Studentie, Social & Cultura

Andrei Kovari, student la UTCN, a construit un robot care poate manipula virusi sau probe nucleare fara a contamina mediul exterior

Andrei Kovari

Andrei Kovari, in varsta de 20 de ani, este student la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN) la sectia Automatica, linia engleza – anul II. Tanarul din Branistea, judetul Bistrita-Nasaud este freelancer in domeniul PCB design, 2D and 3D CAD (Computer Aided Design) si Embedded Systems Dev.

Acesta a absolvit liceul in orasul Beclean, profil mate-info, info intensive, unde a fost sef de promotie. De-a lungul anului a deprins cunostinte domeniul electronicii, roboticii, masinilor/sistemelor CNC, 3D printing/

Andrei Kovari a iesit in evidenta la TEDxCluj 2016 cu proiectul sau, Aleph 1.0, un manipulator robotizat pentru lucrul cu substanțe biologice sau chimice.

Cluju.ro a stat de vorba cu studentul UTCN Cluj care ne-a vorbit pe larg despre robotul Aleph 1.0:

andrei kovari UTCN ClujPasiunea pentru electronica a inceput in clasa a VII-a, cand am inceput sa frecventez cursurile de electrotehnica ale Clubului Elevilor Beclean. Mai apoi, progresiv, am trecut prin proiecte tot mai complexe pana cand in liceu am descoperit informatica si programarea si m-am hotarat sa combin aceste doua arii (electronica si programarea).

Primul robotel l-am construit in clasa a 9-a, acesta fiind un robot care evita obstacolele. Pe parcurs am participat la mai multe concursuri nationale si internationale avand tot felul de proiecte. De la roboti urmaritori de linie la roboti de expozitie” a declarat studentul pentru cluju.ro.

Ce este Aleph 1.0?

Aleph 1.0Aleph este un sistem telemetric prin care un operator poate manipula probe microscopice la distanta sau intr-un mediu complet izolat. Sistemul este compus dintr-o parte de control si o parte de manipulare. Cu ajutorul unor joystick-uri operatorul manipuleaza probe microscopice, urmarind procesul pe un ecran.

Datele sunt trimise catre sistemul de manipulare de pe microscop si proba este astfel procesata. Un stream video este trimis catre operator pentru a putea observa ce prelucreaza. Partea de manipulare este incapsulata intr-o incinta etansa, astfel incat se previne contaminarea de orice natura a mediului exterior.

Analiza unor virusi/bacterii, necesitatea de a procesa probe nucleare, biohazard sau chimice sau pur si simplu nevoia de a observa diferite particule/corpuri microscopice  m-au “impins” sa construiesc acest robot. Cea mai mare influenta a avut-o dorinta de a grabi procesele de dezvoltare ale vaccinurilor sau ale antidoturilor pentru diferite aplicatii. Contaminarea factorului uman reprezinta un mare impediment in procesele decercetare. Si atunci ma gandeam cum as putea izola mediul in care lucrez si totodata sa il pot controla de deplin chiar si de la distanta.

Aplicatiile acestui robot sunt extrem de variate. Cercetatorii il pot folosi pentru a putea manipula probe biologice, chimistii pot studia diferite substante fara a intra in contact direct cu aceastea sau studentii sau elevii pot interactiona cu diferite corpuri microscopice” povesteste studentul.

Sistemul robotizat al lui Andrei Kovari este complet in proportie de 60%

12874597_994932643919511_1804149763_oMomentan, sistemul se afla in faza de concept. Este complet in proportie de 60%. Sistemele electronice sunt terminate in proportie de 90%. Singura parte care mai trebuie realizata este sistemul de manipulare foarte precis. Actuatorii lineari cu precizie nanometrica sunt foarte greu de gasit si, de asemenea, foarte scumpi. Sistemul actual foloseste alti actuatori, insa precizia nu este la fel de mare. Si o data cu imbunatatirea manipularii s-ar putea inlocui si microscopul cu unul mai performant.

 Componentele de care am nevoie nu se gasesc in tara si nici nu sunt usor de procurat. Am acces la cateva centre unde pot prelucra materialele necesare. Unul dintre ele este Cluj Makers. Acolo se afla prototipul si tot acolo am de gand sa il si finalizez” a explicat Andrei Kovari.

 Costul final al robotului va ajunge la 6.000 de euro. Kovari Andrei nu are, insa, resursele financiare necesare. Toti banii din bursa au fost investiti in proiect

12499462_994931747252934_1641327299_oCostul final al dispozitivului variaza in functie de modulele cu care va fi echipat. Contructia lui este modular, astfel incat el poate fi adaptat cu o serie de unitati care sa ii permita sa efectueze operatiile de care are nevoie utilizatorul lui. Insa pentru modulul standard costul lui ajunge la 6000 de euro.

Desigur, prototipul nu are performatele versiunii stabile si costurile vor fi mai reduse. Dar suma necesara este inca imposibil sa fie acoperita in intregime de catre mine. Aleph a pornit ca un proiect in care sa imi investesc bursa, dar la cateva luni am realizat ca nu este suficienta ca sa acopere toate costurile. De aceea, chiar si acum sunt in cautarea unor sponsori care doresc sa sustina dezvoltarea acestui proiect.

Considerand implicarea totala si fonduri suficiente, prototipul ar fi gata in aproximativ 8 luni. Dar acest termen este relativ. S-ar putea sa apara surprize sau sa mearga mult mai repede constructia lui.

As dori sa il dezvolt cat mai mult si sa fie introdus cat mai repede in industrie sau cercetare. As dori sa il vad utilizat in centrele de cercetare sau in fabrici. Oricum, pentru mine e o placere sa lucrez la el, iar daca as putea sa obtin si un mic profit din acesta as dori sa dezvolt si alte sisteme similare” ne-a declarat acesta.

Intrebat daca profesorii de la UTCN il sustin in realizarea proiectului, Andrei ne-a declarat ca „o parte din profesorii facultatii s-au aratat foarte interesati de idee si ma sustin fiecare, dupa ariile in care sunt specializati (la nivel stiintific)”.

Proiectul lui Andrei Kovari va fi finalizat in cursul acestui an, iar studentul are deja planuri mari pe viitor

Unde ma vad peste 10 ani? Intrebare grea. Cel mai probabil intr-un laborator personal, lucrand la urmatoarea generatie de umanoizi. Vreau sa continui sa fac ceea ce imi place si, personal, nu cred ca un mediu corporatist sustine prea mult acest ideal. De aceea am si ales calea freelancing-ului. In cel mai favorabil caz, o pozitie de CEO si R&D la propria firma” a conchis Andrei Kovari – student la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

 

 

 1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de