion și în prima zi a anului 2016 nu au fost înregistrate evenimente deosebite, fiind menținut climatul de siguranță publică, cel mai ridicat din ultimii 5 ani.

Astfel, faptele comise cu violență (omor, tentativă de omor și loviturile cauzatoare de moarte) au scăzut față de anul trecut cu mai mult de 50%, fiind înregistrate numai 4 astfel de fapte.

De asemenea, faptele de tâlhărie sunt în scădere fata de anii trecuți (7 fapte, mai puține cu 21 față de anul 2011, cu 9 față de 2012, cu 4 față de anul trecut).

Și numărul accidentelor rutiere a scăzut considerabil (mai puține cu 18 față de 2011, respectiv cu 55 față de 2013 și 30 față de anul trecut.)

Numărul persoanelor decedate este sub media anilor precedenți (mai puține cu 12 față de 2011, respectiv 19 față de 2013.)

Datorită măsurilor adoptate de către Ministerul Afacerilor Interne în ultimele 2 zile nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau fapte comise cu violența în mediul stradal.

In noaptea de Revelion, la cele 144 de evenimente organizate în spațiul public și la care au participat peste 400.000 de persoane, nu au fost înregistrate incidente.

În ceea ce privește situațiile de urgență, în data de 1 ianuarie pompierii au intervenit pentru stingerea a 159 de incendii, iar echipajele SMURD au acordat ajutor medical de urgență în peste 1.000 de cazuri.

Pentru asigurarea acestor intervenții medicale au fost în serviciu 243 de echipaje de prim-ajutor.

În zilele de 30, 31 și 1 ianuarie elicopterele Inspectoratului General de Aviație au efectuat 28 de misiuni, dintre care 3 pentru suportul aerian al structurilor operative ale MAI și 25 misiuni medicale de tip SMURD.

În prima zi a noului an, conform evaluărilor unităților medicale a fost înregistrată o diminuare semnificativă a cazurilor de persoane care au necesitat internarea în urma utilizării articolelor pirotehnice.

Această situație pozitivă, se datorează inclusiv faptului că în perioada premergătoare Anului Nou, structurile MAI au ridicat în vederea confiscării peste 115 tone de materiale pirotehnice care reprezentau un potențial risc pentru cetățeni.

În urma misiunilor specifice Planului de acțiune Sărbători de Iarnă în Siguranță, dispus de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, în luna decembrie nivelul de siguranță publică a crescut semnificativ:

– În domeniul ordinii publice s-a intervenit la peste 77.000 de evenimente, ceea ce înseamnă o medie de 2.400 de acțiuni zilnic;
– Structurile MAI au aplicat sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 89 de milioane de lei;
– Au fost constatate peste 16.500 de infracțiuni;
– S-au confiscat bunuri în valoare de aproape 6.5 milioane de lei;
– În domeniul siguranței rutiere au fost reținute peste 13.800 de permise de conducere pentru depășirea regimului de viteză, pentru consum de alcool, dar și pentru alte abateri grave care reprezentau un risc pentru participanții la trafic;
– În domeniul situațiilor de urgență s-a intervenit la peste 33.500 de cazuri, cele mai multe reprezentând intervenții medicale SMURD;

Pentru aceste ultime zile de vacanță, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor menține același nivel de prezență în stradă și aceeași exigență în ceea ce privește sancționarea faptelor ilegale.Lasă un răspuns

Site creat de