De Vazut

ANM: caniculă etremă în România. Temperaturile ar putea ajunge la 43 de grade în unele zone ale ţării

Temperaturile ar putea atinge şi 43 de grade, la sfârşitul săptămânii, în unele zone din ţară, iar meteorologii au anuntat posibil să fie emis un cod roşu de caniculă.  După zilele caniculare, vor urma ploi torenţiale, vijelii, dar şi căderi de grindină.

În cursul dimineţii de vineri, este posibil, pe baza materialelor de la acest moment, să luam în considerare emiterea unui cod roşu de caniculă pentru areale extinse din Oltenia şi Muntenia, pentru că, în aceste zone se anticipează, conform modelelor de prognoză, valori de peste 40-42, posibil izolat 43 de grade, în special în Lunca Dunării, dar nu numai.

Ţinând cont de perioada în care ne aflăm, sfârşitul lui iunie şi începutul de iulie, este posibil să înregistrăm ca aceste zile să fie cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice, pentru că, în mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35-37 de grade.

Începând din după amiaza zilei de sâmbătă şi în cursul nopţii de sâmbătă, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când o masă de aer foarte cald este înlocuită de o masă de aer foarte rece, aşa cum se va întâmpla, pentru că vom asista, cel puţin pentru partea de vest a ţării la valori care nu vor mai depăşi 22-27 de grade, să ne confruntăm cu fenomene specifice, instabilităţi atmosferice accentuate, manifestate prin ploi cu caracter torenţial, vijelii şi caderi de grindină. Acest lucru se va întâmpla şi pe parcursul zilei de duminică, astfel încât să vorbim în bună parte din ţară de fenomene violente.” a declarat Elena Mateescu, directorul general al ANM.Lasă un răspuns

Site creat de